Den industrielle revolusjon – Sjølingstad Uldvarefabrik 2024-25

arrow_back Produksjoner

Elever på videregående inviteres til den levende museumsfabrikken Sjølingstad Uldvarefabrik i Lindesnes kommune. Fabrikken ble grunnlagt i 1894 og var i drift i 90 år. I dag er fabrikken freda av Riksantikvaren og ivaretatt med bygninger og maskiner i bruk som et levende kulturminne. På det meste jobba 90 mennesker ved fabrikken, i dag er det 12 ansatte som jobber ved museumsfabrikken. Elevene skal få kjennskap til den industrielle revolusjon og viktige utviklingstrekk som følge av denne gjennom besøket. Opplevelse av nærhet til historia og egen deltakelse står i sentrum i formidlinga.

Tilbys uke 43, 44 og 45


Varighet

1 timer og 30 minutter

Sted

Vest-Agder-museet – Sjølingstad Uldvarefabrik

Maks publikumsantall

50

Eventuelle forberedelser til besøk

Forarbeid: Det er en fordel om klassen har gjennomgått den industrielle revolusjon på skolen, men det kan også fungere som en introduksjon til undervisninga på skolen.

Innhold

Opplegget er todelt. I del 1 av besøket på Sjølingstad Uldvarefabrik får elvene en introduksjon til den industrielle revolusjon og omvisning i fabrikken. Elevene får ei innføring i den historiske utviklinga av tekstilmaskiner og endringer overgangen fra hjemmeproduksjon til fabrikkproduksjon hadde for bosetting, forståelse av tid, arbeidsforhold, arbeid og fritid, kvinners arbeidsmuligheter m.m. Gjennom omvisninga i den levende museumsfabrikken får følger elevene produksjonsgangen og ser arbeidsprosesser og maskiner i bruk. De vil også se hvordan gamle stoffprøver brukes som utgangspunkt for tekstiler til nye, varige og bærekraftige plagg.

Del to er omvisning i deler av «Nybyen» som ble etablert etter at fabrikken kom, til damanlegg, turbin og dampkjele. De får prøve overføring av kraft på en modell av vannhjul og teste spinning av tråd på håndtein.

Formidlingsopplegget

Elevene deles i to grupper når de kommer (maks 25 elever i gruppene) Hver klasse/gruppe har opplegg hver for seg og bytter aktivitet etter en time.

Det er mulighet til å legge inn matpause mellom oppleggene.

For- og etterarbeid

Forarbeid: Det er en fordel om klassen har gjennomgått den industrielle revolusjon på skolen, men det kan også fungere som en introduksjon til undervisningen på skolen.

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Judith Seland Nilsen

Andre medvirkende

Andre ansatte ved Sjølingstad Uldvarefabrik

Gruppenavn

Sjølingstad Uldvarefabrik – Vest-Agder-museet

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Ann-Kristin Bilstad, tlf: +47 48 89 97 03, e-post: ann-kristin.bilstad@agderfk.no

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Gunhild Aaby, tlf: +47 93 45 20 31, e-post: gunhild.aaby@vestagdermuseet.no

Judith Seland Nilsen, tlf: +47 95 82 96 95, e-post: j.s.nilsen@vestagdermuseet.no