Stillbilder fra forfattervideoer

Digital litteraturformidling

Da korona stoppet Norge, stanset også alle skoleturnéer. Fem forfattere og en forestilling kom rett hjem i stua til landets elever, takket være et digitalt formidlingsopplegg.

Gå rett til DKS-oppleggene: Les for livet | Roald Kaldestad | Terje Torkildsen | Jan Tore Noreng | Linde Hagerup | Bjørn Ingvaldsen

– Jeg tenkte «det må en dugnad til», da jeg så på TV at skolene forberedte hjemmeundervisning. Og så tenkte jeg at lærerne kanskje trengte litt hjelp? forteller forfatter Bjørn Ingvaldsen på telefon fra hjemmekontoret.

I likhet med over fem hundre utøvere landet rundt skulle han egentlig vært på turné med Den kulturelle skolesekken i våres. Viken fylkeskommune var det første fylket som bestemte seg for å betale fullt honorar, og snart fulgte alle landets fylker og direktekommuner etter. Det settes pris på av landets dyktige utøvere, som utgjør selve grunnfjellet i DKS-ordningen.

Det er fint å kunne gi noe tilbake til alle elevene som er rammet, og å gjøre noe for pengene jeg uansett får, sier Ingvaldsen.

Den anerkjente forfatteren er initiativtaker til det som har blitt et nyskapende digitalt formidlingsopplegg av litteratur.

Alle videoene lå åpent tilgjengelig på YouTube ut skoleåret 2020. Malen for den digitale formidlingen er 3 x 15 minutter lange videoer per forfatter, etterfulgt av oppgaver og spørsmål som samsvarer med læreplanen.


Skodespelarane Hanne Mellingen og Ronnie Mega Herdlevær

Les for livet!

To framtidsmenneske er fanga i romsonden Littera, og berre litteraturen kan redde dei! Les for livet er ei teaterframsyning som løfter fram aktuell litteratur for barn og unge på nynorsk, og målet er å gje elevane leselyst. Skodespelarane Hanne Mellingen og Ronnie Mega Herdlevær skulle eigentleg ha vore på DKS-turné i Vestland.

Det digitale opplegget for mellomtrinnet er på nynorsk, og gjer ein smakebit på framsyninga:

  • Videoen er dessverre ikkje lenger tilgjengeleg.

Roald Kaldestad - portrett

Roald Kaldestad

Kaldestad er musikar og barnebokforfattar busett på Stord. Han har blant anna spela mykje saman Sigrid Moldestad, Odd Nordstoga og Storm Weather Shanty Choir. Som forfattar debuterte han med boka Heavykatten, Discodansemusa og Pinnsvinet Phillip i 2000, og seinare har han skrive tre bøker til om dei tre (u)venene. Han skulle ha vore på DKS-turné i Vestland.

Kaldestads digitale opplegg for små- og mellomtrinnet er på nynorsk, delt inn i tre videoar:

  • Videoane er dessverre ikkje lenger tilgjengelege.

Terje Torkildsen - portrett

Terje Torkildsen

Torkildsen har jobba som standup-komikar i 20 år og brukar mykje humor i formidlinga si. Han debuterte i 2008 med ungdomsromanen Marki Marco, som vann Uprisen, og har sidan gitt ut ungdomsbøkene Dystopia 1-4, Arrfjes, Stavanger Stories 1-2 og Isla Bonita. Han skulle ha vore på DKS-turné i Vestland.

Torkildsens digitale opplegg for ungdomstrinnet er på nynorsk, delt inn i tre videoar med ulike tema:

  • Videoane er dessverre ikkje lenger tilgjengelege.

Jan Tore Noreng - portrett

Jan Tore Noreng

Forfatter som har undervist i kreativ skriving og jobbet i mange år som lærer. Hans siste bok er Kunsten å tryne (2020). Han fikk Uprisen i 2016 for #alfahann og ble nominert til ARKs barnebokpris i 2011 for Dødens skole. Han skulle vært på DKS-turné i Trøndelag.

Norengs digitale opplegg for ungdomstrinnet er basert på ungdomsbøkene hans, delt inn i tre videoer:

  • Videoene er dessverre ikke lenger tilgjengelige.

Linde Hagerup - portrett

Linde Hagerup

Hagerup er forfatter, skrivelærer og avisspaltist. Hun var bare 17 år da hun kom inn på Skrivekunstakademiet i Bergen, som en av de yngste noensinne. Hun mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris for diktssamlingen Verdens største gorilla og andre rim. Hun skulle vært på DKS-turné i Viken.

Hagerups digitale opplegg for småtrinnet er basert på boka En bror for mye, delt inn i tre videoer:

  • Videoene er dessverre ikke lenger tilgjengelige.

Bjørn Ingvaldsen - portrett

Bjørn Ingvaldsen

En av landets mest erfarne DKS-formidlerne og tidligere leder av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Han har blant annet vært nominert til Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, Uprisen, Bokslukerprisen og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Han skulle vært på DKS-turné i Bergen.

Ingvaldsens digitale opplegg for mellomtrinnet er delt inn i tre videoer med ulike temaer:

  • Videoene er dessverre ikke lenger tilgjengelige.


Forfatterbilder: Bjørn Ingvaldsen (foto: Ingeborg Dirdal), Linde Hagerup (foto: Observatoriet), Jan Tore Noreng (foto: Lars Åke Andersen), Terje Torkildsen (foto: Marius Vervik) og Roald Kaldestad (foto: Marius Knutsen).