Konsert med Kim på Stange bibliotek

En formiddag i februar fikk en gjeng 2. klassinger fra Stange en intim, stemningsfull og ikke minst profesjonell konsertopplevelse i egen kommune. Rundt 30 elever fra Solvin skole, Breidablikk skole og Espa skole hadde tatt turen til Stange bibliotek der selveste Kim Rysstad tok imot dem sammen med den dyktige gitaristen og musikermakker Knut Ingolf Brenna. På scenen, i et stilig lyssatt eget rom på biblioteket, var det klart for en musikalsk opplevelse som ikke er hverdagskost for de fleste barn på denne alderen.

Vi hopper litt ut i konserten, da Kim introduserte en låt av ei kul dame kalt Dolly Parton. Elevene var krystallklare på at dette var et fullstendig ukjent navn, men låten som ble spilt, Coat of Many Colors fra 1971, ble likevel tatt svært godt imot av det unge publikummet. De smilte og nikket, arm i arm, eller med hendene til værs og tommelen opp. Selv om Dolly Parton viste seg å være et nyoppdaget navn for den unge forsamlingen, kjente trolig flere av dem til dagens hovedperson, Kim Rysstad. Kanskje ikke som A-klassekveder fra Rysstad i Setesdal, men som vinner av 2. plass i Stjernekamp på NRK for få år siden. Og som på Stjernekamp fikk også barna på biblioteket servert et variert musikalsk program med alt fra folkemusikk til country og nyere musikk, både på norsk og engelsk.

Kim Rysstad med sin gamle lyre og Knut Ingolf Brenna på gitar

Kim har bosatt seg i Stange, og konserten han og mangeårig samarbeidspartner Knut Ingolf holdt på biblioteket denne formiddagen, var en av flere for kommunens 2. klassinger. Arrangementene kom i stand takket være fersk kommunekontakt for Den kulturelle skolesekken i Stange, Ingrid Granrud Veiersted. Ingrid har jobbet som Stanges kommunekontakt i rundt et halvt år og legger ikke skjul på at hun trives.

Jeg har noe erfaring med DKS fra tidligere, men da som del av et produksjonsteam som produserer forestillinger for DKS. Det er utrolig spennende å få jobbe «på den andre siden», og se hvordan det helhetlige tilbudet planlegges og struktureres for å gi elevene i kommunen et så bra DKS-tilbud som overhodet mulig. Jeg gleder meg til å videreutvikle DKS-tilbudet i kommunen, i takt med samtidens tendenser og i samarbeid med lokale kunstnere.

Ingrid Granrud Veiersted

I Stange er DKS en del av kulturskolens ansvarsområde. Lokal forankring og medvirkning står sentralt når programmet planlegges, og de prøver å gi elevene et spenn i de ulike kunstuttrykkene som vises. De har blant annet flere samarbeid med biblioteket, og har også tidligere hatt et tilbud med bibliotekbesøk og konsert til kommunens 2. klassinger. Vi ønsker å samarbeide med lokale artister og kunstnere, og når Kim Rysstad nå har bosatt seg i kommunen, var det interessant å prøve å få til et samarbeid med han, forteller Ingrid. Vi initierte et møte med Kim for å høre hans tanker, både om konseptet og målgruppa for konserten, og heldigvis var han interessert.

Kim og medmusikant Knut Ingolf kunne også melde om et godt samarbeid med den ferske kommunekontakten. De var begge skjønt enige om at Ingrid har lagt til rette på beste måte og fulgt veldig godt opp i forbindelse med konsertene. Det er også veldig stas å få spille konserter der du bor, fortalte Kim, uten å måtte reise langt hjemmefra. Her om dagen spilte vi for noen av naboungene. Det var noe nytt og gøy!

Låtmaterialet 2. klassingene fikk servert denne formiddagen er i stor grad det samme som Kim og Knut Ingolf også spiller for et mer voksent publikum. Vi later ikke som eller gjør oss til på noen måte for barna, men framfører musikken slik vi pleier, forsikret Kim. Og at den samme musikken kan treffe både liten og stor var det liten tvil om. Elevene likte det de fikk være med på. De lyttet, sang med, applauderte begeistret mellom låtene, og fikk også selv prøve seg som korister underveis.

Kim er en dyktig artist med en utrolig formidlingsevne, noe vi syntes barna i Stange kommune burde få oppleve på nært hold. Han er en jordnær og rolig fyr, og dette preger også konserten. Konserten var rolig og stemningsfull, noe som kanskje ikke er det man forbinder med formidling til 2. klassinger, men dette fungerte veldig godt. Flere av lærerne ga også uttrykk for at det var fint for elevene å få oppleve «en rolig stund» i en ellers hektisk hverdag.

Ingrid Granrud Veiersted

           

Engasjerte elever på Stange bibliotek

Mot slutten av konserten, etter at Kim hadde fortalt om en opptreden han hadde på Melodi Grand Prix for noen år siden, ble ei tenksom lita jente sittende lenge med hånda i været. Til slutt fikk hun ordet, og kunne forsikre både Kim og resten av tilhørerne om at nå! …nå ville også hun være med på Grand Prix. Melodi Grand Prix Junior. Jenta visste hva hun ville, og mon tro om det ikke også satt flere kommende artister blant publikum denne formiddagen.

En musikalsk opplevelse av de sjeldne var over, og turen gikk videre til kyndige bibliotekarer som hjalp elevene å fylle sekkene med nytt lesestoff og nye opplevelser.