– Jeg møtes av en stillhet som kommer helt fra magen

Dokumentarfilmregissør Sofia Haugan elsker å se forandringen i øynene til tenåringer når de møter noe de ikke forventer.

– Å nå videregående-elever gjennom Den kulturelle skolesekken har vært stort og utrolig gøy! Tenåringer drar ikke for å se «filmen om hun med den narkomane faren» når de skal på kino. «Røverdatter» er en mørk film, selv om den også har lysglimt, sier regissør Sofia Haugan.

«Røverdatter» vant Amanda for årets beste dokumentarfilm i 2018. Haugan turnerte med filmen i DKS skoleåret 2019/20.

Paffe elever

– Elever har mange meninger om Den kulturelle skolesekken, noen føler at kultur presses på dem. Det er flott å se tenåringsgutter slentra inn, legge beina på bordet og slenge kommentarer til hverandre. Du ser at de har holdningen «blæh, kultur nå?!» når jeg introduserer filmen. Når jeg så kommer inn etter at den er ferdig, møtes jeg av en stillhet som kommer helt fra magen. Elevene er paffe, og ekstremt emosjonelt tilstedeværende. De ser på meg med et woah!-blikk og spør om alt mulig rart. Veldig mange har egne erfaringer eller identifiserer seg med filmen på en eller annen måte.

Det er kult og flott å høre noen si: «Jeg er også en røverdatter!» Gjennom filmen får disse jentene en ny identitet. Det har vært sterkt.

Forteller om eget misbruk

Sofia forteller om gutter som kommer bort og vil snakke etter at alle andre har gått. De forteller om eget rusmisbruk, om å kjenne seg igjen i faren hennes. Og at de ikke har lyst til å ende som ham. Sofia poengterer alltid at hun ikke er kvalifisert til å hjelpe dem, men gjør likevel sitt beste.

– Det jeg kan bidra med, er å fortelle hvordan det har vært for meg å være åpen og snakke om ting – at det gjorde at livet mitt ble mye bedre og fjernet skammen. Så jeg oppfordrer dem til å snakke med noen, uansett hvem det er. Det er mye kraft i å erkjenne at man har et problem.

– Lanseringen og det å vinne Amanda for beste dokumentarfilm var stort og gøy. Men det var mer overfladisk. Å turnere med Den kulturelle skolesekken har vært en skikkelig «i-magen-opplevelse»!

Stillbilde fra filmen "Røverdatter". Faren til regissør Sofia Haugan hopper inne på et kjøkken.
Stillbilde fra filmen. (Foto: Indie Film)
Sitat: "Jeg er også en røverdatter!" Gjennom filmen får disse jentene en ny identitet. Det har vært sterkt. - Sofia Haugan

Fakta:
«Røverdatter» vant Amanda for årets beste dokumentarfilm i 2018. Sofia turnerte i DKS med filmen i skoleåret 2019/20.

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turnéToppbilde: Stillbilde fra «Røverdatter», Sofia med faren Kjell Magne. (Foto: Indie Film)