Valkyrien Allstars på Ludohuset høsten 2023
Valkyrien Allstars på Ludohuset, høsten 2023. Foto: Jørgen Greiner

Kulturdråpen

Kulturdråpen er et fylkesdekkende prosjekt som tilbyr og tilrettelegger for et kontinuerlig kulturtilbud for mennesker under opphold på rusinstitusjoner, i fengsler, dagsenter og ettervern. Ordningen ble etablert i Østfold og ble i 2023 utvidet til å også gjelde Buskerud og Akershus.

Kulturdråpen tilbyr kulturaktiviteter med variert innhold; konserter, teater, skrivekurs, filmkurs, og diverse andre kunstfaglige kurs.

Kulturdråpen ble startet i 2009 med midler fra Helsedirektoratet. I 2014 ble prosjektet tildelt midler fra både Helsedirektoratet, Kriminalomsorgen, og ble en fast ordning og del av et fylkeskommunalt tilbud. I 2022 vedtok fylkestinget å utvide ordningen til å gjelde alle tre fylkene som fram til januar 2024 utgjorde Viken fylkeskommune.

Kulturdråpen er samlokalisert med Den kulturelle skolesekken i Buskerud fylkeskommune, og inngår nå som fast del i organisasjonens formidlingsstab. Kulturdråpen jobber etter samme prinsipp og modell som DKS og medvirker dermed til at målgruppen får kontinuerlige, profesjonelle kunst- og kulturtilbud.

Ta gjerne en titt i vårt magasin for å lese mer om ordningen! 

Aktuelle artikler

Bilde av Jonathan Castro

Musikk i det lukkede rom

Les om Kulturdråpens musikk- og skrivekurs for innsatte i Indre Østfold fengsel. Hver mandag i 10 uker møtte de innsatte musikerne André Hadland og Jonathan Castro for kontinuerlig arbeid med musikk og tekst. Målet var å skape en positiv endring for en gruppe unge innsatte i et høysikkerhetsfengsel. 

Kreativ Arena 2022

Hagakoret og Kulturdråpen med innslag under Kreativ Arena 2022.

Håndsprit i veska og på trygg avstand i “klasserommet”

Kulturdråpen var glade for å avtale nok et skrivekurs med forfatter Monica Isakstuen på Phoenix Haga – så kom pandemien.

Mange sterke inntrykk

Trygve Skaug er en av artistene på Dråpekonserten i Østre Fredrikstad kirke 14. februar.

Artistslipp til Dråpekonsert 2019

Monica har så vidt rukket å avslutte jobben som produsent for teatersuksessen «Uten navn – å miste sine nærmeste», som har gått for fulle hus i både Østfold og på Nationaltheatret, før hun er i gang med neste prosjekt.

Et ambisiøst år i Kulturdråpen

Et år har gått i Kulturdråpen – og for et år det har vært.Nå som vi har skrevet ferdig årsrapporten for 2018 må vi innrømme at vi er ganske stolte av det vi har fått til.

Uten navn – en av årets beste kulturopplevelser i 2018

Teaterviter og kritiker Ilene Sørbøe har kåret Østfold kulturutvikling og Kulturdråpens samarbeidsproduksjon Uten navn til en av årets beste kulturopplevelser i Morgenbladet.

There are a number of things that are important when you are in a prison.

Employment, school and regularity. But one thing that is also very important, and which is often forgotten, is that you should feel like a person and not a number.

What is very important to me here, and I think to many inmates with me, is that you can express yourself through music.

It is also important that here in prison you are occasionally treated to a mini concert or other cultural events, thanks to Kulturdråpen.

This means a lot, and I think more attention should be given to this. Thanks!

(Tilbakemelding fra en insatt etter besøk fra Kulturdråpen)

Kontakt info:

Kulturdråpen
v/ Monica Leander
mail: monicale@viken.no
mob: +47 93 28 88 77

Besøksadr: Dokka 3 A, 1671 Kråkerøy