Togrøvere

arrow_back Produksjoner

På midten av 90-tallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående tog fra Trondheim. Etter lang tids etterforskning ble til slutt søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Det viste seg at godstoget i en toårsperiode hadde blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Saken fikk en uventet vending da de skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11-15-årsalderen. 

Togrøveri på film gir assosiasjoner til voksne, skjeggete cowboyer på hest. Denne historien handler om barn. Togrøvere er en retrospektiv, "coming-of-age"-dokumentar utenom det vanlige. En film som skildrer gode og ubehagelige minner om ungdomstiden og opprøret til en helt spesiell guttegjeng fra Ranheim.

Filmen er action-spekket og handler om de gode minnene og nostalgien, men er først og fremst en fortelling om utenforskap og omsorgssvikt.

Hva har bydelen Ranheim på 90-tallet å gjøre med ekstremisme, rusmisbruk og store samfunnsøkonomiske konsekvenser? Alt! Vi ser gang på gang unge menn som søker usunne idealer, relasjoner og levesett, og det skyldes nesten alltid en form for utenforskap. Togrøverne fra Ranheim representerer alle disse sinte unge mennene, og filmen lar oss som publikum reflektere over hvordan vi som medmennesker kan se, forebygge og snakke om utenforskap.

Togrøvere er en film om ungdom som faller utenfor og hvilke konsekvenser det kan få hvis ingen griper inn. 


Varighet

1 timer og 30 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

50

Oppriggingstid

10 minutter

Nedriggingstid

10 minutter

Arena/rom

Klasserom, Gymsal, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

2

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Ønsket er en egnet visningsarena for film. Kino, auditorium etc. Ønsker at det er prosjektor og lydanlegg på stedet.

OM OPPLEGGET

Kortdokumentaren Togrøvere (20 minutt) vises, med ettersnakk og refleksjonsoppgaver. Regissør, Martin A. Walther og produsent Jon Vatne innleder filmvisningen og har et påfølgende opplegg i etterkant av visningen.

Guttene i Togrøvere var outsidere. De passet ikke inn verken på skolen eller på fotballaget. De hadde heller ingen ressurssterke foreldre som tok dem med på fritidsaktiviteter. De var overlatt til seg seg - uten noen som helt rammer og regler fra lokalsamfunnet eller foreldrene. "Pøbelstreker" ble etter hvert til grov kriminalitet da guttene ble arrestert for å ha stått bak en rekke togrøveri. 

Opplegget varer til sammen 90 min. inkl. visning av selve filmen og  elevene får et unikt innblikk i prosessen med å lage filmen. Martin selv har vokst opp på Ranheim samtidig med togrøverne, og vil snakke om hva det var med denne gjengen og deres historie som inspirerte han til å lage en film om dem. Sammen vil filmskaperne og elevene gå i dybden av hva det vil si å være utenfor, og hvilke konsekvenser det kan få for ungdom. Regissør Martin har også sine erfaringer med utenforskap: Gjennom sin egen oppvekst, gjennom sine fire år som lærer ved Ole Vig videregående skole, i møte med ungdom som instruktør på Filmbussen i Trøndelag, og i arbeidet med forestillingen Utafor på Det Norske Teatret, har han hatt sterke møter med ungdom som virkelig har preget ham som menneske og kunstner. Det er duket for to skoletimer med en god del alvor, litt humor og mye varme.

TILBAKEMELDING FRA SKOLE OKTOBER 2020

«I dag har vi hatt besøk fra dere, og jeg vil bare si tusen, tusen takk for to eksepsjonelt bra timer! Martin og Jon besøkte oss med kortfilmen «Togrøvere», og aldri tidligere har jeg sett et DKS-besøk skape slikt engasjement hos mine elever. Dette var en helt fantastisk opplevelse for både elever og lærere. Jeg var med klassen som så filmen i de to første timene. Heldigvis hadde jeg mulighet til å gi meg med på forestilling nummer to også. Dette kunne jeg godt sett flere ganger. Etter den første økta gikk ryktet om at dette var bra, og i den andre økta var vi på et tidspunkt fem lærer tilstede i klasserommet, der det i utgangspunktet bare var oppsatt en lærer. Disse gutta drar elevene med seg og gir av seg selv! De engasjerer, motiverer og har en helt enestående formidlingsevne. Tusen takk for et fantastisk besøk! Dette var knallbra!!!»

Link til filmens Trailer:  https://vimeo.com/318785418

Arrangert av

Trøndelag fylkeskommune

Produsert av

Martin A. Walther og Jon Vatne, selve filmen er produsert av Spætt Film AS

Utøvere

Jon Vatne

Martin Walther

Andre medvirkende

Gruppenavn

Martin Walther og Jon Vatne

Idé/opplegg

Martin Walther og Jon Vatne

Om kunstner / utøver / gruppe

Martin A. Walther (1986) kommer fra Ranheim og er en allsidig og talentfull regissør og klipper, utdannet filmviter fra NTNU og dokumentarfilmregissør fra Høyskolen i Lillehammer. Han høstet stor respons for sin debut-film Togrøvere som har blitt vist på en rekke filmfestivaler, og vunnet priser i inn og utland. Han driver nå produksjonsselskapet Walther Bros, sammen med sin bror Finn, og har gjennom eget selskap produsert podcasten Togrøvere og kortdokumentarene Psyklisten og Skyggen har også farge for Aftenposten. For tiden arbeider Martin med én kinodokumentar, én spillefilm og én fiksjonsserie,  

 

Jon Vatne (1984) er født og oppvokst i Trondheim og utdannet dokumentarfilmregissør fra Høgskolen i Lillehammer og The New School i New York. Han er utforskende og allsidig, og jobber like gjerne som fotograf eller produsent, som regissør. Han er for tiden aktuell med dokumentarfilmen Polyfonatura om kunstneren Eirik Havnes og som produsent for dokumentarfilmen Togrøvere, begge har vunnet flere internasjonale priser og begge turnerer i Den kulturelle skolesekken. For tiden jobber han blant annet med Ulv, ulv, en helaftens spillefilm

 

Både Jon og Martin har i en årrekke vært navet i suksessprosjektet Filmbussen Trøndelag - et omreisende filmverksted for barn og unge i Trøndelag, som betegnes som krumtappen i Midtnorsk Filmsenters talentsatsning siden 2009.

Produksjonen kan bidra til:

  • at elevane og lærlingane utvikler kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. ( Formålet med opplæringen )
  • å gi elevene kunnskap om at barnekonvensjonen gir barn og unge er spesielt vern ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi elevene kunnskap om at menneskerettighetene er universelle verdier som gjelder alle uansett hvem de er, hvor de kommer fra  og hvor de bor.  ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å støtte skolens ansvar for å ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skole og samfunn. Vi kan alle oppleve at vi skiller oss ut og kjenner oss annerledes. Derfor er vi avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å vise hvordan tilgivelse, nestekjærlighet og solidaritet er nødvendig for at mennesker skal vokse og utvikle seg. ( 1.1 Menneskeverdet )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig
Produsent/fagansvarlig

Marit Bakken, tlf: +47 98 63 00 60, e-post: maribak@trondelagfylke.no

Kontaktperson utøver

Martin Walther, tlf: +47 93 83 80 74, e-post: walthersvideo@gmail.com