Foto: Tanja Steen/DKS Viken

Digital formidling

Etter nedstengningen mars 2020 er det mange produksjoner og turneer som ikke har kunnet gå som normalt. Noen turneer har blitt avlyst, noen tilpasset etter smittevernsrestriksjoner, og noen levert som en digital løsning.

DKS Viken og utøvere som ikke har kunnet dra ut på turne jobber kontinuerlig med å tilby digitale produksjoner til elevene slik at de likevel kan få et kunstnermøte og en kunstopplevelse i en litt annerledes skolehverdag. Mange litteraturproduksjoner blir for eksempel tilpasset til en formidling på Teams som et digitalt live møte med elevene i klasserommet, mange musikkproduksjoner blir også levert som live konserter gjennom streaming.

Vi har som mål å formidle produksjoner fra hvert kunstfelt og til alle alderstrinn, både grunnskole og videregående skole. Noen av de digitale produksjonene ligger ute i et begrenset tidsperspektiv, noen er også livesending. Nedenfor kan du se hvilke produksjoner DKS Viken har sendt ut som digitale formidlinger. Dette er kun en kort oversikt. Hvis du vill vite mer så ta gjerne kontakt. Listen nedenfor blir oppdatert fortløpende:

Johanna Juhola & Imaginary Friends – digitalkonsert

I denne visualiserte konserten har Johanna med seg en stjernespekket kavalkade av medmusikere, bl.a. en amorøs navigatør, et kor av klappende hender og et helt orkester av klonede Johanna`er. Konserten ender også i en kahoot for elevene. Passer for 8-10 trinn.

Kaptein Morten

Morten er 10 år og bygger en lekebåt, og ved hjelp av en krympemaskin blir han kaptein på sitt eget skip. Elevene får se animasjonsfilmen “Kaptein Morten”. Filmskaperne Margrethe og Rory har også laget en videohilsen til eleven helt fra Frankrike. Passer for elever på 4. trinn.

The Alehouse Sessions – digitalkonsert live

I denne konserten gjenskaper Barokksolistene noe av den stemningen som fantes på puber og i vertshus i London på 16- og 1700 tallet. Med folkelig, forførende, gripende og morsom sang og musikk, akkompagnert av snakk og humor. Konserten strømmes live ispedd med videoer og kahoot for elevene. En dynamisk og interaktiv digitalkonsert for 8 – 10 trinn.

Du og jeg og vi 2-3-4 digitalkonsert live

Du og jeg og vi 2 – 3 – 4 er en groovy barnekonsert som lærer publikum å klappe på 2 og 4! Trioen, Julie, Ellen og Elisabeth, har med seg selvskrevne låter der man blant annet får møte Mr. Regnværssky som ikke føler seg hjemme noe annet sted enn i ørkenen og gamle fru Rosenstrøm som ikke er som andre fruer – hun pønsker nemlig på å rane banken. Elevene får oppleve konserten som live-strømming hjemme fra leiligheten til Ellen og Julie. Spilles for 1-7 trinn.

UNDEREXPONERT!

UNDEREXPONERT! er fortelling om bildene som er med å forme tanker om oss selv som moderne og attraktive. Eller bedre: de er fortellingen om menneskenes evige drøm om å være, og bli sett, som vakre. Buskerud Kunstsenter har produsert en video hvor dere får møte Ragnhild Brochmann (kunst- og motekulturhistoriker, skribent og illustratør), som dykker inn i temaet sammen med dere.

Utstilling på Nitja kunstsenter

Nitja senter for samtidskunst har produsert en film der dere får se noen av kunstverkene i utstillingen. Hedvik og Sivert fra Volla skole snakker med formidler Josephine Lindstrøm om verkene. Passer for 3. trinn.

Bortebane

Bortebane er dokumentarfilmen om et fenomen veldig mange nordmenn kjenner til, enten som utøvere eller fra venner eller media: Norway Cup. Elevene ser klipp fra filmen, og regissør forteller om valg, virkemidler og prosess. Noen klasser har fått se hele kinofilmen på skolen i forkant, eksklusiv førpremiere. Passer for 7. trinn.

Sjuende på ekte

“Sjuende – på ekte” er en dokumentarserie som følger Nora, Zahra og Nilani i deres siste år på Tøyen skole. Gjennom tette vennskap, ensomhet, leirskoleuke, fattigdom, avslutningsfest, fotball og hatkriminalitet blir vi kjent med de tre jentene. Elevene får se en hel episode (10 min) sammen i klasserommet, strømming fra nrk. Samtale med regissør etterkant. -klFår tilgang til å se alle episodene etter besøket vis de ønsker. Passer for 7. trinn.

Third Culture kids

Når du har to kulturer å forholde deg til, så vokser det fram en tredje. Antologien «Third Culture kids» inneholder historier, tanker, kloke ord og kunstutrykk fra 29 unge mennesker som har vokst opp mellom kulturer. Til sammen skaper boka bilde av dagens flerkulturelle Norge. Antologiens redaktør, journalist Aon Raza Naqvi, besøker klassen på storskjerm via Teams. Besøket passer elever fra 9. trinn.

REALNESS -Nagelhus Schia Productions

“Realness” er en sarkastisk parodi som leker med realty-TV og konfronterer publikum med tema som rasisme, mobbing og maktmisbruk. Koreografen Daniel Proietto ønsker gjennom bruk av dans, drama, komedie og film å konfrontere oss med våre fordommer. Danserne spiller på et bredt register av bevegelseskvaliteter, følelser og personligheter i sin fremstilling av de fargerike deltakere, også kalt “the Wannabes”. Ble vist for vgs ved forespørsel.

Feledragen – digital konsertforestilling

Felespilleren Andreas drar på en musikalsk reise gjennom årstidene. Over alt er det lyder, instrumenter og musikk, men hva er det som gjemmer seg i fjellene, bak trærne og dypt nede i vannet? Feledragen blir levert med live intro og ettersnakk med utøver på Teams, og visning av video mellom Temaspraten. Passer for hele barnetrinnet.

Lyspærer og zalobananer

Billedkunstner Siri Berqvam har laget en kort video med utdrag fra sin produksjon. Elevene kan bl.a se hvordan Siri setter sammen et stort tekstilt puslespill. Passer for de minste barna, 1-4 trinn. Produksjonen er produsert av Pilotgalleriet/Nitja Senter for Samtidskunst.

Astro Buddha Agogo

For jazztrioen Astro Buddha Agogo er det ikke noe som heter barnemusikk eller voksenmusikk – kun god musikk. Gruppen spiller med samme innlevelse og glede uansett hvem de spiller for. Musikken går i kroppen, og det rytmiske drivet er det grunnleggende elementet som når alle alderstrinn. Trioen streames live til 1- 7 trinn.

Mulegutten

Forfatter og illustratør Øyvind Torseter har laget en forkortet utgave av sin produksjon Mulegutten. Mulegutten og andre figurer er karakterer som går igjen i mange av Øyvinds bøker. Han bruker de også i andre sammenhenger som i bilder til utstillinger og lignende. Øyvind vil først snakke litt om bøkene og vise hvordan han tegner. Elevene får også en regneoppgave avslutningsvis. Passer for elever på 5 – 6 trinn. Produksjonen er produsert av Pilotgalleriet/Nitja Senter for Samtidskunst.

Plakat

Sunniva Krogseth er tegner og illustratør og synes det er gøy å tegne. Hun jobber på oppdrag med alt fra tegninger for aviser til den visuelle profilen til en musikkfestival. Hun syns det er ekstra gøy å lage plakater. Sunniva har laget en video til elevene hvor hun forteller om plakater, og til slutt gir hun elevene en tegneoppgave. Passer til 5 – 6 trinn. Produksjonen er produsert av Pilotgalleriet/Nitja Senter for Samtidskunst.

Flukten fra det norske Holocaust

Høsten 1942 begynte siste fase av forfølgelsen av de nær 2000 jødene i Norge. Da ble jødiske kvinner, menn, barn, gamle, syke arrestert. Nesten 800 ble deportert til Polen der over 700 ble drept i dødsleirene. 1200 jøder greide å flykte til Sverige. Skolene får tilsendt en tekst om Lilleba, en 12 år gammel jente som flyktet. Utøvere Sidsel Levin og Birgit Rimstad har også laget en forkortet film av produksjonen til elevene. Passer for vgs.

Lirekassa

Dette spesielle instrumentet er nært knyttet til menneskeskjebner, fattigdom og livet på landeveiene. Elevene får høre historier om mennesker som fikk lirekassen som krigspensjon og vandret rundt i Europa, men også om den norske lirekassehistorien som er en muntrere historie der instrumentet ble brukt til dans og bryllup. Utøver Åse Mørk møter elevene på 4. trinn via Teams.

Seksualitet og livskvalitet

Hvordan påvirker språket vi bruker vår seksualitet – og vår livskvalitet. Hvilke andre faktorer er det som er med å forme vår seksualitet? Hva skjer når vi opplever at det seksuelle kartet vi får presentert av samfunnet ikke stemmer overens med vårt eget, unike seksuelle terreng? Utøver Kjersti Helgland møter elever fra den videregående skole via Teams.

Krigere

Steffen Sørum forteller om krigere, med hovedvekt på vikingtiden og middelalderen. Han forklarer hva krigersamfunn har hatt å si for vår utvikling innen kultur og teknologi. Tema engasjerer veldig mange barn, og Steffen Sørum har solid kunnskap om tema og tar seg tid til å besvare spørsmål og fortelle om de krigerne det er mest interesse for. Passer for 6. trinn. Formidles gjennom Teams.

Livet, døden og klovnen

Med utgangspunkt i billedbøkene Jeg er Døden, Jeg er Livet og Jeg er Klovnen virvler Elisabeth Helland Larsen opp store tema på en ufarlig måte. Elisabeth ønsker å snakker om både livet og døden på en hverdagslig måte, og ikke skape tabuer rundt noe vi alle må forholde oss til. De store temaene blir behandlet på en leken og varm måte. Elisabeth formidler gjennom Teams til barn på 3 – 5 trinn.

Vi skulle vært løver

Dette er et forfattermøte, basert på boken “Vi skulle vært løver”. Boken kom ut våren 2018 og handler om 12 år gamle Leona, en jente som er født med guttekropp. Fokuset i romanen handler om å forstå og godta at noen er annerledes. Tema er blant annet mobbing og utenforskap, og hvor vanskelig det kan være å stå alene mot alle andre. Formidles gjennom Teams. Passer for 4 – 7. trinn.

Dei vonde tekstane

I ungdomsbøkene sine tek Anders Totland opp alvorlege tema som sjukdom, død og overgrep. Kva er det som gjer at han skrive om så vanskelege tema? Anders møter elevene gjennom Teams. Passer til 8. trinn.

10 ville ekspedisjoner – og et spørsmål om mot

Forfattar Pia Strømstad forteller utvalgte historier fra boka “10 ville ekspedisjoner” i tett dialog med elevene, og samtalar med dem om mot og frykt. Formidles via Teams til 6. trinn.

Tabber og tangenter

Tabber og tangenter tar sikte på å la elevene erfare hvordan både ord og musikk påvirker fantasien vår, og bevisstgjøre dem på virkemidler de til en hver tid omgis og påvirkes av. Og ikke minst: øke elevenes leselyst gjennom en god litteraturopplevelse. Utøver Gudrun Skretting formidler produksjonen via Teams til elever på 6. trinn.

Arkitektur som instrument

Produksjonen handler om å ta i bruk arkitektur og omgivelser som instrumenter. Gisle sier, “gjennom å bli oppmerksom på lyd kan vi bli bevisst på arkitektur, materialer og omgivelser. Vi kan se på våre hverdagsomgivelser med nye øyne”. Kanskje blir elevene inspirert til å skape musikk fra deres egen skole og omgivelser. Til denne produksjonen har Gisle laget en digital versjon som varer i 20 minutter. Passer for ungdomsskole og vgs.

abcdETC

Vi har en digital løsning av produksjonen “abcdETC” med utøver Julia Vance. Det gjennomføres som et TEAMS møte i klasserommet og varer ca 15-20 minutter. Kunstneren Julia Vance tar i bruk bokstaver og ord i skulpturene sine. Disse hogger hun i stein eller sveiser og støper i metall. Julia tegner også bokstaver i snø, men de blir fort borte. Passer for 2-6 trinn.

New vision

Utstillingen New Vision ble vist på Henie Onstad i 2020. Utstillingen bringer sammen flere hundre arbeider av totalt 31 kunstnere, gjerne med kunstnere som jobber eksperimentelt inne fotografi. Kunstsenteret har laget en digital formidling av omvisning og workshop i samarbeid med DKS Bærum og DKS Viken. Elevene får oppleve fem verk fra utstillingen og instruksjoner til hvordan lage et Pinhole kamera! Formidlingen passer fra 4.trinn til og med vgs. 

Sousou & Maher – digitalkonsert

I en tid hvor vi ikke kan være så nære hverandre, er det viktig å kunne være nære på andre måter. Derfor er vi stolte over å kunne presentere Sousou & Maher Cissoko, en av Sveriges mest ettertraktede duoer i et intim-konsertformat rett inn i klasserommet deres. Elevene får også møte utøverne i form av kahoot og chat. Passer til 8-10 trinn.

To My Children

Shwan Dler Qaradaki har laget den digitale billedfortellingen «To My Children» som et resultat av et besøk i sitt opprinnelsesland – irakiske Kurdistan, et sted hvor ISIS-styrkene bare var noen mil unna. Hvordan er det å bo i Vesten og være redd for at familien der nede når som helst kan bli angrepet av terrorister? Filmen viser et visuelt fortellende brev til Qaradakis barn og ufødte barnebarn i Norge.
«To My Children» består av tekst, billedmateriale og musikk. Billedmaterialet er både tegninger, foto og video. Produsent: Pilotgalleriet / Nitja senter for samtidskunst. Passer for vgs1.

Bo flyttar ut

Forfatter og utøver Trude Tjensvold har laget en digital lesning av Bo flyttar ut. Hun forteller om boken og viser bilder mens hun leser. Boken er en morsom, fargesterk og treffende bok om det å føle seg oversett. Gjennom å møte farer ute i verda blir Bo klar over hvor fint han egentlig har det hjemme sammen med hunden og matmor. Passer for elever i 3. trinn.

Silence

I den norskproduserte kortfilmen Silence (2020) utspiller handlingen seg i en liten landsby i Kurdistan. Vi følger åtte år gamle Bahar, som nylig har mistet hørselen som følge av en infeksjon. Filmen skildrer utenforskap i skolen på en visuell måte og undersøker en døv persons evne til å uttrykke seg i en verden hvor de fleste av oss er vant til å kommunisere verbalt. Filmen blir vist på skolen via Vimeo. Manusforfatter og regissør Brwa Vahabpour har laget en egen intro til filmen der han forteller om filmen, om seg selv og sitt arbeide med film. Passer for elever på 8. – 9. trinn.

Gnisninger

I filmen Gnisninger møter vi Hans Petter (spilt av Edvin Anstensrud) som gjerne vil «ha dame», men får det ikke til. Han knytter seg i stedet til et nettsamfunn som kan fortelle han hvorfor han er en ufrivillig jomfru (incel). Elevene ser filmen via Vimeo, avspilt fra lærerens pc. Introduksjon til filmen og samtalen etterpå med filmskaper Marius Myrmel skjer i TEAMS. Eksempler Marius henter fram fra filmen under samtalen spilles også av i TEAMS. Filmen passer for elever i den videregående skole.

Videokunst fra Høstutstillingen

Høstutstillingen er en årlig kunstutstilling og Norges største markering av samtidskunst. Mangfoldet og bredden i utstillingen skaper et godt utgangspunkt for å bli kjent med og lære om kunst i vår egen samtid. I denne DKS produksjonen er det 4 videoarbeider fra utstillingen i 2019 som elevene skal bli bedre kjent med. En kunstfaglig formidler møter elvene digitalt og ønsker å gi elevene en større forståelse av film og video som kunstnerisk utrykk- og ytringsform. Passer for elever i den videregående skole.

DrumDrum – digitalkonsert

DrumDrum er ei konsert med tre musikarar frå den danske jazzelite, og deira gnistrande og virtuose samanspel og speleglede. Elevane vil få høyre original, klangfull og groovy musikk, hovedsakeleg komponert av Benita. Musikken er inspirert av jazz, verdsmusik og danske folkesongar, den er også både overraskenede, medrivende og humørfyldt – og dessuten sterkt inspirert av naturen omkring oss. Elevene får møter også utøverne i chat med mulighet for dialog og tilbakemeldinger. Passer for 1. – 7. trinn.

Ritam – digitalkonsert

Ritam er det samme ordet på serbisk som på tamilsk og betyr rytme på norsk. Og akkurat som språk er ulike, er også musikken ulik og bærer preg av der Jovan, Bojan, og Stephane har sine røtter. På konserten møter vi Jovan, Stephane og Bojan som møttes i verdensmetropolen Paris. Bojan og Jovan er begge fra Serbia men bor i Frankrike og Norge. Stephane er Tamil men bor i Frankrike. Etter konserten møter elevene utøverne via LiveKahoot. Passer for 8.-10. trinn.

Slepp meg

Slepp meg handler om vennskap, kjærlighet, svik, mobbing og å finne seg sjøl. Forfatter Kathrine Nedrejord ga ut romanen i 2018. Besøket skjer digitalt via Teams på storskjerm i klassen. Kathrine leser og forteller, og mot slutten av opplegget åpner hun for spørsmål fra klassen som da læreren må moderere. Passer fint til 9. trinn.

Rasmus og verdens beste band – digital konsert

Vi tar ikke for hardt i når vi sier at Rasmus og Verdens Beste Band kanskje er det beste som har skjedd innen norsk musikk for barn siden Knutsen og Ludvigsen. Bandet lager ofte barnesanger med skråblikk på temaer som sjelden tas opp i barnemusikk, og tar alltid sitt publikum på stort alvor. Konserten er live med innslag av videoer som berøre teksten og tema i konserten. Produksjonen passer bra for 1-7. trinn.

Kampen om den siste olja

Utøverne Ingerid Salvesen og Kyrre Lien har laget et audiovisuelt foredrag av produksjonen de skulle vært fysisk ute på skoler med. Foredraget streames live, og de diskuterer oljeutvinning i lys av klimaendringene og en global energiomstilling. To journalister har møtt tre mennesker på tre ulike steder på kloden (USA, Nigeria, Norge) med hver sin historie om oljens betydning. Passer for videregående skole.

Til ungdommen

Til Ungdommen er en forestilling basert på biografiske historier fra unge menneskers liv. Høstens scenekunstforestilling er blitt filmatisert. Resultatet er blitt en nydelig liten film som erstatter forestillingen som dessverre har måttet utgå ut fra smittevernhensyn. Produsert av Unge viken Teater. Passer for 8-10 trinn.

Novellemysteriet

Novellemysteriet er litteraturformidling i form av et spill, laget av Erlend Askhov og Steffen Sørum. Et klassesett med utstyr sendes skolen, og læreren setter i gang elevene uten utøvere tilstede. Et klassesett inneholder 5 spill. Hvert spill innholder en sammenleggbar VR-brille i papp, spillkort og spillinstruksjoner, 5 antologier med alle novellene som er med i spillet.

5 musikkformidlinger

DKS Viken lanserer 5 digitale musikkproduksjoner. Alle er digitalisert på forskjellige måter og de passer til ulike alderstrinn.

  • Awesomnia
  • Feledragen
  • Du og jeg og vi 2-3-4
  • Anima
  • Spor av dråper

Kræsjkurs i hip hop

Abcense Crew har laget 5 korte videoer med kræsjkurs i hip hop/break. Se og lær noen enkle trinn. Dans i gymtimen, i skolegården, og på sommeravslutning! Kræsjkurset er godt egnet for elever på 5-10 trinn, men mange på lavere trinn kan også ha glede av videoene

Hørespill fra Brageteatret

Brageteatret har bearbeidet tre teaterforestillinger til hørespill. Hørespillene passer for elever fra 1-4 trinn og 5-7 trinn.

  • Jørgen Moes vei nr. 13 av Tor Åge Bringsværd,
  • Monster i Magen av Lina Killingdalen og
  • SNACKIE av Ingvild Schade.

Livesending med Mats Grorud – “Det morsomste jeg vet”

Bli med animatør Mats Grorud på livesending fra sitt hjemmestudio. Her får elevene være med på å lage animasjon med teknikkene plastelinaanimasjon, cut-out, dukkeanimasjon, tegnefilm og silhuettanimasjon. Enkle grep som gjør det lett for elevene å lage sin egen animasjonsfilm. Passer for 7. trinn.

Lag kunst sammen med en kunstner

I samarbeid med Buskerud Kunstsenter har Cathrine Finsrud Stustad laget 3 filmer for å gi elevene innblikk i tre kunstteknikker; skyggetegning, japansk bokbinding og frottasjer. Filmene er tilpasset de fleste alderstrinn, og hjelper elevene med å lykkes i sine egne kunstprosjekter.

Gravhaugsfortellinger

Videoen Gravhaugfortellinger er fortellerkunstner Lise Grimnes tilnærming til historien om Olav Geirstadalv. Dette er hennes personlige fortolkning av fortellingen som står i Flatøyaboka.
Flatøyaboka er et verdifullt islandsk manuskript fra middelalderen som ofte har kommet i skyggen av Snorres kongesagaer. Passer godt for 3. trinn.

Dropout

Forfatter Annette Münch formidler fra sin spenningsromanen Dropout (2018) til tiende trinn på ungdomsskolen og 1.-3. trinn på videregående skoler i Viken. Boka eksperimenterer med hva som kan skje når forbanna og frustrerte «dropouts» samler seg for å ta hevn mot skolesystemet.
Elevene får blant annet oppleve spesialskrevet musikk inspirert av boka, med artistene Erik og Kriss, Pats Nichols m/Tuva og Izabell.

Det Andre Teatret “Frikvarter”

Klokken 10.30 på torsdag 2.april blir det improvisasjonsteater med morsomme historier og tull og tøys, alt funnet på der og da! I løpet av 40 minutter skal skuespillerne forsøke å snakke med så mange elever i Viken som mulig, og kanskje noen av dem til og med ender opp på skjermen.

Linde Hagerup “En bror for mye”

Møt Linde Hagerup som leser fra sin bok En bror for mye og forteller om det å være forfatter. Passer for elever på 3. trinn.