Tommelise til de minste i Gudbrandsdalen

Før årsskiftet fikk mange av de yngste barneskoleelevene og de eldste barnehageungene i Nord-Gudbrandsdal oppleve profesjonelt figurteater i intimt format. Sel og Lesja kommune gikk sammen om å arrangere en liten turné med lokale utøvere som framførte sin egenproduserte forestilling Tommelise. DKS Innlandet fulgte en spent gjeng førsteklassinger fra Heidal skule på en varm og humoristisk, men også farefull ferd i H. C. Andersens eventyrverden.

Til stemningsfull, egenkomponert musikk fra Martin Korssletten, ble den lille elevflokken ønsket velkommen inn i en mørklagt gymsal av skuespiller Maja Bekken. Der fant de seg til rette på myke matter, foran flotte, lyssatte kulisser laget av scenograf og dukkemaker Barbro Bekken.

Før start fortalte Maja elevene litt om figurteater og om Tommelise, barnet som blir laget av en heks på bestilling fra en snill kone, men som kidnappes av en padde. Så satte forestillingen i gang. Med lyd- og lystekniker Jens Jonathan Gulliksen bak spakene, fikk barna først oppleve den griske og ganske så skumle heksa, spilt av Sofie Huijs, som tidligere har vært barneskoleelev på Lesja, og etter hvert også padde, fisk, mus og muldvarp, og en skadet fugl.

Sofie Huijs (t.v.) og Maja Bekken med Tommelise sittende på fuglen.

Tommelise er produsert av Rainy Day Productions, et produksjonsselskap basert i Gudbrandsdalen som jobber både lokalt og utenfor landegrensene. Det er det første prosjektet de to profesjonelle scenekunstnerne Maja og Barbro Bekken har gjort sammen etter flere år i henholdsvis Frankrike og Tyskland. Forestillingen hadde premiere under Teater Innlandets festival Zoom Inn i 2019, før den denne vinteren la ut på en lokal DKS-turné med stoppested Otta, Heidal, Lesja og Lesjaskog.

Det er spesielt gøy for oss å se at vi kunne lage denne produksjonen hjemme på Otta, med få ressurser. Vi fokuserer alltid på gjenbruk av materialer og utstyr i våre produksjoner. Så får den et videre liv og kan turneres rundt i landet og hjemme i vårt nærområde. 

Barbro og Maja Bekken

Tommelise møter Musa som inviterer henne ned i musehullet sitt. Foto: Erik-Berg Johansen

Biblioteksjef og fersk kommunekontakt for DKS i Sel, May Britt Josten, kan fortelle at regionens bibliotek “i alle år” har samarbeidet om ulike arrangementer og prosjekter. Ved å sette opp felles turnéer i bibliotekene, deles det på kostnader til honorar, reise og overnatting. Josten legger til at det er langt opp til Nord-Gudbrandsdalen for en del artister, og da kan det være enklere å takke ja til et tilbud om turné eller flere arrangementer enn bare ett. Som for bibliotekene, mener Josten det også kan være en fordel med lokale DKS-samarbeid på tvers av kommunene.

Jeg er sikkert på at det jobbes veldig bra med DKS rundt omkring, og ved å samarbeide og ha mer kontakt mellom kommunene, kan vi inspirere hverandre, få gode tips og ideer til DKS-prosjekter, og ikke minst kan det gi økonomiske fordeler.

May Britt Josten, kommunekontakt for DKS i Sel kommune

Under planleggingen av Tommelise kontaktet Josten kommunekontaktene og biblioteksjefene i regionen for å høre om de ville være med på et samarbeid. I flere av kommunene var det lokale DKS-programmet allerede lagt, forteller Josten, så denne gangen ble det Lesja og Sel som gikk sammen om en liten turné med til sammen åtte forestillinger. Kanskje vil flere kommuner bli med på lignende samarbeid framover.

I tillegg til de mange positive sidene lokalt samarbeid har, vil Josten også trekke fram verdien av gode lokale krefter.

Ekstra flott synes vi det er når vi har så gode tilbud her lokalt. De lokale DKS-produksjonene våre er en flott mulighet til å benytte seg av den lokale kunnskapen og tilbudene som finnes, og samtidig støtte de som skaper noe her i regionen.

May Britt Josten

Også Barbro og Maja Bekken har mye positivt å si om det å spille lokalt. De ble tatt svært godt imot på alle spillestedene, og en særlig takk ønsker de å gi til Sel kommune, som var en viktig pådriver og motor for å få i gang turnéen.

Vi turnerer mye med DKS rundt om i landet, og hadde et ønske om å vise det vi lager til barn i egen region. Det er stas å gi noe tilbake til stedet en kommer fra, og gi inspirasjon til barna som vokser opp her nå.

Barbro og Maja Bekken

I Sel møtes kommunekontakten og skolenes kulturkontakter flere ganger gjennom året for å planlegge det lokale DKS-programmet. De har noe fast og noe nytt på plakaten hvert år, og forsøker om mulig å bruke lokale utøvere og tilbud som finnes i egen region. Ulike tilbud kan gis til ulike skoler, og til tider satses det på større prosjekter felles for alle skolene, og da gjerne på tvers av skolene.  

Jeg synes det er veldig viktig at elevene via DKS får mulighet til å stifte bekjentskap med flere ulike kulturuttrykk. Ikke alle foreldre har mulighet til å ta dem med på kulturtilbud, så for noen av elevene våre er DKS-tilbudet det eneste møtet de har med ulike kulturuttrykk.

May Britt Josten

Det kan røpes at Tommelise, til tonene fra Lynni Treekrems slager, fór lykkelig av sted til Mexico sammen med sin nye, lojale venn, fuglen. Forestillingen var over, og fornøyde elever fikk en liten snakk med skuespillerne om det de hadde sett, og kunne forsiktig få kjenne på flotte figurer og kulisser.

Fornøyde 1. klassinger fant seg til rette og fulgte godt med under forestillingen.

Førskolebarna fulgte spent med hele tiden. Det er en forestilling med god variasjon, og med ulike figurer som fanger barnas oppmerksomhet. Det er viktig!

Line Hegland Eriksen. Pedagogisk leder i Thoskogen Naturbarnehage

Barbro og Maja Bekken forteller at de har fått gode tilbakemeldinger etter endt turné, og flere kulturaktører i regionen har tatt kontakt og er interessert i forestillingen. Dermed ligger det an til at Tommelise kommer på veien igjen i 2024, noe de begge gleder seg til.

I Nord-Gudbrandsdal ble det snakket mye om Tommelise i etterkant av forestillingene, og ett spørsmål gikk visstnok igjen blant barna: Hvor i all verden ble det av den skumle heksa? Vi føler oss trygge på at heksa og Rainy Day Productions er i full sving med å trylle fram nye, store opplevelser nord i dalen.

Riktig godt nytt år!