Satser, lønn og faktura
Når DKS Oslo inngår avtale med utøver eller kulturinstitusjon om oppdrag, kan pris fastsettes på tre ulike måter:
- Honorarbasert pris: rammeavtalen som er fremforhandlet av KS og Creo gjelder.
- Pakkepris: jf. f.eks. Scenekunstbrukets priser
- Institusjonspris: kulturinstitusjoner med egne tariffavtaler
Honorarbasert pris fra 1. august 2024
- Dagsats næringsdrivende: Kr 5 913,-
- Dagsats frilansere: Kr 5 079,-
- Honorar for møter og forarbeid/preproduksjon, per time:
Næringsdrivende: kr. 823,-,
Frilans: kr 707,-
Sende faktura eller lønnsskjema til DKS Oslo
Faktura må sendes i EFH-format, ikke per e-post. Benytt et program tilrettelagt for EHF, Sendregning.no, Conta Faktura eller lignende.
Det er opptil 30 dager behandlingstid.
Faktura skal spesifiseres med følgende informasjon:
- Oppdragsgiver: DKS Utdanningsetaten, Oslo kommune, Fakturasentralen
- Adresse Pb 6532 Etterstad, 0606 Oslo
- Org.nr: 976 820 037
- Referanse: Ressursnummer 13973015
- Åpent tekstfelt: DKS «tittel på produksjonen», periode, navn til kontaktperson i DKS
Lønn utbetales den 12. i hver måned, lønnsskjema må sendes innen den 20. måneden før.
- Fyll ut lønnskjemaet: https://forms.office.com/e/MYWfbLdLf6
2. Send en e-post til dks@osloskolen.no når skjemaet er fylt ut.
For alt annet enn honorar, send faktura. Gjelder dekning av eventuelle utlegg som reise, diett, opphold, materiell o.l.
Du som oppdragstaker har mulighet til å velge om du ønsker å motta honoraret som selvstendig næringsdrivende (faktura) eller frilans lønnstaker (lønnsskjema). DKS Oslo anbefaler faktura for enklere og raskere utbetaling.
Frilansere står i en mellomstilling mellom arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, og regnes som lønnsmottakere av skattemyndighetene.
Oppdragsgiver betaler arbeidsgiveravgift for lønnsmottakere, men ikke for selvstendig næringsdrivende. Derfor er honoraret til frilansere lavere enn til selvstendig næringsdrivende, tilsvarende arbeidsgiveravgiften på 14,1%.
Både frilansere og selvstendig næringsdrivende utfører oppdrag utenfor tjeneste, det vil si at du er din egen sjef. Du utfører arbeidet for egen regning og risiko, og er ikke underlagt en arbeidsgivers instruksjonsmyndighet eller løpende kontroll med arbeidet.
Hva er likt, og hva er forskjellig?
Forskjellen mellom frilansere og selvstendig næringsdrivende ligger i hvilke rettigheter og plikter du har. Som frilanser behøver du ikke organisasjonsnummer. Du har heller ikke ansvar for å føre regnskap, og vil ikke bli merverdiavgiftspliktig. Som frilanser mottar du lønn fra oppdragsgiver, leverer skattemelding for arbeidstakere, og har rett til minstefradrag som lønnsmottaker.
I likhet med næringsdrivende har du som frilanser færre sosiale rettigheter enn som arbeidstaker. Oppdragsgiver har ikke sykepengeansvar, men du har rett til sykepenger fra NAV fra 17. sykedag, og kan tegne frivillig tilleggsforsikring hos NAV. Du har ikke rett til feriepenger (med mindre avtale om dette foreligger) eller rettigheter som arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljøloven. Du har ikke krav på yrkesskadetrygd eller yrkesskadeforsikring, men kan tegne frivillig yrkesskadeforsikring hos private forsikringsselskap og frivillig yrkesskadetrygd hos NAV. Du har ikke krav på pensjonsordning hos oppdragsgiver, men kan tegne egen pensjonsordning. Frilansere har på visse vilkår rett til dagpenger.
Kort oppsummert
Hovedsakelig ligger forskjellen i at frilansere får automatisk trukket skatt av oppdragsgiver, samt i at det er en differanse i honoraret tilsvarende arbeidsgiveravgiften. Videre sender frilansere lønnsskjema for honoraret, mens næringsdrivende sender faktura. (For andre utlegg som reise, opphold, diett, materiell eller lignende, sender også frilanser faktura.)
I noen tilfeller inngår DKS Oslo avtale med en oppdragstaker som benytter en eller flere underleverandører i oppdraget.
- Dersom oppdragstaker betaler underleverandører inkl. MVA og får refundert MVA, skal samlefaktura til DKS Oslo, Utdanningsetaten være eks MVA. (For MVA kan kun refunderes en gang)
- Dersom oppdragstaker betaler underleverandører inkl. MVA, men ikke selv får refundert MVA, skal samlefaktura til DKS Oslo, Utdanningsetaten være inkl. MVA.
- I tilfeller der oppdragstaker fakturerer MVA, er det viktig å fakturere DKS Oslo med riktig sats. Dersom det er flere underleverandører med forskjellig MVA sats, må det spesifiseres per sats. For eksempel slik: Utgifter til lokaler kr XX, + 25% MVA = sum til utbetaling kr XX / Utgifter til billetter kr XX, + 12% MVA = sum til utbetaling kr XX.