God påske fra Ringsaker!

Under Kulturtankens årskonferanse i november presenterte seniorrådgiver i Opinion, Vilde Vågland, noen av hovedfunnene fra UNG23, en rapport og målgruppestudie om hvordan det er å være ung i dag. Ifølge rapporten har vi en ganske bekymret generasjon unge som de siste årene har opplevd den ene krisen etter den andre. De trenger en form for optimisme, noe å glede seg over, var budskapet fra Vågland.

Det er et stort behov for felles arenaer der ungdom kan møtes og skape gode opplevelser sammen. Rett før påske arrangerte Ringsaker kommune derfor allsang med «afterski-stemning» og møte med en profesjonell artist, eller kanskje snarere gledesspreder, på de fem ungdomsskolene i kommunen. DKS Innlandet fikk være med til Brøttum ungdomsskole der det ble skikkelig god påskestemning!

Pandemien rammet de unge hardt med hjemmeskole, avlyste fritidsaktiviteter og et begrenset sosialt liv. På få år har ungdommen blitt nødt til å ta inn over seg den alvorlige klimakrisen vi står overfor, og nå følger de også krig og uro i Europa på nært hold via sosiale medier. Som om ikke dette var nok, kjenner dagens unge også på et krav om å skulle prestere på så mange områder, ifølge UNG23. De føler seg både presset og stresset.

De unge trenger noen lyspunkter, noe å glede seg over. Dette er noe vi ser de også søker etter på sosiale medier; Humor, underholdning og inspirasjon. Tenk på hvordan dere kan bidra positivt inn i livene deres, og gi dem en form for optimisme.

Vilde Vågland, seniorrådgiver i Opinion

Etter to år med pandemi har Ringsaker kommune dette skoleåret valgt å legge ekstra vekt på fellesarenaer og aktiviteter for ungdom. Samhold, tilhørighet og glede står i fokus, også i kommunens DKS-prosjekter. Til ungdomsskolene i kommunen var det sanger, danser, komiker, musiker, låtskriver, skuespiller og entertainer Lars-Fredrik Børresen som var hyret inn i dagene før påske. Den erfarne utøveren fra Hamar har levd av å være profesjonell artist i over 25 år og møtte ungdomsskoleelevene for å lage god stemning og synge kjente og kjære slagere sammen med dem ute i skolegården. Prosjektet kom i stand mye takket være kommunekontakt for DKS i Ringsaker, Rebekka Joswig.

Med slalombriller på sørget Lars-Fredrik Børresen for skikkelig påskestemning.

Til dette prosjektet var vi ute etter en profesjonell «entertainer». Ringsaker kommune har brukt Lars-Fredrik i andre sammenhenger, sist under åpningen av torget i Brumunddal i mai 2022. Der ble det en fantastisk allsang-stemning, og det var nettopp dette vi også var ute etter til dette prosjektet. 

Rebekka Joswig, kommunekontakt for DKS i Ringsaker

Den erfarne artisten Børresen la ikke skjul på at han var ekstra spent på å skulle opptre for ungdomsskoleelever i skolegården en formiddag i mars. Dette var en ny arena for hans del. Ville låtmaterialet fungere og ville han få med seg ungdommen? Børresen entret scenen og fortalte sitt unge publikum at en skikkelig fest, den må vi lage sammen. Deretter var det maks energi og fullt trøkk fra første tone. Elevene elsket utvilsomt det de fikk være med på og gjorde også sitt for å lage stemning sammen med Børresen. De trakk stadig nærmere scenen, og holdt koken oppe med dans, hender i været, noen på hverandres skuldre, og en allsang som ble stadig høyere og lystigere etter hvert som den ene gladlåta etter den andre strømmet ut av det profesjonelle lydanlegget som var rigget opp for anledningen. Juba juba, Levva livet!, Langt å gå, Forelska i lærer’n og Jovial var bare noen av slagerne som var med på å sette stemningen. Sjeldent har vi vel sett en lykkeligere og mer sammensveiset gjeng med ungdomsskoleelever samlet i skolegården, selv om vinteren og kulda ennå bet seg fast.

Det er ingenting som er bedre og mer givende enn å se ungdom som koser seg og har det skikkelig bra.

Lars-Fredrik Børresen

Rebekka Joswig har vært kommunekontakt i Ringsaker siden 2016 og legger ikke skjul på at dette er en svært spennende del av jobben hennes som kulturrådgiver i kommunen. I våre egne DKS-produksjoner ønsker vi at elevene skal få oppleve de ulike kunstutrykkene utenfor klasserommet, og ofte i form av verksteder, forteller hun. De siste årene har vi også hatt særlig fokus på større fellesprosjekter for hele kommunen. Dette for å sikre gode kvalitetsprosjekter som tilkommer alle elevene i grunnskolen og som også kan virke samlende. Vi tilstreber å bruke et bredt lag av lokale og regionale kunstnere. Dette er viktig for å løfte den lokale kunsten og for at elevene skal gjøre seg kjent med det rike kunst- og kulturlivet som finnes i deres nærmiljø. Vi har en femårs-plan som sikrer at vi er innom alle de seks kunst- og kulturuttrykkene i DKS. Her har vi hovedfokus på ett uttrykk hvert skoleår, men fletter ofte inn andre uttrykk i samme prosjekt.

Allsang-prosjektet med Børresen var siste post blant Ringsakers lokale DKS-arrangementer for dette skoleåret, der altså glede og samhold har stått i sentrum.  

Kommunekontakt Rebekka Joswig med et gigatisk påskeegg på lur til entusiastiske elever.

«Vi håper denne dagen gir ungdommen et «friminutt» fra alvor og press. DKS-prosjekter har ofte mye alvor og dyp mening i seg. Dette her er et møte med kultur som viser pur glede ved formidling. Kanskje er det en ungdom eller to der ute som blir inspirert …?».

Rebekka Joswig

DKS Innlandet kan skrive under på at Børresen, Joswig og DKS i Ringsaker klarte å inspirere ungdommen på glitrende vis denne dagen. Etter arrangementslutt oppsøkte den ene begeistrede eleven etter den andre Børresen og fortalte han hvor bra de syntes opplevelsen hadde vært. Humøret var på topp, sola viste seg, og alt lå til rette for en skikkelig god påske.