Digitale produksjoner

Etter mars 2020 er det mange produksjoner og turneer som ikke har kunnet gå som normalt. Noen turneer har blitt avlyst, noen tilpasset etter smittevernsrestriksjoner, og noen omgjort til digitale versjoner.

DKS Viken og utøvere som ikke har kunnet dra ut på turne jobber kontinuerlig med å tilby digitale produksjoner til elevene slik at de likevel kan få et kunstmøte og en kunstopplevelse i en litt annerledes skolehverdag.

DKS Viken har som mål å formidle produksjoner fra hvert kunstfelt og til alle alderstrinn, både grunnskole og videregående skole. Noen av de digitale produksjonene ligger ute i et begrenset tidsperspektiv, noen er også livesending. Nedenfor kan du se hvilke produksjoner DKS Viken har sendt ut som digitale formidlinger. Dette er kun en kort oversikt. Hvis du vill vite mer så ta gjerne kontakt. Listen nedenfor blir oppdatert fortløpende:

New vision

Utstillingen New Vision ble vist på Henie Onstad i 2020. Utstillingen bringer sammen flere hundre arbeider av totalt 31 kunstnere, gjerne med kunstnere som jobber eksperimentelt inne fotografi. Kunstsenteret har laget en digital formidling av omvisning og workshop i samarbeid med DKS Bærum og DKS Viken. Elevene får oppleve fem verk fra utstillingen og instruksjoner til hvordan lage et Pinhole kamera! Formidlingen passer fra 4.trinn til og med vgs. 

Sousou & Maher – digitalkonsert

I en tid hvor vi ikke kan være så nære hverandre, er det viktig å kunne være nære på andre måter. Derfor er vi stolte over å kunne presentere Sousou & Maher Cissoko, en av Sveriges mest ettertraktede duoer i et intim-konsertformat rett inn i klasserommet deres. Elevene får også møte utøverne i form av kahoot og chat. Passer til 8-10 trinn.

To My Children

Shwan Dler Qaradaki har laget den digitale billedfortellingen «To My Children» som et resultat av et besøk i sitt opprinnelsesland – irakiske Kurdistan, et sted hvor ISIS-styrkene bare var noen mil unna. Hvordan er det å bo i Vesten og være redd for at familien der nede når som helst kan bli angrepet av terrorister? Filmen viser et visuelt fortellende brev til Qaradakis barn og ufødte barnebarn i Norge.
«To My Children» består av tekst, billedmateriale og musikk. Billedmaterialet er både tegninger, foto og video. Produsent: Pilotgalleriet / Nitja senter for samtidskunst. Passer for vgs1.

Bo flyttar ut

Forfatter og utøver Trude Tjensvold har laget en digital lesning av Bo flyttar ut. Hun forteller om boken og viser bilder mens hun leser. Boken er en morsom, fargesterk og treffende bok om det å føle seg oversett. Gjennom å møte farer ute i verda blir Bo klar over hvor fint han egentlig har det hjemme sammen med hunden og matmor. Passer for elever i 3. trinn.

Silence

I den norskproduserte kortfilmen Silence (2020) utspiller handlingen seg i en liten landsby i Kurdistan. Vi følger åtte år gamle Bahar, som nylig har mistet hørselen som følge av en infeksjon. Filmen skildrer utenforskap i skolen på en visuell måte og undersøker en døv persons evne til å uttrykke seg i en verden hvor de fleste av oss er vant til å kommunisere verbalt. Filmen blir vist på skolen via Vimeo. Manusforfatter og regissør Brwa Vahabpour har laget en egen intro til filmen der han forteller om filmen, om seg selv og sitt arbeide med film. Passer for elever på 8. – 9. trinn.

Gnisninger

I filmen Gnisninger møter vi Hans Petter (spilt av Edvin Anstensrud) som gjerne vil «ha dame», men får det ikke til. Han knytter seg i stedet til et nettsamfunn som kan fortelle han hvorfor han er en ufrivillig jomfru (incel). Elevene ser filmen via Vimeo, avspilt fra lærerens pc. Introduksjon til filmen og samtalen etterpå med filmskaper Marius Myrmel skjer i TEAMS. Eksempler Marius henter fram fra filmen under samtalen spilles også av i TEAMS. Filmen passer for elever i den videregående skole.

Videokunst fra Høstutstillingen

Høstutstillingen er en årlig kunstutstilling og Norges største markering av samtidskunst. Mangfoldet og bredden i utstillingen skaper et godt utgangspunkt for å bli kjent med og lære om kunst i vår egen samtid. I denne DKS produksjonen er det 4 videoarbeider fra utstillingen i 2019 som elevene skal bli bedre kjent med. En kunstfaglig formidler møter elvene digitalt og ønsker å gi elevene en større forståelse av film og video som kunstnerisk utrykk- og ytringsform. Passer for elever i den videregående skole.

DrumDrum – digitalkonsert

DrumDrum er ei konsert med tre musikarar frå den danske jazzelite, og deira gnistrande og virtuose samanspel og speleglede. Elevane vil få høyre original, klangfull og groovy musikk, hovedsakeleg komponert av Benita. Musikken er inspirert av jazz, verdsmusik og danske folkesongar, den er også både overraskenede, medrivende og humørfyldt – og dessuten sterkt inspirert av naturen omkring oss. Elevene får møter også utøverne i chat med mulighet for dialog og tilbakemeldinger. Passer for 1. – 7. trinn.

Ritam – digitalkonsert

Ritam er det samme ordet på serbisk som på tamilsk og betyr rytme på norsk. Og akkurat som språk er ulike, er også musikken ulik og bærer preg av der Jovan, Bojan, og Stephane har sine røtter. På konserten møter vi Jovan, Stephane og Bojan som møttes i verdensmetropolen Paris. Bojan og Jovan er begge fra Serbia men bor i Frankrike og Norge. Stephane er Tamil men bor i Frankrike. Etter konserten møter elevene utøverne via LiveKahoot. Passer for 8.-10. trinn.

Slepp meg

Slepp meg handler om vennskap, kjærlighet, svik, mobbing og å finne seg sjøl. Forfatter Kathrine Nedrejord ga ut romanen i 2018. Besøket skjer digitalt via Teams på storskjerm i klassen. Kathrine leser og forteller, og mot slutten av opplegget åpner hun for spørsmål fra klassen som da læreren må moderere. Passer fint til 9. trinn.

Rasmus og verdens beste band – digital konsert

Vi tar ikke for hardt i når vi sier at Rasmus og Verdens Beste Band kanskje er det beste som har skjedd innen norsk musikk for barn siden Knutsen og Ludvigsen. Bandet lager ofte barnesanger med skråblikk på temaer som sjelden tas opp i barnemusikk, og tar alltid sitt publikum på stort alvor. Konserten er live med innslag av videoer som berøre teksten og tema i konserten. Produksjonen passer bra for 1-7. trinn.

Kampen om den siste olja

Utøverne Ingerid Salvesen og Kyrre Lien har laget et audiovisuelt foredrag av produksjonen de skulle vært fysisk ute på skoler med. Foredraget streames live, og de diskuterer oljeutvinning i lys av klimaendringene og en global energiomstilling. To journalister har møtt tre mennesker på tre ulike steder på kloden (USA, Nigeria, Norge) med hver sin historie om oljens betydning. Passer for videregående skole.

Til ungdommen

Til Ungdommen er en forestilling basert på biografiske historier fra unge menneskers liv. Høstens scenekunstforestilling er blitt filmatisert. Resultatet er blitt en nydelig liten film som erstatter forestillingen som dessverre har måttet utgå ut fra smittevernhensyn. Produsert av Unge viken Teater. Passer for 8-10 trinn.

Novellemysteriet

Novellemysteriet er litteraturformidling i form av et spill, laget av Erlend Askhov og Steffen Sørum. Et klassesett med utstyr sendes skolen, og læreren setter i gang elevene uten utøvere tilstede. Et klassesett inneholder 5 spill. Hvert spill innholder en sammenleggbar VR-brille i papp, spillkort og spillinstruksjoner, 5 antologier med alle novellene som er med i spillet.

5 musikkformidlinger

DKS Viken lanserer 5 digitale musikkproduksjoner. Alle er digitalisert på forskjellige måter og de passer til ulike alderstrinn.

  • Awesomnia
  • Feledragen
  • Du og jeg og vi 2-3-4
  • Anima
  • Spor av dråper

Kræsjkurs i hip hop

Abcense Crew har laget 5 korte videoer med kræsjkurs i hip hop/break. Se og lær noen enkle trinn. Dans i gymtimen, i skolegården, og på sommeravslutning! Kræsjkurset er godt egnet for elever på 5-10 trinn, men mange på lavere trinn kan også ha glede av videoene

Hørespill fra Brageteatret

Brageteatret har bearbeidet tre teaterforestillinger til hørespill. Hørespillene passer for elever fra 1-4 trinn og 5-7 trinn.

  • Jørgen Moes vei nr. 13 av Tor Åge Bringsværd,
  • Monster i Magen av Lina Killingdalen og
  • SNACKIE av Ingvild Schade.

Livesending med Mats Grorud – “Det morsomste jeg vet”

Bli med animatør Mats Grorud på livesending fra sitt hjemmestudio. Her får elevene være med på å lage animasjon med teknikkene plastelinaanimasjon, cut-out, dukkeanimasjon, tegnefilm og silhuettanimasjon. Enkle grep som gjør det lett for elevene å lage sin egen animasjonsfilm. Passer for 7. trinn.

Lag kunst sammen med en kunstner

I samarbeid med Buskerud Kunstsenter har Cathrine Finsrud Stustad laget 3 filmer for å gi elevene innblikk i tre kunstteknikker; skyggetegning, japansk bokbinding og frottasjer. Filmene er tilpasset de fleste alderstrinn, og hjelper elevene med å lykkes i sine egne kunstprosjekter.

Gravhaugsfortellinger

Videoen Gravhaugfortellinger er fortellerkunstner Lise Grimnes tilnærming til historien om Olav Geirstadalv. Dette er hennes personlige fortolkning av fortellingen som står i Flatøyaboka.
Flatøyaboka er et verdifullt islandsk manuskript fra middelalderen som ofte har kommet i skyggen av Snorres kongesagaer. Passer godt for 3. trinn.

Dropout

Forfatter Annette Münch formidler fra sin spenningsromanen Dropout (2018) til tiende trinn på ungdomsskolen og 1.-3. trinn på videregående skoler i Viken. Boka eksperimenterer med hva som kan skje når forbanna og frustrerte «dropouts» samler seg for å ta hevn mot skolesystemet.
Elevene får blant annet oppleve spesialskrevet musikk inspirert av boka, med artistene Erik og Kriss, Pats Nichols m/Tuva og Izabell.

Det Andre Teatret “Frikvarter”

Klokken 10.30 på torsdag 2.april blir det improvisasjonsteater med morsomme historier og tull og tøys, alt funnet på der og da! I løpet av 40 minutter skal skuespillerne forsøke å snakke med så mange elever i Viken som mulig, og kanskje noen av dem til og med ender opp på skjermen.

Linde Hagerup “En bror for mye”

Møt Linde Hagerup som leser fra sin bok En bror for mye og forteller om det å være forfatter. Passer for elever på 3. trinn.