Musikk i det lukkede rom
Publisert 01.02.2023
I siste halvdel av 2022 hadde Kulturdråpen et musikk- og skrivekurs for innsatte i Indre Østfold fengsel. Hver mandag i 10 uker fikk de møte musikerne André Hadland og Jonathan Castro for kontinuerlig arbeid med musikk og tekst. Målet var å skape en positiv endring for en gruppe unge innsatte i et høysikkerhetsfengsel.
Det er en tidlig mandag morgen i oktober og det er kaldt og glissent på perrongen på Oslo S. Toget til Moss er heldigvis i rute, for i dag kommer hvert minutt til å telle.
Det er to svært engasjerte musikere som er medpassasjerer på denne turen. André Hadland – aka Son of Light, en kjent skikkelse i det norske hip hop-miljøet. Allerede i 1997 ga han ut debutskiva Deep Green, som i dag regnes som en klassiker. Jonathan Castro er en annen markant stemme og er blant annet kjent for teatersuksessen Blokk til blokk, hvor publikum ble tatt med inn i oppveksten i blokkene i Groruddalen. Jonathan har lang erfaring med ungdomsarbeid og musikkproduksjon også gjennom prosjektet HipHop 101 Studios.
Vi skal til Indre Østfold fengsel, hvor André og Jonathan har et musikk- og skrivekurs sammen med en gruppe innsatte. Prosjektet går over flere uker og deltakerne får hjelp og inspirasjon til å skrive egne tekster og sette dette sammen til sanger.
Initiativtaker er Monica Leander i Kulturdråpen, og fengselsførstebetjent ved Indre Østfold fengsel, Simen Rem. Gjennom Kulturdråpen har innsatte i fengsler og unge mennesker i rusinstitusjoner fått jevnlige kulturelle opplevelser og mulighet til å delta i skrivekurs og andre kulturelle prosjekter. André har jobbet lenge med Monica og ble spurt om å gjøre et skrivekurs i fengselet.
Et dobbelt sprang
– Det er en spesiell setting, med mye sårbarhet, sier André. Lyrikk krever mye utlevering, og er det såreste stedet man kan være. Det er et dobbelt sprang som krever mye mot.
Skriveprosessen krever tett oppfølging. André fikk med seg Jonathan:
– Han er perfekt fordi han har jobbet med utsatt ungdom og kjenner mekanismen. Vi er komplette sammen, 100% ærlighet. Ingen filter, ingen gimmick.
Jonathan sier arbeidet med Blokk til blokk åpnet døra for å jobbe med prosjekter som dette. I tillegg har Jonathan mye personlig og profesjonell erfaring fra ulike ungdomsmiljøer.
Arr på hjertet, arr på kroppen
Det tar tid å komme seg inn i fengslet, sikkerhetsklarering og sjekk av medbragt utstyr. Mobiltelefoner blir låst inn i et skap og forsterker følelsen av isolering. Dette er rutine for de ansatte i fengslet, og skaper bokstavelig talt en ramme for de neste timene. Inne i biblioteket har noen satt på kaffetrakteren, og vi blir vist videre inn i musikkstudioet. I et lite, men hyggelig rom, står det et par sofaer, i tillegg til musikkutstyr. I hjørnet har Jonathan funnet plassen ved PC-en og spiller av noen nye beats som skal inspirere til dagens tekstskriving. Hvis noen føler seg klare kan de synge inn tekstlinjene oppå musikken.
Det er 6 innsatte med i dag og alle har vært med tidligere. Dette er et høydepunkt i uka og det er mye energi i rommet. André beveger seg rundt:
– Skriv det ned, så dere ikke glemmer det!
I løpet av kort tid sitter alle med penn og papir og skriver, side etter side. Beaten går i bakgrunnen, de utveksler ideer, de leser for hverandre, deler tips, prøver å synge det, får andre til å prøve å synge det.
Mens Jonathan gjør klar til opptak er det noen som trenger litt ventilering og André er oppmerksom og kjapt på plass:
– Jeg har noen beats med melodier. Du trenger ikke synge, men snakke oppå. Den teksten du skrev forrige gang som jeg likte. Bare hvis du vil. Hvis det ikke funker, så fuck it. Men jeg vil at vi prøver – hvis du vil.
Etter litt nøling stiller den innsatte seg foran mikrofonen, for å dele sine innerste følelser og tanker foran et fokusert publikum. Jonathan og André er hele tiden til stede:
– Kanskje er dette hooken? Prøv å være kjappere i dette partiet. Kom her, jeg skal lære deg et triks så du kan lese teksten og synge rett i mikrofonen.
Ut fra høyttalerne flyter en stemme over beaten:
– Arr på sjelen, arr på kroppen.
Det er helt stille i studio, deretter bryter alle ut i jubel:
– Hva, er dette deg? Det var bra! Fantastisk jobba!
– Hør på utviklinga, André smiler. Det er så mye overskudd, så mye skaperglede!
Tid og rom
André og Jonathan har jobbet med denne gruppa over flere uker, og merker stor framgang på mange plan. Mer trygghet, mer åpenhet, mer flyt.
– Det er lov å feile og så komme inn på riktig spor. Lag musikk istedenfor den andre greia. sier André, mens han kikker på klokka.
Timene i studio går altfor fort og rutinene og timeplanen i fengslet må overholdes.
– Vi kan ikke gi oss nå, vi har tid! Ikke se på klokka, det er tid, sier en av de innsatte. Han har en ny tekstlinje som han ønsker å dele med de andre.
Titalls sider med tekst er skrevet, tanker om livet før og livet nå, og livet som skal komme. Traumer og drømmer deles i et lukket rom og de innsatte får en liten følelse av å være et annet sted.
– Ikke ta bilde av ansiktet mitt, sier en av de innsatte. I den ene hånda har han en bunke ark, tettskrevet med blå kulepenn.
– Vi har et liv etter dette.