Gruppebilde av Sidsel Levin, Birgit Rimstad og Bjørn Kristiansen.
Utøverne Sidsel Levin og Birgit Rimstad sammen med produsent i DKS Viken , Bjørn Kristiansen. (Foto: Tanja Steen/DKS Viken)

Flukten fra det norske Holocaust

Formidlingen “Flukten fra det norske Holocaust” gjorde inntrykk på elever ved Ski videregående skole. Utøverne Sidsel Levin og Birgit Rimstad nærmer seg slutten på en lang turnérunde for DKS Viken dette skoleåret.

– Det var sterkt og modig gjort av utøverne!

Elevene Live Presthus og Malin Lauvlid Sølvberg sitter igjen med sterke opplevelse etter å ha sett formidlingen «Flukten fra det norske Holocaust».

Malin Lauvlid Sølvberg og Live Presthus, elever ved Ski videregående skole.

Personlige historier

– Vi har hørt om krigen og Holocaust flere ganger. Det er like vondt hver gang, men det var spesielt å høre det fra disse utøverne som har så personlige historier, forteller Live og Malin.

Gjennom to nære familiehistorier formidler utøverne Sidsel Levin og Birgit Rimstad om aksjonene mot jødene i det nazi-okkuperte Norge høsten 1942. Allerede fra start skildrer Sidsel Levin moren og søsterens flukt fra Norge til Sverige. Sidsel Levin er selv fjerde generasjon jøde i Norge. Det blir sterkt når hun forteller om 30 familiemedlemmer som var ombord da skipet Donau forlot norsk kai i retning Tyskland 26. november 1942.

– Man får klump i magen og brystet, forteller elevene Live og Malin.

– Man er vant til å høre om jødenes historie som gruppe. Det blir sterkt å høre så personlige historier.

Sidsel Levin. Foto: Tanja Steen/DKS Viken

Lokal vinkling

Sidsel Levin og Birgit Rimstad har hatt 132 formidlinger på 52 skoler i Viken fylke. Bare i Viken har de fortalt om jødeforfølgelsen i Norge for 7150 elever. Hver gang har de satt seg inn i den lokale historien i det området elevene går på skole. Sidsel og Birgit forteller om flyktningeruta som gikk gjennom Ski og Follo på veg mellom Oslo og Sverige. 20 jøder bodde i Follo, ingen overlevde.

– Det ble så virkelig, formidler elevene ved Ski vgs.

Navnene kan leve videre

Bilde av snublesteiner for personer fra Sidsel Levin sin familie. Foto: Tanja Steen/DKS Viken

Sidsel og Birgit oppfordrer elevene til å lese navnene på de omkomne jødene på snublesteinene som er lagt ned i området.

– Stopp gjerne opp og les navnene! Slik lever navnene videre i lokalmiljøet, sier Sidsel.

Birgit Rimstad
Birgit Rimstad. Foto: Tanja Steen/DKS Viken

Det er lagt ned over 750 000 steiner i 26 land i Europa. I Norge ligger det i overkant av 700 steiner. Snublesteiner er minnesmerker for ofre for nazismen under 2. verdenskrig.

Birgit forteller om hvordan Hitler spilte på århundrelange religiøse fordommer og konspirasjonsteorier, og om hvordan antisemittismen kom snikende til Norge og ble til offentlig politikk.  

– Vi trodde aldri disse skremmende holdningene kunne komme tilbake, men i dag vokser antisemittismen kraftig fram på nytt. For å gjenkjenne faresignalene, må vi kjenne historien, forteller produsent for DKS Viken, Bjørn Kristiansen. Han startet samarbeidet med Sissel Levin og Birgit Rimstad i 2017.

– I dag hører vi skjellsord om jøder som minner om nazistene, poengterer Birgit alvorlig.  

– Vold starter ofte med disse ordene. Det er kortere vei fra ord til handling enn man skulle tro.

– Vær på vakt! Vi vet hva de kan føre til.

Avslutningsvis sender Sidsel og Birgit et spørsmål med elevene:

– Hvordan kan vi forhindre at det skjer igjen?

Fakta om Flukten fra det norske Holocaust

Utøvere: Sidsel Levin og Birgit Rimstad

Idé/opplegg: Sidsel Levin og Birgit Rimstad

Produsent: DKS Viken ved Bjørn Kristiansen

Formidlingen har turnert for DKS Viken siden 2019.

Les mer om formidlingen under produksjonssiden til DKS Viken