Fagdag tradisjonshandverk 2023-24 og 2024-25

arrow_back Produksjoner

Bygningsvernsentrene på Agder vil arrangerer en fagdag i med tradisjonshandverk spesielt beregnet for elever fra Vg1 og Vg2 byggfag.

Elevene får besøke en arbeidsplass for å se at det finnes flere retninger innen byggfaget. De vil også få prøve seg på praktisk arbeid.
De vil få se at tradisjonshandverk er noe det går an å leve av, at det ikke bare er en hobby, at det finnes bedrifter som har dette som viktigste aktivitet.

Målet er at elevene skal 
- se at tradisjonelle byggemetoder også brukes i dag, spesielt ved istandsetting av eldre bygninger
- lære at det er forskjell på kvalitet på materialer
- få interesse for og lyst til å lære mer om tradisjonelt handverk

Fagdagen forgår hos Bøylestad Moen as på Stimoen i Froland, og de som formidler kunnskapen er erfarne håndverkere og bygningsvernarbeidere.

Tilbys uke 16 (2024)


Varighet

6 timer (En skoledag)

Sted

Ikke satt

Maks publikumsantall

50

Antall utøvere

6

For at vi i framtida skal ha kunnskap til å sette i stand kulturminnene våre trenger vi dyktige handverkere som kan noe om gamle byggemetoder.
På Agder er det tilsammen registrert godt over 40 000 hus som er bygd før 1900.  For å sette i stand disse husa trenger en kunnskap om gamle byggemetoder. Vi ser stadig i dag gamle synder på disse bygningene der handverkeren har visst for lite om hvordan et gammelt hus er bygd opp og har gjort arbeid som har ført til store skader på bygningen. Dette kan for aksempel være fuktskader, eller bruk av dårlige materialer.

I tillegg finnes det nærmere 400 bygninger som er fredet etter kulturminneloven.  For å få arbeide på disse bygningene kreves spesiell kompetanse.  På fagdagen får elevene innblikk i flere ulike byggemetoder og handverksteknikker:

Splitte stokk
Kløyving av stokker var nødvendig i tida før en hadde sager. I en stokk kan en få et par bord. Ungdommene får merke hvor mye arbeid som må legges ned for å kløyve en stokk og vil kan hende tenke på det om de skulle finne hoggemerker på for eksempel gamle golvbord eller taktro.

Tungt bindingsverk
Tungt bindingsverk har sviller og stolper utført i grove dimensjoner. På fundamentet blir det lagt en kraftig svill. Alle treforbindelser blir utført med tapper, forsatser, kammer og låser og sikret med trenagler.

Lafting
Lafteteknikken er kjent i Norge fra vikingtida. I Norge finnes det over 400 måter å lafte på. Elevene får en kort innføring i hvordan en lager en type lafteknute som er vanlig på Agder samt å meddra stokken. Han/hun lærer å merke opp laftet og er med på å hogge det.

Koke, stikke og legge spon
Tekking med spon var en vanlig metode der tilgangen på skog var stor og arbeidskrafta var billig. Det er en tidkrevende jobb. Først kapper man kubber på omlag 13 tommer og kløyver disse i fire. Margen blir skåret vekk. Siden koker man kubbene så de blir lettere å kløyve og for å vaske ut sukkerstoff.  

Deretter stikkes spona. Spona blir stukket radielt slik at de blir litt tykkere på ene sida. Spona legges med overlegg alle veger. For å spikre rett brukes et bord (ei rei) som man tar med seg oppover for hver omgang. Slik bygger man seg oppover og avslutter ved mønet på samme vis som man starta nederst - med kortere spon.

Taktro
Under tegltaket som er svært vanlig på Agder, ligger som regel taktro med over-underligger. Før pappens tid hadde en kun denne troa. For å lede vekk det vannet som kom inn mellom steinene, lagde en ofte spor som vannet skulle følge i underbordene. Her kunne vannet renne nedover troa framfor å trenge inn i treverket mellom over- og undeligger. Elevene kan prøve å lage slike spor og også teste ut hvordan vannet renner i praksis.

Vinduer
Elevene får en kort innføring i hvordan en kan reparere vinduer framfor å skifte ut. Elevene lærer å fjerne gammelt kitt, skjære glass, sette inn glass og kitte.

Kort foredrag om tradisjonell byggeskikk 
På de andre "postene" får elevene bruke tradisjonelt verktøy og arbeidsmetoder. På denne posten blir det gitt litt teoretisk informasjon om ulike byggemetoder, trekvalitet, stilepoker, mm.

 

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Agder fylkeskommune

Utøvere

Ragnar Bøylestad

Andre medvirkende

Asbjørn Moen, Magnus Liene Gundersen, Øyvind Mauren. Ole Ugland, Anders Dalseg, Setesdalsmuseet

Gruppenavn

Tradisjonshandverkere

Idé/opplegg

Agder fylkeskommune / Bøylestad Moen AS

Om kunstner / utøver / gruppe

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Ann-Kristin Bilstad, tlf: +47 48 89 97 03, e-post: ann-kristin.bilstad@agderfk.no

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Kontaktperson utøver

Ragnhild Dietrichson, tlf: +47 95 81 55 93, e-post: ragnhild.dietrichson@agderfk.no

Ragnar Bøylestad, tlf: +47 95 23 72 05, e-post: rb@boylestadmoen.no