– At elevene er så medskapende har gitt ubetalelige øyeblikk

Teatersjef og skuespiller Mats Eldøen ønsker at hver forestilling skal være et eventyr – for utøverne og for elevene.

Jeg har turnert vanvittig mye i Den kulturelle skolesekken! oppsummerer Mats Eldøen, kunstnerisk leder for Det Andre Teatret.

I nær 16 år har han turnert med ulike forestillinger og ensembler. Den røde tråden har vært en leken tilnærming i møte med barn og unge. Og en 50/50-fordelig av medskaping og underholdning.

En impro-forestilling kan lett bli en «hjemme-alene-fest». Men i årenes løp har vi lært oss hvordan vi kan guide den ville energien opp og ned. Vi kan gå fra poetiske scener og lede det ut i vill galskap, for så å føre elevene til små, filosofiske øyeblikk hvor de reflekterer sammen med oss.

Mats Eldøen har en leken tilnærming i møte med barn og unge.
Mats Eldøen har en leken tilnærming i møte med barn og unge. (Foto: Det Andre Teatret)

Besøker drømmer med elever

Han nevner forestillingen «Ønskedrøm» som et godt eksempel på sistnevnte. I den skriver elevene ned ønsker og drømmer som henges på et tre, og som så er utgangspunktet for improviserte historier og situasjoner. 

– Noen ønskedrømmer er såre og ekte og nære. Som «jeg skulle ønske at pappa ikke var så sint» eller «jeg skulle ønske at mamma kom hjem». Vi får mulighet til å besøke de drømmene sammen med elevene. Målet er at alle ønskedrømmene skal bli fantastiske!

Kongen som fjerta

Det at elevene er så medskapende i våre forestillinger har gitt ubetalelige øyeblikk som jeg kommer til å huske resten av livet, sier Eldøen og gir ett av mange eksempler på minneverdig øyeblikk: De hadde utfordret elever i småskolen til å finne en måte å få en konge som alltid var sur til å le. En førsteklassing tok ivrig på seg oppgaven. Han stilte seg høytidelig opp foran alle – og fjerta gigahøyt!

Vi måtte nesten avbryte forestillingen, for det tok helt av! Og så var han så stolt – og de andre elevene var så stolte av ham. Det var fint å se.

Eldøen og hans kollegaer har én hovedregel når de turnerer:

Vi skal ha et eventyr hver gang vi har forestilling. Jeg er ekstremt lykkelig over at alt vi har laget har vært fundamentert i at også utøverne skal ha det gøy.

Sitat: Det at elevene er så medskapende har gitt ubetalelige øyeblikk som jeg kommer til å huske resten av livet. - Mats Eldøen

Fakta: Mats Eldøen er kunstnerisk leder for Det Andre Teatret, Norges første og eneste teater med fokus på improvisasjon, som kjennetegnes ved omforming, nær historiefortelling fortalt i dialog med publikum og lek med teatrale virkemidler.

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turné