– DKS er et helt fantastisk tiltak

Dokumentarfilmskaper Audun Amundsen har bodd mange år i Indonesia, og drømmer om å lage et slags DKS for ungdommene der.

– Den åpenheten og forståelsen for viktigheten av kunst som elevene får, er utrolig viktig. Jeg er veldig glad hver gang jeg får gjøre noe med DKS, det er et privilegium for både meg og elevene, sier Amundsen.

Bringer Indonesia til norske klasserom

Med filmen «Newtopia» har han vært på flere hundre skoler og snakket med tusenvis av elever om å leve i jungelen og følge en sjaman i 15 år, i en verden som gradvis forsvinner. Og snart skal han på turné med filmen «Nasi Padang – et viralt eventyr», om en nordmann som blir et internettfenomen og nasjonal kjendis i Indonesia etter å ha laget en sang om en matrett.

– Jeg begynte med DKS i 2017, og jeg må bare si at det er et helt fantastisk tiltak, det er helt utrolig bra at vi har det i Norge. Norske elever får et slags forsprang i interkulturell forståelse, når de skal ut å reise har de et større grunnlag for å forstå sammenhenger enda bedre.

– Jeg har jobbet og bodd i Indonesia over lengre perioder, og begge filmene er derfra. Følelsen jeg får er at jeg filmer masse fra samfunnet der og tar med meg hit, så informasjonsutvekslingen er enveis. Så jeg har en tanke om å få til noe andre veien også, å lage et slags DKS for ungdom i Indonesia, forteller han.

Filmplakater for Newtopia og Nasi Padang.
Amundsen dokumentarfilmer «Newtopia» og «Nasi Padang – a viral adventure» skal begge på DKS-turné det kommende skoleåret. Førstnevnte vises for VGS-elever, sistnevnte for 7. trinn.

Et ærlig og krevende publikum

Amundsen forteller at det er publikummet, elevene, som motiverer ham til å dra på DKS-turné igjen og igjen.

– Jeg gleder meg til å reise på turné hver gang. Man kan kanskje tro at det blir litt repetitivt, men man møter forskjellige folk, så det blir annerledes uansett. Ofte tilpasser jeg opplegget etter hva elevene interesserer seg for. Noen ganger er elevene mer interessert i filmskaping som fag og kunstform, og andre ganger er de mer interessert i tematikken i filmene. Det er morsomt at man merker forskjellen på elevene ut fra hvilket trinn de er på, det kan være ganske markant.

– Når vi snakker om filmen er elevene et veldig ærlig og krevende publikum, så DKS gir meg mye verdi i form av research. Hva liker elevene, hva reagerer de på? Den biten er veldig positiv for meg, samtidig som jeg gir et så godt opplegg som jeg kan.

Audun Amundsen

Stående applaus

Filmskaperen har opplevd at VGS-elever har vært høylytte og frekke når han skal introdusere filmen sin, men at stemningen raskt endrer seg når han forteller om tematikken og hvordan han levde i jungelen i mange år. Etter visningen har det til og med vært elever som har kommet bort og unnskyldt seg for at de var så «cocky» til å begynne med.

– Jeg har fått fantastisk respons på «Newtopia». Elever som vil ta bilder med meg, autografskriving, klemming. Jeg kommer veldig nært elevene, det er fint å få den personlige kontakten. Og jeg har fått stående applaus nesten hver gang! Det har vært en helt super opplevelse for meg.

Sitat: Elevene er et veldig ærlig og krevende publikum, så DKS gir meg mye verdi i form av research. - Audun Amundsen

Les mer om Audun og filmene hans på gonzodocs.com og newtopiafilm.com.

Les hva andre utøvere sier om å være på DKS-turné


Toppbilde: Audun Amundsen på DKS-turné. (Foto: privat)