Det viktige møtet

“Det er jubelstemning blant artistene når de hører at det er kulturverter på skolen! ” sier musiker og kursholder Ole Jørn Myklebust. Han har spilt over 1500 konserter på skoler over hele landet, og sier det er stor forskjell på å komme til en skole med og uten kulturverter. Han er en av flere kursholdere som i regi av DKS Viken viser elevene hvordan de selv kan bidra til at et besøk fra DKS blir en flott opplevelse for både skolen og utøverne. Etterspørselen har vært stor, og fra høsten 2022 er målet at skal alle skolene i Viken få tilbud om kulturvertkurs.

Elever fra Veiavangen skole rigger klart til konsert. Jente holder mikrofon foran mann som spiller på bukkehorn. Foto: Jørgen Greiner
Elever fra Veiavangen skole rigger klart til konsert. Foto: Jørgen Greiner

Nøkkelen til et bedre besøk

Denne dagen får fire skoler fra Drammensområdet opplæring i hva det vil si å være kulturvert. Elevene lærer å ta imot utøverne for at de skal føle seg velkomne. Kanskje de trenger hjelp til å bære utstyr fra bilen før de får en kopp kaffe? Det skal også rigges klart med stoler i gymsalen og publikum skal vises til plassene side. “Kulturvertene er nøkkelen til å levere et enda bedre besøk”, sier kursholder Myklebust. “De gjør artistenes jobb mye enklere, slik at de kan konsentrere seg mer om selve formidlingen.”

Populært kurs

“Tilbakemeldingene fra skolene som har deltatt har vært veldig gode og etterspørselen er stor”, sier enhetsleder i Formidling i DKS Viken Lill Carin Jacobsen. “Det er særlig innslaget av praktiske oppgaver som blir trukket frem i evalueringene. I tillegg synes deltakerne det er gøy å møte elever fra andre skoler. Lunsj, t-skjorter og kulturvert-bånd er også stas! Våre erfaringer viser at skoler som har kulturverter opplever mer vellykkede DKS-arrangement, samt at kunst og kultur får en høyere status på skolen. Fra høsten 2022 er målet at alle skoler i Viken få tilbud om kulturvertkurs. Kulturvertene er viktige ambassadører for skolen”.

Fire jenter med sorte kulturvert-tskjorter sitter rundt et bord og diskuterer.
Elever fra Kjøsterud lager plakater og øver seg på å være konferansier. Foto: Jørgen Greiner

Kulturvertens oppgaver:

  • Markedsføre arrangementet for resten av skolen
  • Gjøre klar rommet der arrangementet skal finne sted
  • Ta imot og ønske gjestene velkommen til skolen
  • Hjelpe til med å bære utstyr og rigge klart
  • Ønske publikum velkommen
  • Presentere artisten fra scenen og sette i gang arrangementet

Les mer om kulturkontakten og kulturvertens rolle her: