Rumpa

arrow_back Produksjoner

14 år gamle Pauline dummer seg totalt ut foran hele klassen og sitt største idol, filmskuespilleren Ingvar Lykke, da hun ved et uhell poster en privat Snap. Men i stedet for å dø av skam gjør hun opprør mot et hav av uskrevne regler.

Kortfilmen Rumpa er en kort fiksjonsfilm som tar for seg vennskap, forelskelse, redsel for å dumme seg ut og mot til å stå opp for seg selv. Elevene får møte regissør og skuespiller Elisabeth og forfatter, manusforfatter og illustratør Nina, får høre om yrkene deres, hvordan de har laget filmen og tematikken den tar opp. 


Varighet

1 timer og 15 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Trenger ikke det, men hyggelig å bli møtt av elevverter dersom skolen har det.

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

50

Oppriggingstid

15 minutter

Nedriggingstid

10 minutter

Arena/rom

Klasserom, Auditorium, Aula, Annet eller lignende

Antall utøvere

2

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Opplegget på 90 minutter vil foregå i tre deler:

I første del vil Elisabeth Matheson og Nina Elisabeth Grøntvedt fortelle om hvordan de ble skuespiller, regissør, illustratør, forfatter og manusforfatter. Ting de aldri kunne ha drømt om at de skulle oppleve har fått store konsekvenser for livene deres. Elevene får høre den morsomme historien om hvordan Elisabeth og Nina traff hverandre og begynte sitt samarbeid, som til nå har resultert i tre filmer for barn og ungdom. En av dem er kortfilmen Rumpa, som har blitt svært godt mottatt på flere internasjonale filmfestivaler.

Andre del er visning av kortfilmen Rumpa, på 14 minutter.

I tredje del vil Elisabeth og Nina fortelle om hvordan filmen ble til og samtale med elevene om filmens temaer:

  • å være dødsforelska
  • å drite seg ut foran alle
  • å ha en venn som ikke svikter
  • å finne sin egen styrke

Det kreves ingen forberedelser.

Se vedlagte trailer.

 

FORDYPNING

Kortfilmen Rumpa er inspirert av Nina E. Grøntvedts roman Rumpa til Ingvar Lykke (Aschehoug, 2016). Utøverne foreslår at klassen i etterkant av besøket leser boka eller hører lydboka, og bruker den som grunnlag for å se på hvordan litteratur kan omsettes til film.

Arrangert av

Trøndelag fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Elisabeth Matheson

Nina Elisabeth Grøntvedt

Andre medvirkende

Gruppenavn

Elisabeth Matheson og Nina Elisabeth Grøntvedt

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

ELISABETH MATHESON er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole. Hun har vært ansatt på Det Norske Teatret, Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Nord Trøndelag Teater, Riksteateret og NRK Drama. Hun arbeider nå som freelancer innenfor teater og film. Hun er regissør, skuespiller og dramatiker. Elisabeth hadde regi på kortfilmen Rumpa. 

 

NINA ELISABETH GRØNTVEDT er utdannet grafisk designer og illustratør, og har gått forfatter- og formidlingsutdanninga ved Norsk barnebokinstitutt (NBI). Ninas første bok, bildeboka Den lille helten, kom i 2006. Hennes første roman for barn, Hei, det er meg!, ble nominert til Brageprisen. Siden 2009 har hun vært forfatter og illustratør på heltid. I 2019 kom hennes tiende bok. Hun reiser mye rundt på forfatterbesøk i inn- og utland. 

Produksjonen kan bidra til:

  • å demonstrere at kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen. ( 1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang )
  • å la elevene utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang, og la dem få erfaring med å se muligheter og omsette ideer til handling ( 1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang )
  • å støtte skolens ansvar for å ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skole og samfunn. Vi kan alle oppleve at vi skiller oss ut og kjenner oss annerledes. Derfor er vi avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å vise elevene hvordan kreative og skapende evner bidrar til å berike samfunnet. ( 1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig
Produsent/fagansvarlig

Marit Bakken, tlf: +47 98 63 00 60, e-post: maribak@trondelagfylke.no

Kontaktperson utøver

Elisabeth Matheson, tlf: +47 41 80 61 72, e-post: elismatheson@gmail.com

Nina Elisabeth Grøntvedt, tlf: +47 41 56 81 88, e-post: nina.grontvedt@gmail.com