Lista i krig 2024-25

arrow_back Produksjoner

Elever i videregående skole inviteres til Nordberg fort (kystfort fra 2. verdenskrig) for å delta i et program om mennesker i krig. Gjennom formidlingsopplegget vil elevene få en forståelse av hvordan det var å være okkupert, og hva det innebar for fastboende på Lista og i Farsund. De besøker den nye krigsutstillinga, bunker og kantina med de berømte veggmaleriene. De får høre om og diskutere tvangsflytting, arbeidsliv, fortet, passkontroller og hvordan krigen virket inn på hverdagen til folk flest samt delta i en praktisk oppgave. Med krig og okkupasjon som bakteppe vil vi trekke paralleller til mer overordnede problemstillinger i dagens samfunn – hva betyr frihet og demokratiske rettigheter, hva vil det si å bli tvunget på flukt.
Agder DKS dekker kostnader til buss.

Tilbys uke 47 og 48


Varighet

2 timer og 30 minutter

Sted

Vest-Agder-museet – Lista museum, Nordberg fort

Maks publikumsantall

50

Antall utøvere

2

Eventuelle forberedelser til besøk

Ingen, men det er fint om elevene har hatt om 2. verdenskrig på skolen før besøket.

Elevene deles i 3 grupper ved ankomst. Gruppene rullerer, slik at alle elever får være med på hele opplegget. Hele programmet varer i to skoletimer, 90 minutter.

Gruppe 1 er i krigsutstillinga hvor elevene skal lete i tekster og besvare oppgaver i grupper. De ser en film som viser dramatiske historier fra krigen i Lister, fortalt fra en ungdoms perspektiv. Det samtales om krig og menneskeverd.

Gruppe 2 sitter inne i bunker på tepper på golvet, får smake suppe/brød med utgangspunkt i oppskrifter fra krigen, de får høre om hverdagen under andre verdenskrig, om fangenes daglige vandring gjennom bygda og om lokalbefolkningens forsøk på hjelp.

Gruppe 3 kommer inn i "Kantina" med de berømte veggmaleriene, hvor vi forteller om livet blant tyskerne på Nordberg, om jentene som besøkte dem og konsekvensene etter krigen, og de lager julepynt som nordmenn laget det under krigen, etter prinsippet "man tager hva man haver".

 

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Lista museum, Nordberg fort / Vest-Agder-museet

Utøvere

Janet Seppola

Elise Engesland-Halsne

Andre medvirkende

Gruppenavn

Vest-Agder-museet

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Nordberg fort ble anlagt av den tyske okkupasjonsmakten i 1942. Fortet, med sin opprinnelige bygningsmasse og løpegraver, ligger fantastisk til med utsikt over Listalandskapet.

På fortet er det også et nyere formidlingsbygg med utstillinger, barneaktiviteter, museumsbutikk og kafé. Utstillingene dekker tema som andre verdenskrig, Listas forhistorie og kunst, blant annet Mathias Skeibroks vakre skulpturer.

Produksjonen kan bidra til:

  • at elevane og lærlingane utvikler kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. ( Formålet med opplæringen )
  • å fremme demokratiske verdier gjennom aktiv deltakelse. ( 1.6 Demokrati og medvirkning )
  • å fremme demokratiske verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering ( 1.6 Demokrati og medvirkning )
  • å gi elevene kunnskap om at et demokratisk samfunn hviler på at hele befolkningen har like rettigheter og muligheter til å delta i beslutningsprosesser. ( 1.6 Demokrati og medvirkning )
  • å gi elevene kunnskap om at likeverd er kjempet frem gjennom historien og må tas vare på og styrkes ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi innsikt i vår historie og kultur. Denne innsikten er viktig for utvikling av elevenes identitet og skaper tilhørighet til samfunnet. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )
  • å vise hvorfor kritisk tenkning og etisk bevissthet er både en forutsetning for og en del av det å lære i mange ulike sammenhenger, og bidrar til at elevene utvikler god dømmekraft.  ( 1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Ann-Kristin Bilstad, tlf: +47 48 89 97 03, e-post: ann-kristin.bilstad@agderfk.no

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Gunhild Aaby, tlf: +47 93 45 20 31, e-post: gunhild.aaby@vestagdermuseet.no

Janet Seppola, tlf: +47 47 29 45 36, e-post: janet.seppola@vestagdermuseet.no