Illustrasjon: Nina Marie Andersen.

Insektenes hemmelighet

Våren! Merker du det? Naturen som våkner! Får du panikk og blir inne med pollennese og vesende pust, eller tilbringer du helst timene ute. Uansett hvor du er, vil du møte dem, insektene og småkrypene. De litt kule, ekle og litt plagsomme skapningene, som i bunn og grunn er supernyttige for oss mennesker – vi hadde ikke klart oss uten dem.  

Kunstner og formidler Monica Marcella er en nysgjerrig og energisk kunstner som elsker bøker om dyr, småkryp og insekter. Det samme gjør forsker og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson, som har skrevet boken Insektenes hemmeligheter. Monica har derfor mengder av engasjement og iver i ryggraden når hun tar med seg boken ut til elevene i 1-4 klasse i Viken fylke. Monica har laget et opplegg for elevene med Rami Maktabi, produsent i DKS Viken, som støttespiller.

Akvarellbilde av nestlesommerfugn som sitter på lilla tistel.
Illustrasjon: Nina Marie Andersen.
Illustrasjon: Nina Marie Andersen

“Fantasien min sluker dem og nysgjerrigheten tygger på dem, og ut kommer det tegninger og figurer og fortellinger. Småkrypene er kanskje mest fabelaktig av dem alle, de finnes rundt meg og sanser verden på en helt annen måte enn det jeg gjør. Følehorn og Metalikkpanser, Sugesnabler og Smakeføtter; de er jo helt vidunderlige!”
Monica Marcella 

Monica rakk et møte med elevene på Kirkebygden barne -og ungdomsskole i Våler før smittesituasjonen satt en stopper for flere fysiske møter dette halvåret. Monica presenterer boken for elevene, hun forteller om mygglarver som puster med snorkel, og om maur som melker bladlus for sukkervann. Hun viser hvordan flua klarer å gå opp ned i taket på rommet ditt, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet.  

«Er den noen av dere som har holdt et insekt i hånden noen gang?» Slik starter Monica alle møtene med elevene. Veldig mange hender går i været, og kontakten med elevene er i boks. «Nå lukker vi øynene! Forestill deg at du er bitteliten. Og så har du et trygt godt og hardt skall utenpå hele kroppen din». «Vift med tærne! Da kan du føle foten din! Se om du kan smake sokken din under foten (slik som fluene). «Æsj», svarer elevene. Lat som om du har følehorn med neser på som du kan strekke ut i alle retninger i rommet, nå kan du lukte hva alle de andre i klassen har i matpakkene sine. Og hvis du åpner øynene nå, er klasserommet en grå tåke, bortsett fra det som er gult, eller blått eller lilla, det lyser opp som juletrelys. Da ser du som en humle! 

Monica Marcella. Foto: Geir Dokken

For hvert menneske som lever på jorden, finnes det 200 millioner insekter. Rundt 17 000 arter er registrert i Norge. Selv om insektene er mange, er det registrert en betydelig reduksjon av insekter flere steder i verden. Antallet går dramatisk tilbake. Så avslutningsvis bringer Monica dette temaet inn i klasserommet til elevene. Hun fokuserer spesielt på hvordan vi kan hjelpe insektene. Hun snakker om krisehjelp for humledronninger, og hvordan flytte et insekt hvis det har kommet inn i huset. Monica snakker om insektenes ved og vel og ikke våre fobier. Hun vil pirre vår nysgjerrighet og vise at vi bryr oss om dem, hvis ikke blir verden full av bæsj og ikke sjokolade. Her har elevene allerede lært om insektenes fantastiske rolle som nedbrytere. 

Illustrasjon: Nina Marie Andersen

“Det er selvfølgelig best å være i klasserom å kunne være i dialog med 1-4 klasseringene, men jeg koser meg også med å snakke om innholdet i Annes bok på skjerm.” 

“Barn har naturlig nysgjerrighet og empati for andre skapninger. Det er et privilegie å få jobbe med insektsformidling for denne aldersgruppen.

Monica Marcella 

Monica gir sanseorganene mye plass i klasserommet. Hun gir elevene mulighet og tid til å leve seg inn i småkrypenes tilværelse og hvordan det er å være et insekt. Etter møtet på Kirkebygda har produksjonen gått fra fysisk til digital form, og noe av den nære dialogen går tapt i det digitale rommet. Likevel kjenner hun engasjementet og interessen fra elevene også gjennom skjermen. Og vi glemmer vel aldri samtaler om de råsterke jentemaurene som bygger tuer, eller elever som lurer på om arbeidermaur har mensen, uansett hvilken plattform vi befinner oss på. 

Så, hva er vel ikke mer passende: Løp og lån boken Innsektens hemmeligheter på biblioteket. Er det ikke åpent hos deg, så kanskje noen du kjenner har den i bokhyllen og låner den bort med glede. Også satser vi på at mange elever får mulighet til oppleve denne produksjonen igjen på ordentlig, fysisk, når ting blir litt bedre….  

“…fantastisk at Monica stilte opp her!! Jeg er helt overbevist, uten å ha sett detaljene, om at hun har lagd et opplegg som er verdt å spre til mange flere. Jeg får jevnlig forespørsler fra skoler, lærere og barnehager om insekter og tror det er et stort og udekket behov der ute… 

Anne Sverdrup-Thygeson  

Fakta

Produksjon: Insektenes hemmeligheter 

Ide/opplegg/utøver: Monica Marcella Kjærstad

Produsent: DKS Viken ved Rami Maktabi

Rekvisitt-drodling i samarbeid med Elisabeth Thorsen 

Gjennomgang av produksjon med Tiril Pharo

Forfatter av boken Insektenes hemmeligheter: Anne Sverdrup-Thygeson

Illustratør: Nina Marie Andersen

Elevgalleri

Monica Marcella har vært på besøk på Øreåsen skole i Moss. Her har elevene latt seg inspirere og tegnet herlige insekter. Tusen takk Øreåsen!