Brødrene Masai danser med elever i gymsalen.
Brødrene Masai danser med elever i gymsalen.

– En intens, krevende og veldig morsom reise

Danserne Mayombe og Jomo Masai ønsker å bryte ned barrieren mellom den profesjonelle danseren og publikum ved å gjenskape et energisk brasiliansk karneval i gymsalen.

– Det verste for oss, bortsett fra kulden om vinteren for Mayombe, er at vi alltid har det travelt med å komme videre til neste skole i stedet for å bli igjen for å snakke med alle som vil vite mer om både vår historie, laste ned musikken vår eller bare høre mer om danseundervisningen, forteller brødrene Masai.

Fikk mulighet til å jobbe sammen gjennom DKS

Jomo og lillebror Mayombe vokste opp i Rio de Janeiro i Brasil. Jomo ble tidlig danselærer, og Mayombe fikk allerede som 8-åring følge ham på jobb og lære alle koreografiene. Men så forlot Jomo Brasil for å satse på en karriere innen dans, og sidene levde brødrene på hver sin kant av verden i en årrekke. I 2019 fikk de imidlertid muligheten til å jobbe sammen for første gang, gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS). De har vært på turné i to omganger i tidligere Oppland fylke.

– Jomo har reist verden rundt og jobbet med noen av de største stjernene i verden, og vært dansepedagog ved Det kongelige teaters ballettskole i Danmark. Mayombe har blitt kåret til «sambakongen» av karnevalkomiteen i Rio de Janeiro og har brukt livet til å utforske brasiliansk kultur og dans. DKS-oppdraget har gitt oss muligheten til å jobbe sammen igjen før første gang på mange år – som dansere på scenen, forteller de to brødrene.

Stimulerer interesse for både norsk og brasiliansk kultur

DKS-opplegget består av danseoppvisning og workshop, hvor elevene får eksperimentere med ulike dansestiler og lære seg koreografi. Brødrene ønsker å bryte ned barrieren mellom den profesjonelle danseren og publikum, og målet er å gjenskape et energisk brasiliansk karneval i gymsalen, hvor alle føler at de kan uttrykke seg og tørre å slippe seg løs.

Brødrene Masai danser med elever i gymsalen.
Elevene får eksperimentere med ulike dansestiler. (Foto: privat)

– Dette er et oppdrag hvor vi får mulighet til å bidra til å stimulere ungdommenes nysgjerrighet, interesse og syn for både den norske kulturen og den brasilianske kulturen vi er vokst opp med. Vi forsøker å gjøre de like nysgjerrig på sin egen kultur som vår – og mange ganger har vi sett at de får en fornyet stolthet for sin egen folkedans også. Det er veldig fint å se!

Tilbakemeldingene de får er spesielt givende. Både lærere og elever sier at de blir glade og inspirerte. Samtidig føler brødrene på ansvaret DKS-oppdraget gir og hvor viktig deres jobb er i møte med elevene.

– På en skole fikk vi i ettertid høre at en afrikansk elev fikk det mye lettere på skolen etter vårt besøk. Vi forteller mye om hvordan vår egen afrikanske kultur har vært med og forme det som i dag kjennetegner dansen i Brasil, og hvor mye vi verdsetter den historien. Denne eleven kjente seg igjen i vår historie, og vi tror han fikk noe å være stolt over som de andre elevene på skolen fikk ta del i og syntes var kult.  

Skulle gjerne hatt mer tid på hver skole

Brødrene forteller at organiseringen rundt DKS gir dem trygghet og tillit til å utføre en så god jobb som de klarer.

– Det verste for oss, bortsett fra kulden om vinteren for Mayombe, er at vi alltid har det travelt med å komme videre til neste skole – i stedet for å bli igjen for å snakke med alle som vil vite mer om både vår historie, laste ned musikken vår eller bare høre mer om danseundervisningen.

– Det beste er at hverdagen med DKS aldri er lik. På nesten hver skole opplever vi små øyeblikk og møter med elevene som er spesielle og unike. Det gjør DKS-hverdagen til en intens, krevende og veldig morsom reise.

Sitat: Det beste med DKS er at hverdagen aldri er lik. På nesten hver skole opplever vi små øyeblikk som er spesielle og unike. - Brødrene Masai

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turné


Toppbilde: Brødrene Masai bringer brasiliansk karneval og dansekultur til norske skoleelever. (Foto: privat)