Viktor Bomstad - portrett
Musiker Viktor Bomstad Foto: Cecilie Trogstad Johnsen

– Det er lov til å mene at noe er rart eller ikke treffer en, og det er lov til å like opplevelsen man har tatt del i

Viktor Bomstad Foto: Cecilie Trogstad Johnsen

Musiker Viktor Bomstad har vært DKS-utøver siden 2018. Det startet med et pilotprosjekt hvor han ble invitert av fortellerkunstner Marianne Sundal til å være med og utvikle forestillingen som nå heter «Magiske Hamskiftere», i samarbeid med seks elever fra 3. klasse ved Solheim Skole. Skoleåret 23/24 skal han på DKS-turné med «Samisk Musikk med Viktor Bomstad» i Agder og Troms og Finnmark, «Samisk Musikk For Alle» for Voksenopplæringa i Agder, «Magiske Hamskiftere» i Oslo og Lørenskog og «Tyven og Sjamanen» i Oslo.

Hvordan er det å turnere i DKS?

– Det er utrolig gøy! Det jeg liker aller best er kontakten man får med elevene. Både gjennom det å fremføre noe, gjennom samtaler og gjennom møter som f.eks. hjelp til opprigg med elevarrangører og samtaler med elever i etterkant av forestilling/konsert. Det er en veldig variert hverdag med forskjellige skoler og møter med masse ulike mennesker. For meg føles det utrolig viktig å kunne bidra til at alle får tilgang til kunst og kultur. Det er demokrati på sitt beste, spør du meg!

Hva mener du er det mest unike ved å være en del av DKS sammenlignet med andre typer kunstneriske engasjementer?

– Det mest unike med å reise rundt med DKS er møtene med elevene. Det jeg setter aller mest pris på er åpenheten og nysgjerrigheten som man møter fra elevenes side. I «Magiske Hamskiftere» kommer vi veldig tett på elevene gjennom dialog og samtaler, som er veldig givende. Den samme nærheten er vanskelig å finne andre steder!

Det er lov til å mene at noe er rart eller ikke treffer en, og det er lov til å like opplevelsen man har tatt del i.

Viktor Bomstad

Hvordan har DKS-ordningen påvirket din kunstneriske utvikling?

Etter å ha arbeidet i DKS ser jeg mer den demokratiske verdien av å formidle kunst og kultur for et så bredt publikum som mulig. Det er viktig at alle får muligheten til å utvikle egen smak og preferanser, og da må man utsettes for ulike uttrykk. Det er lov til å mene at noe er rart eller ikke treffer en, og det er lov til å like opplevelsen man har tatt del i. Alle disse erfaringene tror jeg er med på å forme enkeltmenneskene og forhåpentligvis bidrar dette til en økt bevisstgjøring og appetitt på kunst og kultur også senere i livet. 

Kan du dele et spesielt minne eller opplevelse du har hatt på en DKS-turné?

– En fantastisk samtale jeg hadde med elevene i 7. klasse på Vestli skole under «Magiske Hamskiftere»! Den gjorde skikkelig inntrykk på meg, og jeg tenker fortsatt på den med jevne mellomrom.

Promobilde til «Tyven og Sjamanen». Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken