Trine Sirnes

Et ambisiøst år i Kulturdråpen

Et år har gått i Kulturdråpen – og for et år det har vært. Nå som vi har skrevet ferdig årsrapporten for 2018 må vi innrømme at vi er ganske stolte av det vi har fått til. Sammen med utøvere, innsatte, brukere og samarbeidspartnere har vi satt farge på hverdagen til både de som får og de som gir alle disse kulturtilbudene. De nære møtene, den gjensidige respekten og de gode øyeblikkene vi får være med på gjør dette så verdifullt å jobbe med.

Første teaterproduksjon

-Vi gjorde noe helt nytt i fjor, vi kasta oss på og bestemte oss for å lage teater. Det var mye å sette seg inn i, men vi er glade for at vi tok sats når vi ser hvor mye det har betydd for folk, sier leder for Kulturdråpen, Monica Leander.

Kulturdråpen tok i samarbeid med Østfold kulturutvikling initiativ til å satse på produksjonen «Uten navn». Leander var produsent for forestillingen som hadde premiere den 26. oktober i 2018.
Innholdet er basert på historier fra pårørende av rusavhengige. Vi samarbeidet tett med Phoenix Haga hvor det ble arrangert skrivekurs for både pårørende og beboere. Det ble arrangert flere skrivekurs og samtaler med pårørende; foreldre, søsken og andre nære for å kunne skrive et manuskript som tar for seg rusproblematikken sett fra pårørendes ståsted. Manusforfatter var Fredrik Høyer og regi var ved Mattis Herman Nyquist. Forestillingen ble en stor suksess og fikk flere gode anmeldelser i både lokal og nasjonal presse. Den ble også vist på Nationaltheatret i desember for fem fulle hus.

Et lite utdrag fra Klassekampen onsdag 12. desember 2018, anmeldelse av Uten navn av Frøydis Århus:
«Eg håpar at denne framsyninga når fram til alle som treng den, og at tiltak som Kulturdråpen breier om seg.
Det er mogleg at tia ikkje lækjer ein dritt, men det å dele historia vil truleg lindre».

Dråpekonsert 2018

Kulturdråpen arrangerte også den årlige Dråpekonserten, som i 2018 ble vist for ca. 400 publikummere i Østre Fredrikstad kirke 15. februar. Rundt 120 publikummere var spesialinivitert fra rusinstitusjonene i fylket.

Yrende turnéliv i Kulturdråpen

Det ble gjennomført 10 turnéer og 9 enkelt hendelser, til sammen ca. 140 forestillinger og kurs for ca. 3500 mennesker på 14 forskjellige institusjoner i Østfold – herunder rusinstitusjoner, barnevernsinstitusjon, dagsenter/ettervern og fengsler. I tillegg har Phoenix Haga og Fossumkollektivet fått henholdsvis gitarundervisning, korundervisning i en periode på 18 uker, 8 ukers skrivekurs. Halden fengsel har fått lyskurs over 4 uker. Alle har fått tilbud om å se forestillingen «Uten navn» og over 150 pers har sett den i løpet av 2018. Fra Phoenix Haga kom både beboere og pårørende sammen. Flere av institusjonene var også deltakere/utøvere og publikum på Dråpekonserten i Østre Fredrikstad kirke i februar 2018.

Brukerundersøkelse

Vi har også spurt både utøvere i- og mottagere av Kulturdråpen om hvordan de synes det er å samarbeide med oss. Vi sendte ut en brukerundersøkelse som ga oss veldig hyggelig lesning. Alle svarte at de synes samarbeidet vår fungerte svært godt, og at de ønsket å fortsette det gode arbeidet sammen med oss. Det er vi selvfølgelig glade for, sier Leander og viser frem noen av tilbakemeldingene.


«Vi ønsker å fortsette samarbeidet med Kulturdråpen fordi de er en viktig samarbeidspartner for oss når det kommer til innhold og aktivitet i fengselet. Vi ville rett og slett vært et fattigere fengsel uten dem.»


«Vi ønsker selvfølgelig å fortsette samarbeidet !!!!:)»


«Tilbudet Kulturdråpen gir vil ikke fengselet selv klare å tilby innsatte. Dette er unikt for Østfold, og noe vi virkelig håper kan fortsette, også i fremtiden.»

Med disse godordene tar Kulturdråpen fatt på et nytt og spennende år.