Mats Eldøen og en kvinnelig skuespiller ser i kameraet.
Forestillingen «Frikvarter» av Det Andre Teateret. Foto: Tor Orset

Verdenspremiere på digital scenekunstproduksjon

Selv om skolene er stengte og det ikke er mulig å reise ut på en eneste teater-turné, lar ikke Det Andre Teatret og Den kulturelle skolesekken Viken oss stoppe i å gi Vikens unge et skikkelig teatertilbud.

Vi kaster oss rundt sammen og inviterer 50.000 elever på 5.-7. trinn i Viken til å lage en interaktiv live-streamet forestilling sammen med oss.

Le litt i en vanskelig tid
Det har vært tre uker med hjemmeskole og hjemmelekser og mange elever (og lærere) gleder seg til friminuttene.
Det er en krevende situasjon for de fleste og det er viktig å prøve å ha det gøy sammen, og å le litt også i denne vanskelige tiden. Hva passer ikke bedre enn å gå inn i påskeferien med en en real dose moro funnet på i farta?

Skuespillerne snakker med elevene
Det blir improvisasjonsteater med morsomme historier og tull og tøys, alt funnet på der og da!
I løpet av 40 minutter skal skuespillerne forsøke å snakke med så mange elever i Viken som mulig, og kanskje noen av dem til og med ender opp på skjermen.

Klokken 10.30 på torsdag 2.april rigger de seg til på sin hjemmescene, og med to meters avstand skal de gjøre om Viken-elevens forslag til teaterscener i farta. Du kan se dem i aksjon når vi sender forestillingen live fra YouTubekanalen til Den kulturelle skolesekken Viken.

Stort publikum og nye løsninger
Digitalt impro-teater der elevene medvirker hjemmefra er nytt for både DKS Viken og Det Andre Teatret. Vi er glade for å kunne samarbeide med hverandre om denne satsingen. DKS Viken håper etter hvert å nå ut til Viken-elevene med enda flere digitale kulturproduksjoner fra YouTubekanalen vår i denne spesielle situasjonen. 
– Det er mange tekniske muligheter som ligger ubrukte foran oss. En digital kunstopplevelse vil aldri kunne erstatte det fysiske møtet, men i situasjonen vi nå er i er det spennende å se på nye muligheter for å nå ut til elevene, sier Johannes Hafnor, enhetsleder produksjon og Lill Carin Jacobsen, enhetsleder formidling i DKS Viken.

Teateret gjør det stort med live-forestillinger
Det Andre Teatret kom seg kjapt i gang med sendinger fra teateret, og deres ukentlige, direktesendte teaterforestillinger har allerede fått over hundre tusen visninger. 
– Da hele inntektsgrunnlaget vårt ble borte, måtte vi kaste oss rundt og finne på nye løsninger. Nå har vi gjennomført en haug med live-forestillinger for barn og voksne, spilt egne forestillinger for næringslivet og hatt besøk av firma som har hatt behov for å streame foredrag til sine ansatte, sier Teatersjef Mats Eldøen i Det Andre Teateret.

Elevene påvirker historien
Forestillingen «FRIKVARTER» skal forhåpentligvis gi et lite avbrekk for brakkesyke elever og lærere. Vi ønsker å gi deltagerne muligheten til å skape noe sammen og ta en liten pause fra alt det rare vi står oppi nå for tiden. Det blir små scener der elevene får muligheten til å påvirke historiene; enten gjennom direkte deltagelse på videolink, eller gjennom chattefeltet på YouTubekanalen til Den kulturelle skolesekken Viken.
Målet er uansett at disse 40 minuttene ikke kunne blitt til uten akkurat disse barna. 

Her og nå, til hver og en
– DKS Viken håper at en kunstopplevelse her og nå, sendt hjem til hver og en, kan skape en fin felles opplevelse. Det finnes ikke noe bedre enn humor og latter for å skape et fellesskap og Det Andre Teateret er en flott samarbeidspartner for dette digitale prosjektet, sier Katrine Kirsebom, produsent for scenekunst i DKS Viken. 

Fortsetter å teste digitale løsninger i koronaperioden
Vi vil fortsette arbeidet med å lage digitale kulturopplevelser til alle elevene i Viken så lenge skolene er stengt.