Farefull Førstereis - Historien om ungdommene i Nortraship 2024-25

arrow_back Produksjoner

Farefull førstereis er et undervisningsopplegg for elever ved videregående skole. Her vil elevene få komme om bord i veteranskipet D/S Hestmanden, som har overlevd to verdenskriger på havet. I disse unike omgivelsene vil elevene gjennom foredrag, filmklipp fra "Krigsseileren" og gruppeoppgaver bli fortalt historien til alle de på deres egen alder, som under krigen ble fanget til sjøs, og så altfor tidlig i livet ble stilt ansikt til ansikt med krigens mange grusomheter. Elevene vil få se og kjenne på kroppen hvordan livet var om bord, og bli utfordret til å reflektere over hvordan ungdom bidro til at den norske handelsflåten var med på å vinne kampen mot nazistene.
Elevene besøker D/S Hestmanden som ligger ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. Agder DKS dekker kostnader til buss.

Tilbys ukene 43 og 44 


Varighet

2 timer

Sted

Vest-Agder-museet – D/S Hestmanden - Norsk krigsseilermuseum

Maks publikumsantall

30

Antall utøvere

2

Viktig informasjon til lærere og elever før besøket

Det kan være kaldt om bord, så elevene bør ha varmt tøy.

Eventuelle forberedelser til besøk

Ingen forberedelser nødvendig. Fordel å ha frisket opp i kunnskapen om andre verdenskrig.

Denne produksjonen foregår på D/S Hestmanden

Mål

Gjennom denne produksjonen ønsker Vest-Agder-museet at elevene skal:

  • Få kjennskap til historien om krigsseilerne, og hvilken betydning deres innsats hadde for både Norge, og de allierte under andre verdenskrig.
  • Sette seg inn i hvordan ungdom på deres egen alder tjenestegjorde på handelsskip, og måtte oppleve krigens mange farer og grusomheter, langt fra familien i Norge.
  • Lære om hvordan krigsseilernes opplevelser preget dem i tiden etter krigen, og hvordan de som var heldige og kom hjem, ble behandlet av staten og samfunnet.
  • Se og føle på hvordan livet om bord på et handelsskip utspilte seg, både av og på vakt, i fredstid og i krig.

Innhold og beskrivelse av tilbudet

D/S Hestmanden ble bygd i Bergen i 1911 for Vesterålens Dampskipsselskap. I fredstid gikk skipet hovedsakelig i kystfart her hjemme, men i begge verdenskrigene seilte hun utenriks med forsyninger til allierte havner.

I dag er Hestmanden det eneste bevarte norske handelsskipet som har seilt i begge verdenskrigene, og det er også det eneste gjenværende av over 1000 skip som seilte under Nortraships flagg under andre verdenskrig. Skipet gikk i opplag etter lang fartstid i 1964 og skulle hugges opp. Slik gikk det heldigvis ikke. I 1981 ble skipet kjøpt av Norsk Veteranskipsklubb med tanke på vern, og i 1995 fikk Agder Krigsseilerforening utløst det første statlige tilskuddet til restaurering. Stortinget vedtok samtidig at Hestmanden skulle gjøres til et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolks innsats under to verdenskriger. Siden har det pågått en lang og møysommelig restaureringsprosess.

I 2017 åpnet D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum med utstillinger, filmer og annen formidling om krigsseilerne og deres historier gjennom to verdenskriger. Nå går hun også for egen maskin og seiler om sommeren på tokt langs kysten i Norge for å formidle krigsseilernes historie.

Historien om krigsseilerne som arbeidet på norske skip i utenriksfarten under andre verdenskrig har lenge vært en underkommunisert tema. Krigsseilerne bidro til den største innsatsen Norge hadde til den allierte seieren, og var utvilsomt et viktig ledd for at de allierte skulle kunne klare å stoppe aksemaktene. Omkring 35 000 sjøfolk arbeidet om bord på norske skip underlagt det statseide rederiet Nortraship i krigsårene 1940-1945. Omkring 4100 av disse kom aldri hjem igjen.

 

Ungdomstid på et hav i krig

I rullene fra det statseide norske rederiet Nortraship, finner vi om lag 4000 barn under atten år registrert om bord på handelsskip under krigen. 80 av disse kom aldri hjem igjen.

Å seile var mange ungdommers inngang til arbeidslivet på denne tiden, og med stor forventning mønstret de på, for å oppleve verden og å tjene til livets opphold. Mange av disse ungdommene startet sine karrierer til sjøs i tiden rett før krigen, og da tyskerne invaderte Norge, ble de fanget til sjøs. Var du sjømann måtte du seile i Nortraships tjeneste, til krigen var over. De under 16 kunne velge å møntre av, men mange hadde ingenting å dra tilbake til. Alle over 16 var bundet til tjeneste.

Krigen gjorde at barna som hadde dratt til sjøs måtte bli fort voksne, og opplevelsene i krigsårene satte dype spor i mange unge sinn.

Fokus for dette opplegget er å introdusere elevene for de på deres egen alder, som i en annen tid søkte arbeid til sjøs, og ble fanget på et hav i krig. Vi håper elevene kan relatere til de unge krigsseilernes historier, og få en større forståelse for det å være barn regnet som voksen, i et samfunn som har endret seg drastisk siden krigens dager.

 

«Krigsseileren»

Storfilmen Krigsseileren hadde premiere høsten 2022. Denne gir seerne et storslått visuelt inntrykk av hvordan livet på havet kunne utspille seg for krigsseilerne. D/S Hestmanden har vært heldig å få være med i filmen som location, og spiller en fremtredende rolle som handelsskip i konvoifart.

Som avslutningvil elevene få se vår egenproduserte film «Marerittet», som basert på krigsseileres dagbøker og brev, skildrer historien til en ung mann gjennom krigen på havet.

 

 

Forankring i læreplanen

Dette undervisningsopplegget er forankret i den overordnede del av fagfornyelsen, opplæringens verdigrunnlag. Gjennom dette tilbudet vil elevene blant annet få lære om menneskeverd, identitet, kritisk tenkning, demokrati og medvirkning.

 

Kompetansemål etter Vg2 historie

  • Reflektere over hvordan fortiden former oss som mennesker
  • Utforske fortiden ved å stille spørsmål og innhente, tolke og bruke ulike historisk materiale for å finne svar
  • Utforske og reflektere over hvordan fortiden minnes lokalt og nasjonalt

 

Kompetansemål etter 3.vgs i historie:

  • Reflektere over hvordan fortolkning av fortiden er preget av nåtidsforståelse og forventning til framtiden.
  • Reflektere over hvordan fortiden brukes av ulike aktører og drøfte hensikten med denne historiebruken.
  • Utforske menneskers handlingsrom og valgmuligheter i konfliktsituasjoner og vurdere konsekvenser av valgene de har tatt.
  • Reflektere over hvordan ideologi og tankesett på 1900-tallet og fram til i dag har bidratt til undertrykkelse, terror og folkemord som holocaust.
  • Analysere hvordan framstillinger av fortiden har blitt brukt i Norge for å skape nasjonal identitet og drøfte hvilke virkninger dette har for ulike grupper.

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

D/S Hestmanden - Norsk krigsseilermuseum

Utøvere

Stian Engedal Lunde

Ragnhild Bie

Andre medvirkende

Gruppenavn

Idé/opplegg

D/S Hestmanden - Norsk krigsseilermuseum

Om kunstner / utøver / gruppe

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab. I fredstid har skipet hovedsakelig fraktet folk og gods opp og ned norskekysten. Under begge verdenskrigene ble Hestmanden brukt til den risikofylte konvoifarten, men klarte seg gjennom to verdenskriger og fikk ry på seg som et særdeles heldig skip.

I etterkrigstiden seilte Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til 1979, da skipet ble berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i 2011. I 2017 åpnet det for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger. Hestmanden byr på både autentiske filmklipp fra krigen og et dykk ned i Krigsseilerregisteret.

Når D/S Hestmanden ikke er på tokt ligger den ved kai på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utenfor Kristiansand.

 

Produksjonen kan bidra til:

  • å gi elevene kunnskap om at et demokratisk samfunn hviler på at hele befolkningen har like rettigheter og muligheter til å delta i beslutningsprosesser. ( 1.6 Demokrati og medvirkning )
  • å gi elevene kunnskap om demokratiske verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi innsikt i vår historie og kultur. Denne innsikten er viktig for utvikling av elevenes identitet og skaper tilhørighet til samfunnet. ( 1.2 Identitet og kulturelt mangfold )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Gunhild Aaby, tlf: +47 93 45 20 31, e-post: gunhild.aaby@vestagdermuseet.no

Stian Engedal Lunde, tlf: +47 90 36 86 03, e-post: stian.engedal.lunde@vestagdermuseet.no