Filmpremiere for Lyd på papir

I vinter har elever fra Østerdalen fått besøk av musiker Vegar Vårdal og filmskaper Mette Vårdal. I komponist- og animasjonsverkstedet Lyd på papir fikk elevene illustrere ulike vers fra folkevisa Sven Svane. Elevenes arbeid ble til slutt satt sammen til en helhetlig musikkvideo som hadde felles premiere 15. mars.

Filmen kan dere se her. Stor applaus til alle filmskapere og komponister!

Bakgrunn for prosjektet.

Mette og Vegar Vårdal tok kontakt med DKS Innlandet i 2022 for å ta en prat om prosjektet deres «Sound on paper» – et lyd og animasjonsverksted som tok utgangspunkt i Sinclairvisa. Vegar og Mette hadde allerede avtale med Listaleypurin, Færøyenes svar på DKS, om å kjøre workshopen i skolene der. Sinclair-visa er en kjent ballade, skrevet av Edvard Storm (1749-1794) fra Vågå. Det artige er at Sinclair-visa, hvor handlingen finner sted i nord Gudbrandsdalen, er som en poplåt å regne på Færøyene. Alle kjenner til den, også barn i skolen.

The poet had a lot of influence from Faroese ballads, and by the time it became known and used in the Faroe Islands. As we come from Vågå, and have worked a lot with Edvard Storm before, this was a natural choice of text for a workshop in the Faroe Islands. It shows how the culture has migrated back and forth between the countries through the centuries

Mette og Vegar Vårdal

Vegar og Mette ville undersøke muligheten for også å kjøre turneen i Nord-Gudbrandsdal gjennom DKS Innlandet, siden det er her handlingen i visa finner sted, samt at Edvard Storm var herfra. De fleste barna i norddalen kjenner også godt til visa.

Løsningen ble turne gjennom den kommunale DKS i nordalen, med støtte fra Norsk filminstitutt gjennom utviklingsmidler og produksjonsmidler fra DKS Innlandet. Produksjonsmidlene fra Innlandet gikk til å lage en versjon 2. To av DKS Innlandets produsenter fulgte Mette og Vegar til Færøyene med hensikt å produsere denne.

Vegar og Mette Vårdal i vakker natur på Færøyene.

Resultatet ble Lyd på papir med visa Svein Svane som tema. Svein Svane er en lokal vise fra Østerdalen, og DKS-turneen har i vinter gått i Engerdal, Rendalen, Trysil, Åmot og Stor-Elvdal.

Vegar Vårdal er musiker, danser og komponist. Han har mer enn 20 års erfaring som utøver så vel som pedagog. Vegar spiller både vanlig fele og hardingfele, med utdanning fra Norges Musikkhøgskole. Vegar karakteriseres som en energisk, leken og allsidig musiker – og beveger seg over et bredt spekter av sjangere. I 2020 fikk Vegar Hilmarprisen, og ble samme år kåret til Årets folkemusiker.

Mette Vårdal er historiker og filmskaper. Hun henter inspirasjon og kunnskap fra historien, og skaper små og store kulturproduksjoner, i tillegg til egne prosjekter med å skrive bøker og lage filmer. Filmene hennes er nominert i konkurranseprogrammet både til Kortfilmfestivalen i Grimstad og Bergen internasjonale filmfestival. 

Sammen driver Vegar og Mette Kultivator AS og KulFilm. En kultivator er et redskap som graver dypt i jorden og vender den så det er mulig å dyrke nytt i gammel jord. Det er også deres ambisjon: å skape noe nytt på grunnlag av tradisjon og historie.