SKEIVE IKONER

arrow_back Produksjoner

Utstillingen Skeive Ikoner forteller historier om skeive personer født før 1970 som har bidratt til økt åpenhet og toleranse i Norge. Utstillingen ble opprinnelig vist på Fotogalleriet våren 2022, og boken med samme navn utgitt høsten 2022.

Som DKS-produksjon består Skeive Ikoner av en pop-up utstilling bestående av fototrykk og tekst på tekstil som elevene sammen med formidlerne kan sitte i, og lese. Installasjonen danner utgangspunktet for formidling og dialog om norsk skeiv historie og elevene får reflektere rundt hva aktivisme for likestilling, seksualitet og kjønn er, hvorfor det er viktig, og hvorfor noen ikke bare velger, men føler at de  uttrykke sin identitet gjennom det visuelle.

I dag identifiserer rundt 7% av nordmenn seg som “skeive”, Pride blir markert i skolen og i både byer og tettsteder, og både kongen og ministere anerkjenner homofil kjærlighet i deres taler. Ved å fortelle ikonenes livshistorier fortelles også en historie om Norge som det mangfoldige og inkluderende samfunnet vi lever i i dag. Hvordan dette har skjedd og hvorfor det er viktig, uavhengig av ens egen legning og kjønnsidentitet, er kjernen av det som formidles gjennom produksjonen.

Pop-up utstillingen vises på skolen og kan tilpasses og vises i alt fra klasserom, gymsal, aula (uten fast installerte stoler), og aller helst skolebibliotek. Formidlerne som følger produksjonen vil montere utstillingen selv.


Varighet

1 timer og 30 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Kun at noen fra skolen har tilrettelagt for utstillingsmontering på cirka 10-12 kvadratmeter (tilpasses antall elever)

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

30

Oppriggingstid

60 minutter

Nedriggingstid

60 minutter

Arena/rom

Klasserom, Gymsal, Aula, Annet eller lignende

Antall utøvere

2

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Nei

Ønsker til lokal arena

God lyssetting/lysforhold, ikke mørklagt.

Med Skeive Ikoner i DKS turnerer utstillingsdesigner Harald Lunde Helgesen og medforfatter Caroline Ugelstad Elnæs. Turneen er utviklet av Fotogalleriet i Oslo og produseres i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken i fem ulike fylkeskommuner.

Pop-up utstillingen vises på skolen og kan tilpasses og vises i alt fra klasserom, gymsal, aula (uten fast installerte stoler), og aller helst skolebibliotek. Formidlerne som følger produksjonen vil montere utstillingen selv. Bildene vises på tekstiler montert på telt og puter og tepper som plasseres frittstående på gulvet. 

 

LÆREPLANRELEVANS

Overordna del: 
se rullegardinmeny: "Kobling til læreplanverket"

Tverrfaglige temaer:
Folkehelse og livsmestring
Demokrati og medborgerskap

Utdanningsprogram:
Alle utdanningsprogram, men spesielt de med design- og håndverksfag.

Fellesfag:
Historie
Samfunnskunnskap
Religion og etikk

Valgfritt programfag:
Design og bærekraft
Kommunikasjon og kultur
Kunst og skapande arbeid
Politikk og menneskerettigheter
Psykologi
Sosialkunnskap
Sosiologi og sosialantropologi

Arrangert av

Rogaland fylkeskommune

Produsert av

Turneen er utviklet av Fotogalleriet i Oslo og produseres i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken i fem ulike fylkeskommuner. 

Utøvere

Harald Lunde Helgesen

Caroline Ugelstad Elnæs

Andre medvirkende

Gruppenavn

Caroline Ugelstad Elnæs, Harald Lunde Helgesen

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Produksjonen kan bidra til:

  • å gi innsikt i vår historie og kultur. Det er viktig for utvikling av elevenes identitet og skaper tilhørighet til samfunnet. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å gi møter med ulike kulturuttrykk og tradisjoner. Disse erfaringene bidrar til å forme elevenes identitet. Et godt samfunn er tuftet på et inkluderende og mangfoldig fellesskap. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å støtte skolens ansvar for å ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skole og samfunn. Vi kan alle oppleve at vi skiller oss ut og kjenner oss annerledes. Derfor er vi avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å vise mangfold og innsikt i hvordan vi lever sammen med ulike perspektiver, holdninger og livsanskuelser. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Anne Kristin Høiland, tlf: +47 48 00 88 38, e-post: anne.kristin.hoiland@rogfk.no

Produsent/fagansvarlig

Anne Kristin Høiland, tlf: +47 48 00 88 38, e-post: anne.kristin.hoiland@rogfk.no

Kontaktperson utøver

Miki Gebrelul, tlf: +47 41 42 28 27, e-post: miki@fotogalleriet.no