Foto: Kine Kolstad
Foto: Kine Kolstad

– Det som skjer når en gymsal forvandles, er rett og slett magisk!

DKS har fått Sandra Kolstad til å forstå flere sider av egen musikk – og gitt henne klump i halsen av rørende møter.

– Det som er sterkest med å være på DKS-turné, er når jeg ser at noe vekkes i en elev. Det er litt av målet med disse turnéene for meg – det handler ikke kun om å underholde noen i 45 minutter, men å potensielt kunne forandre noe i noen. Det at en elev kanskje tenker nytt om eget liv, om hva det er mulig å gjøre, sier Sandra Kolstad.

Hun har turnert i Den kulturelle skolesekken siden 2015.

– Det er så viktig å vise elever at det finnes flere mulighetsrom, og det er sterkt å få lov til å komme og representere noe annet. Det finnes et svimlende stort potensial i disse møtene, hvis en tar innover seg hvor stor forskjell de kan utgjøre!

Det unike med DKS

Kolstad forteller at hun har tenkt mye på at hun ellers spiller for et publikum som både har råd til å gå på konsert og som aktivt oppsøker henne og hennes musikk. Og det at en DKS-konsert har et helt annet premiss, og er derfor enda mer spennende.

– Du spiller for folk som kanskje aldri har hørt musikken din eller som ikke til vanlig ville gått på konsert med deg. Som utøver må du derfor ta ut flere sider av deg selv. Å turnere med DKS har gjort at jeg har forstått flere sider av musikken min. Det slutter ikke å være stort å gjøre skolekonserter!


Om å bli kastet tilbake til tenårene

Men for all del: å komme inn i en gymsal klokken 09.00 om morgenen kan være beintøft. Ifølge Kolstad finnes det finnes et stort regressivt potensial i å stå i full outfit på morgenkvisten foran masse tenåringer.

– Plutselig kan jeg føle at jeg selv går i 8. klasse og at alle synes jeg er verdens mest dustete!

Det jeg har lært, er at så lenge jeg er åpen og våger å ha et språk om det som skjer, som å si: «Det er jammen litt rart å skulle ha klubbkonsert i gymsalen tidlig om morgenen», så blir det mulig å gjøre akkurat det. På flere turneer har jeg opplevd at omtrent hele skolen er oppe og danser på scenen før konserten er slutt! Det som skjer når en gymsal forvandles, er rett og slett magisk!

Rørende øyeblikk

Når Kolstad blir bedt om å trekke frem ett møte med barn og unge som hun har hatt gjennom Den kulturelle skolesekken, så forteller hun om konserten de holdt på Skådalen skole for døvblindfødte.

Foto: Kine Kolstad

– Det var helt utrolig spesielt og rørende. Elevene la seg ned på gulvet for å føle rytmene, og flere holdt hånden på halsen min mens jeg sang for å kjenne vibrasjonene i stemmen min. Alle i bandet var helt på gråten etterpå fordi det var så fint.

Fakta: Sandra Kolstad har turnert med DKS siden 2015 og har blant annet vært flere runder i Buskerud, Telemark, Rogaland, Oslo og Oppland. Hun omtales gjerne som «Norges elektropop-dronning» og har utgitt fem album. Hun har i tillegg jobbet som skuespiller og komponert musikk til flere teaterstykker. Les mer om henne på sandrakolstad.com

Vil du oppleve magiske øyeblikk? Send inn ditt programforslag på www.denkulturelleskolesekken.no

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turné

Toppbilde: Sandra Kolstad, foto: Kine Kolstad