Er det her Olav den hellige ligger begravet?

I dag var vi i DKS Trondheim med elever fra 6.trinn ved Åsheim barneskole og fikk oppleve produksjonen Pilegrimene i Nidaros”. Vi gikk den siste delen av pilegrimsleden langs Nidelven og inn i Nidarosdomen.

Elevene virket svært interessert i å høre om hvordan det var å være pilegrim i middelalderen. Det var ingen spøk, kan formidler Fredrik Eriksen fortelle. De aller fleste var barbent, og de som gikk fra Oslo til Nidaros brukte nesten en hel måned på turen. Det var også mange ufrivillige pilegrimer. Mennesker som hadde begått forbrytelser ble i noen tilfeller dømt til å gå pilgrim, noen ganger med en tung jernkule rundt halsen.

Historien om Hellige Olav og fortellingen om levningene hans vakte spesielt stor nysgjerrighet, og spesielt det faktum at det nå er ingen som vet hvor Olav den hellige ligger begravet. Formidleren kunne dog røpe at det er en liten mulighet for at han ligger innerst i Nidarosdomen, under gulvet i rommet der alteret med den berømte “tegneserien” står. “Hvorfor graver man ikke opp gulvet?” var det flere som lurte på. Forklaringen er at det kan føre til at deler av kirken raser sammen. Med mindre noen i fremtiden finner en metode for å grave på en mer skånsom måte, må vi nok slå oss til ro med mysteriet.

Her kan du lese mer om produksjonen.

Flere av elevene peker opp på Olav den hellige i det de gjenkjenner Rikseplet og dragen ved hans føtter. Foto: Øyvind Anda

Olavskilden
Olavskilden. Foto: Øyvind Anda
Er det her Olav den hellige ligger begravet? Foto: Øyvind Anda
Vakkert langs Nidelva på en dag som dette! Fin tur langs Pilgrimsleden. Foto: Øyvind Anda