Moses 2024-25

arrow_back Produksjoner

Moses, jødenes mest sentrale fortelling og en nøkkel for kristne og muslimer over hele verden, setter dilemmaer om rettferdighet og migrasjon under lupen.

Helga Samset og Jonas Kilmork Vemøy skaper stor fortellerkunst sammen. De har tidligere laget forestillingene om Jakob og Josef. Med visjon om å bygge bro - mellom religioner og mellom elever med ulik bakgrunn, topper de nå programrekka med den helt nye forestillingen om råtassen Moses, som ufordrer og sprenger rammer. 

Prinsen, morderen, profeten - Moses er en karakter som flommer over av mot og svakhet, så sammensatt som bare et menneske kan være.

Historien om Moses finnes i Det gamle testamentet og i Toraen, der tekstene er identiske. I Koranen blir Moses kalt Musa, og navnet hans er nevnt hele 502 ganger.

Tilbys uke 45 og 9 (2024/25)


Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

3-4 personer til bærehjelp ved ankomst og oppbrudd

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

120

Oppriggingstid

60 minutter

Nedriggingstid

30 minutter

Arena/rom

Klasserom, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

2

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Intimt lokale uten innsyn, gjennomgang, støy utenfra. Alle elever på stoler tett på scenen, vi trenger 3x6 meter.

Historien om Moses  er jødenes mest sentrale fortelling, og en bærebjelke for kristne og muslimer.

Forestillingen utforsker sentrale filosofiske spørsmål i ungdommers liv:

  • Moses er hebreer og blir egypter, hans flerkulturelle oppvekst setter ham i konflikter som fører til at han dreper en annen. Hvordan takle livet og finne et selvbilde som holder under slike vilkår? Hvilken hjelp får innvandrer-gutter som forsøker å finne sin vei i vårt samfunn?
  • Moses og folket hans står opp mot undertrykkelsen og flykter med godt håp om et lovet land. De får en ørkenvandring i stedet. Hvordan opplever dagens flyktninger sin reise, konkret og eksistensielt?
  • Hva er det å være tro mot seg selv? Hva betyr det å høre guds stemme og å følge guds vei for unge mennesker i dag? Er bildet i det hele tatt relevant og verdt å utforske? Hva koster det å gå mot strømmen, hvorfor blir vi så lett stående alene?

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Helga Samset

Jonas Kilmork Vemøy

Andre medvirkende

Gruppenavn

Buddy produksjoner.

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Helga Samset er en av norges mest erfarne fortellere. Samset har jobbet som heltids forteller fra 1995, og ble landets første forteller som mottok Statens kunstnerstipend (2004-2006). Helga har gitt ut tre bøker på Verbum forlag. Hun har også tatt Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning (2013-2015). Helga arbeider som innleser av lydbøker (Norsk lyd og blindeskrftbibliotek) gjør småroller, leser lyrikk. skolebøker og materiale til språkopplæring (NSI lydstudio).

Jonas Kilmork Vemøy er en norsk musiker og komponist bosatt i Oslo. Han har markert seg på musikkscenen i inn- og utland og har samarbeidet med en rekke artister og musikere, i tillegg til å medvirke på flere plateutgivelser. Vemøy er en uttrykksfull trompetist og er mest kjent fra det anerkjente og kritikerroste jazz/pop bandet Pixel som har turnert i store deler av Europa. Ved siden av sitt hovedinstrument, spiller han blant annet perkusjon og synger. Han spiller med artistene Marthe Wang, Kristin Minde og Helene Bøksle, og har blant annet samarbeidet med navn som Tord Gustavsen, Garness, Jo Berger Myhre, Samuel Ljungblad, Stewart Sukuma, Hope Masike, Dilon Djindji.

Produksjonen kan bidra til:

  • å skape felles referanserammer. Felles referanserammer er viktig for den enkeltes tilhørighet til samfunnet, dette skaper samhold og forankrer den enkeltes identitet i et større fellesskap og i en historisk sammenheng.  ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å støtte skolens ansvar for å ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skole og samfunn. Vi kan alle oppleve at vi skiller oss ut og kjenner oss annerledes. Derfor er vi avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å vise at i en tid der befolkningen er mer sammensatt enn noen gang, og der verden knyttes tettere sammen, blir språkkunnskaper og kulturforståelse stadig viktigere.  ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig
Produsent/fagansvarlig

Ingunn Olsen Høgetveit, tlf: +47 90 96 77 03, e-post: ingunn.olsen.hogetveit@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Helga Samset, tlf: +47 99 24 61 21, e-post: helga@helgasamset.no

Jonas Kilmork Vemøy, tlf: +47 97 68 75 09, e-post: jonas.vemoy@gmail.com