Mange sterke inntrykk

Trygve Skaug er en av artistene på Dråpekonserten i Østre Fredrikstad kirke 14. februar.

– Jeg gleder meg til det. Kulturdråpen har en positiv gjenklang i fengsler og rusinstitusjoner og har et veldig godt skussmål hos de som er der. Det er veldig fint. Kulturdråpen hjelper folk å rømme uten at de stikker av. Det blir også spennende å snakke med de andre artistene, å høre hvordan de synes det er å være på turne med Kulturdråpen, høre om de har samme erfaringer som meg.

Skrivehule

Trygve Skaug er i sin lille skrivehule i Ørje, omkranset av gitarer, et piano og bilder. Godt synlig står en LP av Bob Dylan. Trygve Skaug smiler og sender et blikk i retning coveret.
– Jeg har hans blikk hvilende på meg. Det gjør at man skjerper seg.

“Kulturdråpen hjelper folk å rømme,
uten at de stikker av.”

Menneskemøter

Han var på turne i fengsler og rusinstitusjoner i fjor høst og sitter igjen med mange sterke inntrykk.
– Jeg synes det var veldig sterkt å møte folk i fengsel. Alle menneskemøtene gjorde inntrykk på meg. Man kommer tett innpå folk, både bokstavelig og menneskelig. Jeg håper å kunne dra ut på turne igjen. Det var så fint.

Tøffe karer

Hans turne startet i Mysen fengsel.
– Der var det mange tøffe karer. De møter deg med en slags vegg. Noen av dem er jo i et slags beskyttelsesmodus hele dagen. Så kommer du med et kulturinnslag og merker at det skjer noe med dem. Musikken har en kraft i seg, som får folk til slappe av og komme et annet sted inne i hodet sitt.

En klem

Noen lukket øynene og var borte i de 40 minuttene han spilte, andre hadde blikket stiv festet i gulvet.
– Men i løpet av et par låter flyttet de blikket til meg og var der hele resten av tiden. Noen av de med de hardeste blikkene kom og ga meg en klem etter konserten. Det var sterkt å oppleve og gjorde noe med meg som artist. De får en pause fra sinnet sitt, et vindu ut i 40 minutter. Da kan de være litt i den bobla jeg forsøker å lage.

Ydmyk

Det var hans første konsert i et fengsel, og en annen opplevelse enn i en rusinstitusjon, noe han har gjort tidligere.
– Å spille i rusinstitusjoner synes jeg er en helt annen greie. Der er folk vant til å snakke med hverandre. Der kommuniserer vi og snakker ammen underveis. Jeg blir veldig ydmyk, fordi jeg ikke har levd på livets skyggeside slik som de har. Jeg har opplevd andre skygger i livet.

Valget

Trygve Skaug har også mailet litt med noen av de han har møtt på turneen.
– Det var noen som lager ting selv, og som de ville jeg skulle se på. Det er det ene valget de tok, som jeg ikke gjorde som gjør så voldsom forskjell på oss. Egentlig er vi like.

Kodene

Å spille i fengsler og rusinstitusjoner er helt annerledes enn å spille i for eksempel kulturhus.
– Når du spiller i et kulturhus møter du folk som muligens har hatt kulturopplevelser i uka som gikk, folk som på en måte kjenner kodene. Det er helt andre koder i et fengsel. Jeg har fått litt kjennskap til de kodene.

Episode

Han nevner en episode fra Halden fengsel hvor en av de harde karene fikk en tåre i øynene.
– Han begynte å gråte, og de andre lo av ham og ertet ham litt. Det kostet mye for ham å slippe ned guarden. Jeg har tenkt mye på ham i ettertid.