Telemarkskanalen

arrow_back Produksjoner

Telemarkskanalen er et nasjonalt viktig kulturminne, som elever på femte trinn får oppleve. DKS-tilbudet består av en båttur med MS Victoria fra Hjellebrygga til Lunde sluse. Underveis får dere oppleve slusing på Løveid, Ulefoss, Eidsfoss og Vrangfoss.

På turen oppover, får elever og lærere mulighet til å gå av kanalbåten i Eidsfoss sluser og spasere 1,5 kilometer langs kanalen opp til Vrangfoss sluser. Der kan man studere hvordan båten blir løftet opp i slusekamrene, før man går ombord igjen i øverste sluse i Vrangfoss.

Vandreturen tar ca. 20 minutter. Avstigning øverst i Eidsfoss sluser, ca. kl. 11:10.

Gå over dammen til vestsiden av slusene og følg merket sti. Påstigning øverst i Vrangfoss sluser, ca. kl. 11:55. Dere finner et fint kart på denne nettadressen: www.ut.no/tur/2.5024/

Vi anbefaler at dere diskuterer og avgjør på forhånd om hele eller deler klassen skal benytte seg av denne muligheten, slik at av- og ombordstigning kan skje raskt og effektivt.

Nina Evensen og Ole Bjørn Ulsnæs har laget nye nettsider med lokalhistorisk informasjon om Telemarkskanalen. Vi anbefaler at disse sidene brukes til forarbeid før turen. Følg denne lenken og kom rett til presentasjon av strekningen dere skal reise.

Dette tilbudet gis til de skolene som spesifikt har bedt om en "fullskala" kanaltur. De andre skolene deltar i stedet på "Tre trinn i (vann-)trappa".

 

 

 


Varighet

6 timer og 30 minutter (6,5 time)

Sted

Telemarkskanalen – M/S Victoria

Maks publikumsantall

150

Antall utøvere

4

Oppmøte: På Hjellebrygga seienst kl. 07:45, avreise kl 08.00 fra Hjellebrygga. Dere vil bli talt inn på båten av mannskapet, så det er viktig at dere går om bord klassevis og at alle klassene fra samme skole går etter hverandre.

Transport:  Skolene/foreldrene må selv sørge for transport av elever fram til Hjellebrygga. DKS sørger for transport fra Lunde tilbake til egen skole. Båten ankommer Lunde litt før kl. 13. Bussene tilbaker til Skien går ca kl 13.15. Ankomst Skien ca 14.15. Informasjon om foredeling på bussene kommer etter hvert.

Påkledning: Husk å ta med «klær etter vær», det kan være kaldt oppe på dekk, selv på en solskinnsdag.

Øvrige passasjerer: Disse DKS-turene forgår på ordinære avganger, noe som innebærer at det vil være andre reisende på turen, ikke bare skoleelever og lærere. Dere må derfor ta hensyn til andre passasjerer

Mat: Kafeen ombord er åpen for ordinære passasjerer, men ikke for elever. I samråd med oppvekstadministrasjonen i Skien er det bestemt at elever ikke får ikke ha med penger for å handle  ombord. Dette for å ivareta gratisprinsippet. Elever og lærer må selv medbringe mat og drikke til en hel dag på vannet.

Mobilbruk: Samme regel som på vanlig skoledag: Mobiler som medbringes skal ligge avslått/på lydløs i sekken.

Sikkerhet ombord: Det er viktig at elever og lærere forholder seg til beskjeder som blir gitt av kapteinen og mannskapet ombord i båten underveis på turen.

Påse at ingen elever klatrer/henger over rekka på båten. Det er spesielt viktig at hode og hender ikke er på utsiden av rekkverket på skipet når skipet er inne i slusekamrene. Det er ikke tillatt å løpe ombord i båten, og det er også strengt forbudt å stå på benkene oppe på dekk. 

Hver skole må sørge for at det til enhver tid er lærere tilstede der egne elever befinner seg. Men dere må også gripe inn overfor andre skolers elever dersom dere opplever potensielt farlige situasjoner. 

Ha spesielt fokus på dette på de ulike stedene på skipet:

På framdekket:

  • At elever ikke lener seg utenfor rekka ved innseiling til slusene og i slusekammeret, det er også forbudt å strekke arm mot slusevegg p.g.a klemfare. 
  • At elever ikke står på stoler eller benker.
  • At elever ikke er i veien for matros ved innseiling og i slusene. Vedkommende må ha plass til å komme fram for å sikre båten i slusekammeret.
  • Hold også et øye med området hvor det foregår på- og avstigning.  Viktig at alle hjelper til dersom det blir kø og trengsel. 

På akterdekket:

  • At elever ikke lener seg utenfor rekka ved innseiling til slusene og i slusekammeret, det er også forbudt å strekke arm mot slusevegg p.g.a klemfare
  • At elever ikke står på stoler eller benker

I salongene nede, både framme og akter

Her er det som regel mange elever som oppholder seg uavhengig av været. Og her er det viktig å påse at elever:

  • Ikke åpner rømmingsluke som går til akterdekket
  • Ikke løper eller «herjer»
  • Ikke plukker på bilder eller andre ting som er fastmontert på vegger og tak

 

Arrangert av

Skien kommune

Produsert av

Utøvere

Andre medvirkende

Gruppenavn

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Produksjonen kan bidra til:

  • at elevene lærer å kjenne de verdiene og tradisjonene som bidrar til å samle menneskene i landet ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å gi innsikt i vår historie og kultur. Denne innsikten er viktig for utvikling av elevenes identitet og skaper tilhørighet til samfunnet. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å skape felles referanserammer. Felles referanserammer er viktig for den enkeltes tilhørighet til samfunnet, dette skaper samhold og forankrer den enkeltes identitet i et større fellesskap og i en historisk sammenheng.  ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Eli Haugland, tlf: +47 95 00 15 66, e-post: eli.haugland@skien.kommune.no

Produsent/fagansvarlig

Kontaktperson utøver

Eli Haugland, tlf: +47 95 00 15 66, e-post: eli.haugland@skien.kommune.no

Skien Dalen Skipsselskap v/ Janne Lindgren, tlf: +47 99 74 31 81, e-post: info@kanalbaatene.no