"Byen på de syv holmer" - Arendal 1723-2023, skoleåret 2024-25

arrow_back Produksjoner

Dokumentaren «Byen på de syv holmer» - vil ta seerne med gjennom Arendals svært fascinerende 300-årige historie via en rekke dramatiserte scener, intervjuer og arkivmateriale. En historie om; gruvedrift og tømmerfløting, et eventyrlig rikt borgerskap, bøndenes og arbeidernes gjentatte opprør, bankrakket som skaket opp byen og gjorde arbeidere til emigranter - og Norges første sivile motstandsgruppe.
Arendal var en gang Norges travleste og største sjøfartsby.  En by som alltid har vært åpen for impulser fra det store utland. Arendal har opplevd både storhet og katastrofer, eventyrlig rikdom og dundrende konkurser. Og i dag er byen på full fart inn i det teknologiske grønne skiftet. Arendals historie er dermed også Norges historie.

Tilbys ukene 49 og 5


Varighet

1 timer og 30 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Fint å bli vist veien til riktig lokale.

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

150

Oppriggingstid

25 minutter

Nedriggingstid

15 minutter

Arena/rom

Klasserom, Gymsal, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

1

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

En kopp kaffe.

De fleste byer har et stort omland de kan vokse ut over. Arendal derimot klorte seg fast på en smal strandstripe foran steile fjell. Dermed vendte innbyggerne seg med ryggen mot fjellene og vendte blikket ut mot havet. For foran strandstripen lå det nemlig en samling med holmer. For å utvide byen bygget de bruer ut til holmene, reiste sine hus på dem, og ga Arendal tittelen “Byen på de syv holmer”. Kort tid etter ble husene så store, og bryggene så mange, at det oppsto et nettverket med kanaler. Så da byen fikk status som kjøpstad i 1723 ble Arendal omtalt som «Nordens Venezia.»

 

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Ole Bernt Tellefsen

Andre medvirkende

Gruppenavn

Storymakers

Idé/opplegg

Ole Tellefsen

Om kunstner / utøver / gruppe

Ole Bernt Tellefsen er manusforfatter, regissør, komponist, skuespiller, musiker og instruktør. Han har skrevet og produsert en rekke innslag og forestillinger for barn , unge og voksne og turnerer stadig over hele landet. Sammen med Kristian Landmark har han skrevet og regissert den dramatiske dokumentaren Med rett til å kapre (NRK 2013) , samt skrevet den grafiske romanserien «7»( på Cappelen Damm). Ole Tellefsen har også skrevet manus og regissert den dramatiske dokumentaren Slaveskipet (2017)
Han er også forfatter og redaktør for boken ”Med rett til å kapre” (Portal forlag 2014), som ble nominert til Sørlandets litteraturpris 2015.

Produksjonen kan bidra til:

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Ann-Kristin Bilstad, tlf: +47 48 89 97 03, e-post: ann-kristin.bilstad@agderfk.no

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Ole Bernt Tellefsen, tlf: +47 97 09 97 96, e-post: oletell@online.no