Forfattere ønsker å bidra

Da korona stoppet Norge, stanset også alle skoleturnéer. Tre forfattere kommer nå rett hjem i stua landets elever, takket være et digitalt formidlingsopplegg.

– Jeg tenkte «det må en dugnad til», da jeg så på TV at skolene forberedte hjemmeundervisning. Og så tenkte jeg at lærerne kanskje trengte litt hjelp? forteller forfatter Bjørn Ingvaldsen på telefon fra hjemmekontoret.

I likhet med over fem hundre utøvere landet rundt skulle han egentlig vært på turné med Den kulturelle skolesekken i disse dager. Viken fylkeskommune var det første fylket som bestemte seg for å betale fullt honorar, og snart fulgte alle landets fylker og direktekommuner etter. Det settes pris på av landets dyktige utøvere, som utgjør selve grunnfjellet i DKS-ordningen.

Det er fint å kunne gi noe tilbake til alle elevene som er rammet, og å gjøre noe for pengene jeg uansett får, sier Ingvaldsen.

Den anerkjente forfatteren er initiativtaker til det som har blitt et nyskapende digitalt formidlingsopplegg av litteratur.
Disse tre forfatterne er først ut:

Bjørn Ingvaldsen er en av landets mest erfarne DKS-formidlerne og tidligere leder av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Han har blant annet vært nominert til Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, Uprisen, Bokslukerprisen og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Han skulle vært på DKS-turné i Bergen med et opplegg for mellomtrinnet.

Lenker til Ingvaldsens digitale DKS-opplegg for mellomtrinnet:
VIDEO 1 , VIDEO 2, VIDEO 3

Linde Hagerup er forfatter, skrivelærer og avisspaltist. Hun var bare 17 år da hun kom inn på Skrivekunstakademiet i Bergen, som en av de yngste noensinne.
Hun mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris for diktssamlingen “Verdens største gorrilla og andre rim”. Hun skulle vært på DKS-turné i Viken med et opplegg for småtrinnet.

Lenke til Hagerups digitale DKS-opplegg for småtrinnet:
VIDEO 1, VIDEO 2, VIDEO 3

Forfatter Jan Tore Noreng

Jan Tore Noreng er forfatter, har undervist i kreativ skriving og har jobbet i mange år som lærer. Hans siste bok er Kunsten å tryne (2020). Han fikk Uprisen i 2016 for #alfahann og ble nominert til ARKs barnebokpris i 2011 for Dødens skole. Han skulle vært på DKS-turné i Trøndelag med et opplegg for ungdomstrinnet.

Lenke til Norengs digitale DKS-opplegg for ungdomstrinnet:
VIDEO 1, VIDEO 2, VIDEO 3


Pdf med det medfølgende opplegget.

Malen for den digitale formidlingen er 3 x 15 minutter lange videoer per forfatter, som legges ut på YouTube, etterfulgt av oppgaver og spørsmål som samsvarer med læreplanen.

Toppbilde. Fra venstre: Jan Tore Noreng, Bjørn Ingvaldsen og Linde Hagerup. Foto: Lars Åke Andersen, Ingeborg Dirdal, Observatoriet.