Møt Wergeland på Gimle! 2024-25

arrow_back Produksjoner

Med «Møt Wergeland på Gimle!» inviteres elever på videregående skole til Gimle Gård i Kristiansand for å møte historien og Henrik Wergelands diktning på en helt ny måte. Henrik Wergeland (1808 – 1845) er en av Norges største lyrikere gjennom alle tider og har en helt spesiell posisjon i norsk litteratur og historie. Han og søsknene Camilla og Oscar ble alle født i Kristiansand og har på hvert sitt vis bidratt til utviklingen av det moderne Norge. I dette opplegget får elevene mulighet til å stille Wergeland, framstilt i VR, spørsmål på direkten. De får også et innblikk i historien om Gimle fra tiden Wergelandfamilien bodde i byen.

Tilbys uke 21 (2025)


Varighet

1 timer og 30 minutter

Sted

Vest-Agder-museet – Gimle Gård

Maks publikumsantall

30

Antall utøvere

6

Viktig informasjon til lærere og elever før besøket

Gimle Gård er fredet - også interiørmessig. Det stilles strenge krav til bruk av stedet. Elevene bes ta hensyn til dette og ikke ferdes på egenhånd rundt i huset eller spise/drikke innendørs uten ev. klarering fra Vest-Agder-museet.

Eventuelle forberedelser til besøk

Obligatorisk forberedelse på skolen: Elevene må være forberedt for å få utbytte av opplevelsen og for å kunne stille relevante spørsmål til karakteren. Det vil bli laget et hefte med tekster av Henrik, Oscar og Nicolai Wergeland samt Camilla Collett. Klassen bør på forhånd deles i fire grupper som reflekterer over og forbereder spørsmål til temaene: Henrik, Camilla, Oscar og Grunnloven.

MÅL MED TILBUDET

Elevene skal få en ny og personlig inngang til og dypere forståelse av Wergelands dikt og person samt kunnskap om både hans og søsknenes betydning for moderniseringen av Norge på 1800-tallet. Vi søker å skape dette refleksjonsrommet gjennom en helt spesiell opplevelse – et personlig møte med Henrik Wergeland via en interaktiv VR-installasjon, godt plassert i historiske Gimle Gård.
Henrik Wergeland (1808 – 1845) har en helt spesiell posisjon i norsk litteratur og historie. Ikke bare er han en av Norges største lyrikere gjennom alle tider. Han regnes også som Norges nasjonalskald og et symbol på norsk uavhengighet og det vi oppfatter som norsk nasjonal identitet, fundert på et humant, demokratisk menneske- og historiesyn.

Også søsknene Camilla (senere Collett) og Oscar har satt viktige avtrykk i norsk historie. Camilla Collett (1813-1895) var kvinnesakspioner og en av 1800-tallets mest betydningsfulle kvinnelige norske forfattere. Oscar (1815-1895) var yrkesmilitær og ble etter hvert generalmajor. Han var også topograf og karttegner og engasjert på en rekke områder, bl.a. i arbeidet for skisporten. De tre søsknene har på hver sin måte gitt sentrale bidrag til å forme det moderne Norge kulturelt, ideologisk, litterært, militært og gjennom idrett og folkehelse.

Alle tre er født i Kristiansand. Alle tre står på sokkel i byen. Alle tre preget norsk historie.
 

Gimle Gård

Gimle Gård ble bygd av kjøpmannen Bernt Holm som sommersted – lystgård – på slutten av 1700-tallet.  Den ble etter hvert helårsbolig og gikk i arv i familien i fem generasjoner. Her har livet stått stille og interiøret er frosset i en permanent utstilling etter at siste eier døde i 1982, noe som legger store begrensninger på bruk av museet i formidlingssammenheng. Publikum kan ikke fritt vandre rundt i bygningen og kun mindre grupper kan være inne på samme tid. Gimle Gård er et naturlig valg når Wergeland og fortiden skal bringes til live. Wergelandfamilien var flere ganger på Gimle og besøkte familien som bodde der.

Motion capture og MetaHuman

Hovedgrepet i formidlingen er å gi elevene en opplevelse av å kunne ha en åpen samtale med en person fra fortida. Kombinasjonen av motion capture-bevegelsessensorteknikk og programvaren MetaHuman gjør det mulig å realistisk gjenskape historiske personer etter maleri, tegninger og fotografier og gi publikum anledning til å interagere med denne digitale figuren i sanntid. Framstillingen kan bli så naturtro at den gir publikum en forbausende gjenkjennelsesopplevelse dersom de kjenner disse personene i virkeligheten eller fra bilder. Firmaet Broomstick i Vennesla var tidlig ute med å ta i bruk disse verktøyene da de ble tilgjengeliggjort for et åpent marked og har utviklet den digitale Henrik Wergeland i samarbeid med Vest-Agder-museet.

Et forløp på 90 minutter for en klasse på 30 elever med oppstart kl. 09.00 vil bli slik:

09.00: Kort introduksjon i plenum (10 min.) ved museumsformidler: Orientering om opplegget og stedet Gimle Gård. Klassen deles i to puljer som rullerer mellom stasjonene.

09:10:  Stasjoner (ca. 60 min. totalt):

PULJE 1: Halvparten av klassen (maks. 15 elever) blir med på en omvisning på Gimle Gård med vekt på perioden familien Wergeland bodde i Kristiansand fram til 1817 (30 min.)

PULJE 2: Halvparten av klassen (maks. 15 elever) er med på et todelt opplegg:

  • 1) quiz-baserte oppgaver knyttet til Wergelandfamilien og tiden de levde i (15 min.)
  • 2) Møte med Henrik Wergeland i malerisalen og får delta i en samtale der de kan stille spørsmål til han knyttet til temaet de har forberedt på forhånd (15 min.)

Pulje 1 og 2 bytter deretter, slik at alle er gjennom samme opplegg.

 

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Gunhild Aaby

Susanne Linnea Årby

Andre medvirkende

- Bjarne Markussen, professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder.
- Broomstick AS (2 personer + lydansvarlig), utviklerfirmaet som har skapt den digitale Wergeland og kjører teknikk under forestillingen.

Gruppenavn

Vest-Agder-museet Gimle Gård

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Produksjonen kan bidra til:

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Gunhild Aaby, tlf: +47 93 45 20 31, e-post: gunhild.aaby@vestagdermuseet.no

Susanne Linnea Årby, tlf: +47 46 91 90 57, e-post: susanne.linnea.arby@vestagdermuseet.no