– For meg er filmvisningene med DKS av de mest verdifulle

Dokumentarfilmskaper Solveig Melkeraaen elsker å møte barn og unge der de er, enten det er i bittesmå bygder eller store byer.

– Ingenting gleder meg mer enn å fortelle 200 elever om film for så å se dem falle til ro i setene og bli med inn i filmen, glemme tid og rom og bare være i opplevelsen den halvannen timen der inne i kinomørket, forteller hun.

En unik mulighet

Melkeraaen ble uteksaminert fra dokumentarlinjen ved Høgskolen i Lillehammer i 2004. Siden har hun regissert femten dokumentarfilmer og vært på DKS-turné en rekke ganger.

– Aller første gangen var i 2006 med et filmkurs som tok utgangspunkt i kortfilmen min «Nest siste stopp», hvor Kjersti Holmen spilte hovedrollen. Dette var i Nordland og jeg husker vi blant annet tok helikopter til Værøy og kjørte på smale vinterveier midt i mørketida.

Solveig Melkeraaen foran helikopter.
Solveig har måttet ta helikopter til enkelte av plassene hun har besøkt på DKS-turné. (Foto: privat)

– Etter dette gikk det noen år før jeg så dro ut på turné med kinodokumentarene «Flink pike» (2014) i Akershus, og så har jeg vært ute med «Tungeskjærerne» (2017, 2018 og 2019) i Oslo, Akershus og Nordland. Jeg skulle egentlig til Sogn og Fjordane med «Tungeskjærerne» våren 2020, men det ble dessverre avlyst grunnet korona.

Fram til nå har over 10 000 barn i ulike fylker sett «Tungeskjærerne», og Melkeraaen sier at det beste med å være på turné er å møte barn og unge der de er.

– DKS tilbyr en helt unik mulighet til å lære og være en del av barn og unges virkelighet i alle deler av landet, enten det er bitte små bygder eller det store byer. Når jeg reiser rundt med DKS så kommer jeg i direkte kontakt med mottakerne. Jeg får bidra til og samtidig være tilskuer til barn og unges filmopplevelse, og jeg får være her og nå for å høre deres umiddelbare tanker. For meg er filmvisningene mine med DKS av de mest verdifulle.

Medbrakte foreldre

Melkeraaen kjører ikke bil selv, noe som er en utfordring når man skal legge ut på turné. Imidlertid har hun dratt nytte av situasjonen til å få selskap på veien.

– Jeg har vært så heldig at jeg har fått lov til å ha med meg mamma eller pappa som sjåfører der hvor det ikke går å bruke kollektivt. Foreldrene mine har i tillegg en liten rolle i filmen som jeg har vist de siste årene (Tungeskjærerne), og de har derfor også vært med på filmvisningene. Jeg liker å dele erfaringer med andre, og jeg synes det er koselig å spise middag med noen andre enn meg selv. Så, JA til medbrakte foreldre på turne!

Plakat for filmen "Tungeskjærerne".
Plakat for filmen «Tungeskjærerne».

Filmkunst som felles opplevelse

Dokumentarfilmskaperen er opptatt av at barn og unge skal få oppleve film på sitt beste. Det vil si film i en kinosal med stort lerret, hvor bilder og lyd kommer til sin rett med alle nyansene produksjonsapparatet har jobbet hardt for å levendegjøre.

Spørsmålene og tilbakemeldingene fra barna etter visningen gjør meg overbevist om at barn og unge både trenger og berikes av denne form for felles opplevelse. Nå som strømmetjenestene tar over, og levende bilder og lyd kommer ut gjennom en liten skjerm langt unna filmkunsten, så har vi voksne et ansvar. Samtidig er det mange voksne som ikke har mulighet til å gi barna dette tilbudet fordi kino er dyrt.

Hun trekker fram et Facebook-innlegg hun postet i 2018 etter å ha vært på turné med «Tungeskjærerne»:

Jeg står foran en liten gruppe elever på en liten skole i nord. En gutt med capsen godt tredd ned i ansiktet ser mistroisk på meg. Han klarer ikke å sitte rolig på stolen de knappe 15 minuttene jeg snakker. Hvordan skal det gå de drøye 80 minuttene som er lengden på selve filmen? Til min store overraskelse sitter han rolig og konsentrert på stolen under hele visningen. Når jeg haster ned til bilen på vei til en ny skole, hører jeg en stemme; «Du? Det var en veldig bra film. Den beste filmen jeg har sett.» Det er gutten med capsen.

Sitat: DKS tilbyr en helt unik mulighet til å lære og være en del av barn og unges virkelighet i alle deler av landet. - Solveig Melkeraaen

Fakta:
Solveig Melkeraaen har regissert femten dokumentarfilmer og turnert med DKS siden 2006. «Flink pike» var den mest sette dokumentaren i 2015 og ble nominert til Folkets Amanda samme år. Hennes siste film «Tungeskjærerne» er en helaftens kinodokumentar for barn. Filmen hadde premiere på norske kinoer i mars 2017 og fikk to Amanda-nominasjoner samme år for beste barnefilm og beste dokumentarfilm.

Les mer om Solveig Melkeraaen og filmene hennes her

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turné


Toppbilde: Solveig Melkeraaen på Andenes i Vesterålen. (Foto: privat)