BÆREKRAFT I HÅNDVERK

arrow_back Produksjoner

Bærekraft i Håndverk er et formidlingsopplegg  med tradisjonshåndverk som tema.

Vi starter med en båttur ut til kulturmiljøene på Engøyholmen og Natvigs Minde hvor elevene  får  delta i ulike former for håndverkstradisjoner som båtbygging, snekring, muring og overflatebehandling. I møte med tradisjonshåndverkerne får elevene innsikt i tema som  bygningsvern, fartøyvern, kulturmiljø, kulturminnevern, immateriell kulturarv, gjenbruk og  byggeskikk. Vi vil sammen med elevene reflektere over hvilke klimautfordringer vi møter i arbeidet med bygg- og fartøyvern og hvordan håndverk kan utføres på en bærekraftig måte. 


Varighet

4 timer (4 timer)

Sted

Engøyholmen kystkultursenter – Natvigs Minde

Maks publikumsantall

30

Antall utøvere

3

Viktig informasjon til lærere og elever før besøket

Elever og lærere vil bli hentet i Stavanger sentrum eller på Halvorstraen, Engøy etter avtale.

Gjennom Bærekraft i håndverk får elevene delta i praktiske øvelser innenfor ulike tradisjonshåndverk som båtbygging, snekring, muring og overflatebehandling. Målet er å gi elevene innsikt i hvordan håndverket kan utføres på en bærekraftig måte i tråd med fortidens håndverksmetoder og -tradisjoner. Vi fokuserer på hvordan en kan utføre reparasjoner med enkle midler i stedet for å kjøpe nytt, hvordan en velger materialer og hvilke fordeler tradisjonelle verktøy har i motsetning til moderne verktøy.

Med Bærekraft i håndverk vil vi jobbe målrettet for økt kunnskap om giftfrie behandlingsmetoder, fornuftig energibruk og begrenset bruk av naturressurser. Vi ser på hvordan en kan utbedre eksisterende bygningsdeler med nye og gjenbrukte materialer samt hvordan nye materialer kan settes sammen med eldre materialer og konstruksjoner. Det er viktig å vite hvilke materialer som skal brukes for å oppnå minst mulig utslipp og forbruk. Formidlingsprosjektet blir en møteplass mellom faglærte tradisjonshåndverkere og elever, hvor immateriell kulturarv overføres mellom disse.

 

Med prosjektet «Bærekraft i håndverk» ønsker vi å danne grunnlag for fremtidig rekrutering av tradisjonshåndverk innen fartøy- og bygningsvern. Dette sammenfaller med Regionalplan for kulturmiljø – punkt 4: «Det er få tradisjonsberarar i bygnings- og fartøyvernet. Det er behov for fleire handverkarar med kompetanse og kunnskap. Eigarar og forvaltarar manglar ofte kunnskap og har ikkje nok tilgang til kurs og rådgjevning.»

For å kunne bevare kulturmiljøene i Rogaland for fremtiden er det avgjørende at tradisjonshåndverket videreføres fra generasjon til generasjon og at håndverket utøves. Bygninger og fartøy må vedlikeholdes med tradisjonelle teknikker, materialer og verktøy.

Ettersom håndverkutdanningen som tilbys i Rogaland i liten grad fokuserer på tradisjonshåndverk, ser vi «Bærekraft i håndverk» som et viktig tilskudd. Elevene vil også få innsikt i mulighetene for lærlingplasser og en fremtid som tradisjonshåndverkere. Dette er et viktig grep for å bevare både fartøy og kulturmiljø for fremtiden.

Klimaet i Rogaland blir stadig fuktigere og dette endrer forholdene for vedlikehold av kulturmiljøer som Engøyholmen, Natvigs Minde og  trehusbyen i Stavanger.   Sammen med elevene vil vi reflektere rundt problemstillinger som: Hvordan skal fremtidens tradisjonshåndverkere forholde seg til den økende forekomsten av sopp og råte som er konsekvensen av at stadig mer fukt trenger inn i bygningene?  Et stadig mildere klima på Sør-Vestlandet fører til at skogen vokser hurtigere med resultat at materialene får en dårligere kvalitet. Færre kuldeperioder fører også til  dårligere arbeidsforhold i skogbruksnæringen og nye utfordringer knyttet til frakt av tømmer. Hvilke konsekvenser får dette for bygnings- og fartøyvernet? Hvilke utfordringer står vi overfor når fartøy og bygg kun blir stående på utstilling og ikke lenger brukes til sine opprinnelige formål?  Hvordan praktiserer vi vern gjennom bruk på en bærekraftig måte?

Opprettholdelse av kompetansen innen bygningsvern og tradisjonshåndverk er en forutsetning for å kunne gjenbruke gamle trebygg i Rogaland i fremtiden. Mangel på kunnskap i kombinasjon med klimautfordringene vi står overfor kan resultere i at både de fysiske kulturmiljøene og kulturminnene, samt den immaterielle kulturarven går tapt.

Overordna del: 

sjå rullegardinmeny: "Kobling til læreplanverket"

Tverrfaglige tema:

Bærekraftig utvikling

Programfag i utdanningsprogram:

Bygg og anleggsfag, VG2

Programområde for båtbyggerfag

Felles programfag VG2

Arrangert av

Rogaland fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Andre medvirkende

Gruppenavn

Engøyholmen Kystkultursenter

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Produksjonen kan bidra til:

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Elin Hetland, tlf: +47 99 26 86 57, e-post: elin.hetland@rogfk.no

Produsent/fagansvarlig

Kontaktperson utøver

Trude Eriksen, tlf: +47 97 00 66 04, e-post: post@engoyholmen.no