Innmelding av programforslag

Innmeldingsportalen for utøvere og kulturinstitusjoner i hele landet driftes av Kulturtanken. I Portalen velger man hvilke fylker og/eller kommuner innmeldingen skal sendes til.

Den kulturelle skole- og barnehagesekken tar imot innmeldinger i følgende periode: Portalen åpner 1.september for innsendelse av forslag til påfølgende skoleår. Innmeldingsfrist er 1. oktober kl. 23.59. Også de som har søkt før og blitt antatt, må søke igjen / reaktivere forslaget.

Viktig! Ved innmelding av programforslag skal all opphavsrett registreres under punktet “opphavsrett og vederlagsplikt”. Dette gjelder uavhengig av om rettighetshaver er utøver eller ikke.

I tillegg til informasjonen du finner på denne siden har Kulturtanken utviklet en del ressurser som kan benyttes i forbindelse med utarbeidelsen av en innmelding:

Mål og prioriteringer 2025-26

Den kulturelle skole- og barnehagesekken i Trondheim (DKS Trondheim) legger vekt på å nå de nasjonale målene for ordningen, slik de står nedfelt i Meld. St. 18 (2020-2021) Oppleve, skape, dele – Kunst og kultur for, med og av barn og unge.

Den kulturelle skolesekken skal:

  • vere eit gratis tilbod for alle barn og unge i grunnskulen og vidaregåande skule og skal tilbydast jamleg
  • sikre at barn og unge får eit likeverdig og profesjonelt kunst- og kulturtilbod av høg kvalitet, uavhengig av kvar dei bur, slik at dei kan gjere seg kjend med og utvikle forståing for eit variert spekter av kulturuttrykk
  • bidra til danninga og utdanninga til barn og unge, slik dette er formulert i overordna del og læreplanar i fag
  • formidle eit kulturtilbod som blir opplevd som relevant, og som representerer eit kulturelt mangfald av tilbod og utøvarar
  • vere eit samarbeid mellom kultursektoren og utdanningssektoren på alle nivå for å sikre god planlegging, forankring og tilrettelegging
  • bidra til å styrkje norsk språk, dei samiske språka, dei nasjonale minoritetsspråka og norsk teiknspråk som grunnleggjande kulturberarar
  • bidra til å formidle kunst- og kulturtilbod til barnehagebarn

Tilbudet i Den kulturelle skole- og barnehagesekken Trondheim (DKSB) skal ha høy kunst- og kulturfaglig kvalitet og skal representere bredde og mangfold. Tilbudene i DKSB skal være relevante og aktuelle for barn og unge i dag og formidlingen skal være best mulig tilpasset den enkelte målgruppe.

Mye av tilbudet i DKS er ivaretatt av byens kulturinstitusjoner. Dette gjelder i svært stor grad kulturuttrykkene kulturarv og visuell kunst. Deler av tilbudet innenfor de øvrige kulturuttrykkene litteratur, film, musikk og scenekunst, er også ivaretatt av kulturinstitusjoner, men i noe mindre grad.

Andre kriterier:

  • Tilbudet i DKS Trondheim skal ha høy kunst- og kulturfaglig kvalitet og skal representere bredde og mangfold.
  • Tilbudene i DKS skal være relevante og aktuelle for barn og unge i dag og formidlingen skal være best mulig tilpasset den enkelte målgruppe.
  • I DKS Trondheim inkluderes avtalene Trondheim kommune har med museer, festivaler, Trondheim kino og det frie scenekunstmiljøet.
  • I løpet av 10 år i grunnskolen skal alle elever i Trondheimsskolen ha besøkt byens viktigste kulturinstitusjoner, samt opplevd kulturuttrykkene musikk, scenekunst, film, kulturarv, visuell kunst og litteratur. Dette for å sikre at alle elevene får oppleve et bredt utvalg av kunstuttrykk i løpet av 10 år på skolen. For å sikre dette er kunstuttrykkene i Trondheim DKS delt inn etter trinn. Det innebærer at DKS Trondheim ved programmering 1.-10. trinn som hovedregel ser bort fra programforslag der ikke kunstuttrykkene samsvarer med elevmålgrupper etter følgende oppsett:
  1. trinn: Litteratur
  2. trinn: Scenekunst ( Scenekunstproduksjonene skal egne seg for både 2. og 3.trinn)
  3. trinn: Scenekunst og kulturarv (Vitenskapsmuseet)
  4. trinn: Visuell kunst og Ringve museum (kulturarv og musikk)
  5. trinn: Litteratur og musikk (Trondheim symfoniorkester)
  6. trinn: Kulturarv (Nidarosdomen og Sverresborg museum)
  7. trinn: Film
  8. trinn: Litteratur og visuell kunst
  9. trinn: Kulturarv (Falstad) og film
  10. trinn: Scenekunst (Trøndelag teater) og Rockheim (kulturarv og musikk)

Unntak fra denne inndelingen:

  • Programmering av kulturinstitusjoner og festivaler med utvidede tilbud for barn og unge. F.eks. Kosmorama, Minimalen m.fl.
  • Musikkproduksjoner med målgruppe 1.-10.trinn, 1.-7.trinn eller 8.-10. trinn. Musikkproduksjoner med smalere målgruppe enn dette, vil som hovedregel ikke bli vurdert.

Spesifikke kriterier for Den kulturelle barnehagesekken: Når det gjelder produksjoner for barnehagen skal også disse være spesialtilpasset målgruppen. Produksjonene settes i hovedsak opp ute i barnehagene. Derfor vil i stor grad produksjoner i egnet format bli prioritert, uten at det skal gå på bekostning av produksjonens kvalitet og relevans for målgruppen. For perioden 2025-2026 ønsker vi å prioritere produksjoner for målgruppen 0-3 år og oppfordrer de som har produksjoner for denne målgruppen spesielt til å sende inn programforslag.

Utøverne skal være profesjonelle: Alle utøvere som engasjeres av DKS Trondheim skal være profesjonelle. Dette skal gjenspeiles i Den enkelte kunstners vedlagte CV, se under “Forslagsprosessen”, om krav til dokumentasjon.

Forslagsprosessen

Den kulturelle skole- og barnehagesekken i Trondheim (DKSB) mottar årlig et høyt antall innmeldinger av programforslag. Det medfører at det må gjøres strenge prioriteringer og at ferdigstilte produksjoner som gir lite grunnlag for vurdering, f. eks. fordi de er mangelfullt dokumentert, normalt vil bli nedprioritert.