Likevel synger de 2024 - 25

arrow_back Produksjoner

I denne musikalske og poetiske fortellingen får elevene et møte med mennesket, diktene og erfaringene til poeten Mansur Rajih (Jemen/Norge). Medvirkende foruten Mansur selv, er sangeren og komponisten Liv Runesdatter, og en av verdens fremste oud-spillere Ahmad al Khatib, fra Palestina/Jordan

Mansur Rajih kom fra Jemen til Stavanger som fribyforfatter i 1998, direkte fra fengsel, der han hadde vært uten rettmessig dom i 15 år. Når forestillingen settes i sammenheng med temaet demokrati og menneskerettigheter, går den fra å være et kulturelt møte med en interessant forfatter til å eksemplifisere og levendegjøre emner som lærerne allerede investerer mye tid og krefter i å formidle. 

Tilbys uke 6 og 7 (2025)


Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Ja takk!

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

100

Oppriggingstid

45 minutter

Nedriggingstid

30 minutter

Arena/rom

Klasserom, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

3

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Vi ønsker å bli godt tatt i mot. Avhenger forøvrig av formatet.

Forfatter Mansur Rajih og oud-mester Ahmad Al Khatib er to viktige og innsiktsfulle kunstneriske stemmer, med livshistorier, kvalitet og skaperkraft som gir gjenklang over store deler av den arabiske verden. De lever begge i eksil, i henholdsvis Stavanger og Gøteborg

Mansur Rajih kom fra Jemen til Stavanger som fribyforfatter i 1998, direkte fra fengsel, der han satt uten rettmessig dom i 15 år. Ahmed vokste opp som palestinsk flyktning i Jordan. Der hadde familien hans søkt tilflukt siden 1967 (55 år), da hjemstedet deres ble okkupert.

Når forestillingen settes i sammenheng med temaet demokrati og menneskerettigheter, går den fra å være et kulturelt møte med en interessant forfatter til å eksemplifisere og levendegjøre emner som lærerne allerede investerer mye tid og krefter i å formidle. Det hele gjennomsyres av musikken og erfaringene fra Runesdatter og Rajihs mer enn tolv  år lange og nære samarbeid. Sammen har de turnert i Norge, Tyskland, Kaukasus og Midtøsten.

Musikken og poesien er formidlet til et svært mangfoldig publikum. Ingen forlater rommer uberørt. På skolene opplever vi at elevene viser stort engasjement. Mange elever har også egne erfaringer eller kjenner noen med egne erfaringer som gjør forestillingen veldig relevant. Vi har hatt mange gode samtaler.

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Liv Runesdatter

Mansur Rajih

Ahmad Al Khatib

Andre medvirkende

Gruppenavn

Mansur Rajih (poet), Liv Runesdatter (sanger/komponist), Ahmad Al Khatib (oud)

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Mansur Rajih (1958) omtales som Jemens "nasjonalpoet". Han satt fengslet i femten år, før et langvarig internasjonalt press til slutt førte til at han ble satt fri, og han ble Norges første fribyforfatter (1998). Under de pågående urolighetene i Jemen har Mansur holdt taler for store folkemengder. Som forfatter har Rajih mye på hjertet og han sier det med en sjelden poetisk inderlighet. Fire av hans diktsamlinger er utgitt på norsk. Han har også mottatt menneskerettighetspriser. Mansurs poesi er tett knyttet til historien hans. I prosaen viser han seg som en skarp samfunnsbetrakter. Diktene hans, har en universell tone i seg. I dypeste mørke skriver han om lengselen etter lys, i bunnløs fornedrelse, og i møte med systemets groteske handlinger, velger han å skrive om kjærlighet. Han insisterer på å tale verdighetens sak. 
Liv Runesdatter Musikkpedagog, profesjonell sanger & komponist, kunstnerisk og pedagogisk leder for prosjektet. Har gjennom de siste 20 årene fremført, skapt, og produsert festivaler, musikalske og sceniske produksjoner, installasjonsverk, film, kunstutstillinger og flere tusen konserter, i samarbeid med musikere fra mer en 30 ulike land. Underviser deltid i grunnskolen og har utviklet lokale læreplaner innen musikkfaget for 1.-9. trinn. Hun har gjennomført svært mange kunstprosjekter med elever i grunnskolen. Grunnlegger og kunstnerisk leder for Song Circus. Har en omfattende kunstner-produksjon, og har turnert over hele Europa, i Kaukasus, Canada, Midt-Østen og USA, og gjestet radio- og TV-kanaler i Tyskland, Norge, Aserbadsjan, Palestina, Nederland, Belgia, Storbritannia, Irland, Polen, Tsjekkia og Spania. Hun har gitt ut to kritikerroste album, hvorav det ene ble nominert til Spellemann, en EP og tre kortfilmer. Folkemusikk-albumet ble av Folk World plukket ut til magasinets liste over årets 10 beste internasjonale folkemusikkutgivelser. Filmene er vist ved kortfilmfestivaler (Nordisk Panorama, BUSTER København, Haugesund Filmfestival, Grimstad, KORT m.fl.) og kringkastet i flere land. Runesdatter har mottatt en rekke priser og stipend for sitt kunstneriske virke.
Ahmad Al Khatib ble født i en palestinsk flyktningeleir i Jordan der han tidlig begynte å lære instrumentet oud under mester Ahmad Abdel Wasem. Senere studerte han musikkvitenskap og cello ved Yarmouk Universitet i Jordan, der han ble uteksaminert med høyeste karakter (cum laude) i 1997. Han flyttet til Ramallah for å undervise ved Edward Said Nasjonale Musikkonservatorium, ved avdelingen for oriental musikk. Senere ble han leder for hele avdelingen. I 2002 ble han av politiske og sikkerhetsmessige grunner tvunget til å forlate Palestina, han fortsatte å arbeide for konservatoriet gjennom fjernundervisning og produserte flere serier med instruksjonsbøker og transkripsjoner av musikk for oud. I 2004 bosatte han seg i Gøteborg, der han tok en mastergrad i etnomusikologi ved Universitetet i Gøteborg og hvor han siden har vært ansatt som foreleser i modal musikk, komposisjonsteori og ensemblemusikk. Ahmad Al Khatib har utgitt flere album og turnerer jevnlig i Midtøsten, India, USA, Europa (Sverige, Norge, Finland, Frankrike, England m.fl.) og Brasil. I 2007 mottok han æresprisen “Inspirer of the Year” fra den svenske worldmusic festivalen Planeta. Han har også vunnet flere solistkonkurranser slik som Ammam Competition (1. pris i solistkategorien), og senest da han gikk til topps som finalist i Aga Khan Music Awards (2019). 

Produksjonen kan bidra til:

  • at elevane og lærlingane utvikler kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. ( Formålet med opplæringen )
  • å gi elevene kunnskap om at menneskerettighetene er universelle verdier som gjelder alle uansett hvem de er, hvor de kommer fra  og hvor de bor.  ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å gi elevene kunnskap om demokratiske verdier og holdninger som motvekt mot fordommer og diskriminering. ( 1.1 Menneskeverdet )
  • å vise hvordan tilgivelse, nestekjærlighet og solidaritet er nødvendig for at mennesker skal vokse og utvikle seg. ( 1.1 Menneskeverdet )

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Liv Runesdatter, tlf: +47 93 24 37 89, e-post: liv@runesdatter.no