Rekonstruksjon Utøya 2024-25

arrow_back Produksjoner

Seks år etter terrorangrepet kommer fire overlevende fra Utøya sammen i et filmstudio i Nord-Norge. De er sammen med tolv ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe. En psykolog er tilstede i hele prosjektet. Sammen i studioet rekonstruerer de overlevende sine minner om hva som skjedde på Utøya. Denne filmen dokumenterer prosessen. 

Hvordan overlever du møtet med terrorens sanne ansikt? Rekonstruksjon Utøya er en gripende gjenfortelling med fire overlevende etter det mest omfattende høyreekstreme terrorangrepet i Europa i moderne tid. 

Dokumentaren viser hvordan å gjenoppleve 22. juli ble en vei videre for dem – og for oss som sitter i salen.

DKS tilbyr filmvisning med samtale der elevene får møte og ha dialog med ungdommen som var på Utøya og med i filmen. Det vil være to personer som reiser med filmen og leder samtalen med elevene. Det er utarbeidet læreveiledning til filmen som kan viser ulike måter å jobbe videre med temaene etter DKS visningen.

Tilbys uke 6 og 7 2025


Varighet

2 timer og 20 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Ikke behov for bærehjelp. Det er ønskelig at lærer gir elevene info om visningen i forkant. Se læreveiledning for mer info. Det er positivt om helsesykepleier er informert om at filmvisningen går tett på traumemestring.

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

60

Oppriggingstid

10 minutter

Nedriggingstid

5 minutter

Arena/rom

Gymsal, Auditorium, Aula, Annet eller lignende

Antall utøvere

3

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Trenger visningsutstyr for film med lyd og bilde. Gjerne mikrofon til samtalen i etterkant av filmen, hvis det er behov.

Dette er en filmvisning og samtale om terror og 22. juli. DKS-opplegget har turnert i store deler av landet til svært god tilbakemelding. Vi vil sende ut informasjon i forkant av DKS besøket. For mer informasjon om hvordan Rekonstruksjon Utøya kan benyttes i undervisningen før og etter DKS-visningen, se vedlagte læreveiledning.

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Polarfox

Utøvere

John Arvid Berger

Andre medvirkende

2-3 formidlere er med på samtalen etter visning. En eller to av ungdommene (en overlever fra Utøya) som er medvirkende i filmen og en person fra teamet bak filmen deltar i den obligatoriske samtalen etter visning.

Gruppenavn

Polarfox as

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Produksjonen kan bidra til:

  • at elevane og lærlingane utvikler kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine ( Formålet med opplæringen )
  • at elevane og lærlingane utvikler kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. ( Formålet med opplæringen )
  • å fremme demokratiske verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering ( 1.6 Demokrati og medvirkning )
  • å fremme verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi elevene kunnskap om at likeverd er kjempet frem gjennom historien og må tas vare på og styrkes ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi elevene kunnskap om demokratiske verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering. ( 1.1 Menneskeverdet )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Vigdis Blaker, tlf: +47 94 42 95 00, e-post: vigdis.blaker@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Vigdis Blaker, tlf: +47 94 42 95 00, e-post: vigdis.blaker@agderfk.no

Kontaktperson utøver

John Arvid Berger, tlf: +47 92 89 28 81, e-post: polarfoxhome@gmail.com