Fire personer utkledd som to munker, en jeger og huldra foran en hellig kilde
Fons Olavus Rex (foto: Siri Adorsen)

Semesteravslutning

Etter en vanskelig vinter og vår med mange digitale produksjoner, utsettelser og avlysninger, kunne vi i juni endelig tilby fysiske kulturopplevelser til våre elever igjen.

Fritt fram

Tre personer i en opptegnet sirkel på gulvet, den ene kvinnen balanserer på en stabel med klosser

– Hvordan ser verden ut når vi står opp ned? Kan man bli for gammel for å leke?

I «Fritt fram» fikk 1. og 2. trinn møte Tamar Ohana Goksøyr, Mari Dahl Stoknes og Trond André Hansen i fri akrobatisk utfoldelse. Alle tre artistene har bakgrunn i dans/nysirkus.

De utfordret både hverandre og rammene for kjente barneleker. De skapte leker som kunne fortsettes i det uendelige, og publikum ble invitert til å leke med.

Til alt ute

To musikere

Musikktilbudet ble hardt rammet av koronapandemien, men heldigvis fikk vi også gjennomført en skolekonsert på tampen av året.

Ungdomsskoleelevene fikk møte duoen Fredrik Høyer og Bendik Baksaas. Den ene er poet, den andre er DJ. Sammen fremfører de rap og spoken word, house og techno.

Det er ingen tvil om at dette slo godt an i målgruppa. – Dette er det beste vi har fått fra Den kulturelle skolesekken! sa en fornøyd elev.

Det rasler i røysa

En mann og en kvinne utkledd som jernaldermennesker i en bronsealderrøys

Hvert år skjer det spennende ting i bronsealderrøysene i Haneborgåsen.

I det historiske spillet «Det rasler i røysa» møtte elevene Bølge og Storm (Lea Hiorth og Henrik Stoltz Vernegg) som gjennom en beretning spekket med dramatikk, tro, plantemedisin, sorg og kjærlighet, ga et innblikk i hvordan virkeligheten kunne være i yngre jernalder.

Bronsealderrøysene er blant Lørenskogs fremste kulturminner, og spillet er spesialskrevet for Lørenskog av Finn Evensen.

Fons Olavus Rex

Kvinne utkledd som heks

Et annet kjent kulturminne i Lørenskog er Olavskilden.

Forestillingen bygger på sagnet om Olavskildens virkning, og den beskriver et møte mellom to munker, en jeger og en heks/hulder. Disse representerer hver sin trosretning (kristendom, åsatro og folketro). Den dramatiske handlingen utspiller seg på 1200-tallet, i skjæringspunktet mellom disse trosretningene. 

Forestillingen er skrevet av Finn Evensen, og den ble revidert i 2020. I rollene: Mads Lønnkvist, Morten Mortensen, Karoline Gullberg og Finn Evensen.

Fotografier: Mads, Morten, Finn og Karoline i Fons Olavus Rex (foto: Siri Adorsen), Fritt fram (foto: Kjersti Østnes Eggum), Til alt ute (foto: Eggum), Det rasler i røysa (foto: Eggum) og Fons Olavus Rex (foto: Adorsen)