Elever i Viken får forfatter Linde Hagerup rett hjem i stua. Foto: TanjaSteen

Kunstnere inn i elevenes stue

Nå sitter det tusenvis av elever hjemme og forsøker seg på en ny skolehverdag. Lærerne sitter i den andre enden og har akkurat de samme utfordringene. Vi vet at det er en krevende situasjon, både sosialt og teknisk, og har lyst til å bidra til at skolehverdagen blir så meningsfull som mulig

Flott initiativ
Den kulturelle skolesekken Viken samarbeider med Kulturtanken og Norsk Forfattersentrum om arbeidet med digital DKS-formidling for å nå ut med smittefrie kulturopplevelser. Camilla Eidsvoll (SV), Fylkesråd for kultur og mangfold i Viken fylkeskommune, kaller dette et flott initiativ. 
-Jeg er glad for at vi nå kan komme med smittefrie kulturelle hjemmebesøk til elevene våre i en tid der det er lett å miste både motet og kontakten med de vi ellers omgås. Dersom disse digitale forfatterbesøkene kan så en spire til undring og leselyst hos elevene er vi på rett vei, og vi skal fortsette å bryne oss på hvordan vi får til det beste for elevene våre fremover,  sier Eidsvoll.

Samarbeid med Kulturtanken og Norsk Forfattersentrum
– Lynraskt og godt samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum, Viken fylkeskommune, Bergen kommune, Trøndelag fylkeskommune og Kulturtanken – og ikke minst fleksible og dyktige kunstnere, gjør at vi nå kan tilby tre smittefrie litteraturproduksjoner til alle skoleelever i hele Norge. Dette er et forsøk og en start. Nå jobbes det kreativt og godt i flere fylkeskommuner og kommuner med å tilpasse DKS til den plutselige nye skolehverdagen vi har fått i Norge, sier Kulturtankens direktør, Øystein Strand.

Fra Fredrikstad til Hallingdal
I samarbeid med Norsk forfattersentrum og Kulturtanken sender DKS Viken nå ut forfatter Linde Hagerup og hennes formidlingsopplegg til 3. trinn. Linde er bosatt i Fredrikstad og skulle egentlig vært på turné i Lier og Hallingdal i disse dager.

Nesten i samme rom
Litteraturprodusenten vår, Stig Elvis Furset, er glad for å finne et alternativ nå som alle kunstnere også må være hjemme. 
-Vi hadde sett frem til at elevene skulle få møte Linde Hagerup ansikt til ansikt. Når det ikke ble slik, tror vi at elevene her likevel vil føle at hun nesten er hjemme i rommet sammen med dem.  

Kulturministeren heier på smittefri formidling 
Kulturminister Abid Raja er begeistret for et nyskapende digitalt formidlingsopplegg av litteratur. 
-Nå lanseres det et fantastisk initiativ fra kunstnerne, som brenner inne med formidling nettopp til barn og unge. De tenkte det, og så har de gjort det! sier Raja.
Han påpeker at i en helt vanlig uke i mars er det cirka 2000 arrangementer i regi av Den kulturelle skolesekken rundt om i hele Norge. 
-Egentlig skulle Bjørn Ingvaldsen, Line Hagerup og Jan Tore Nordeng vært på turné i Bergen, Viken og Trøndelag. Men nå kan de altså formidle det de hadde tenkt til å gjøre fysisk, digitalt! Og det vil være helt smittefritt! 

Brukervennlig format 
De tre formidlingsoppleggene sendes til skolene denne uken. Malen for den digitale formidlingen er 3 x 15 minutter lange videoer per forfatter, som legges ut på YouTube, etterfulgt av oppgaver og spørsmål som samsvarer med læreplanen. 
-Dette er enkelt å distribuere, enkelt å motta, veldig lavterskel og brukervennlig, sier daglig leder i Norsk forfattersentrum Ingvild Christine Herzog.