Ønsk meg heller god tur 2024-25

Ingvar Ambjørnsens liv, historie og bøker.

arrow_back Produksjoner

En produksjon i tekst og bilder som presenterer bøkene og det intense og høyst originale livet til en av Norges mest populære forfattere, basert på Alf van der Hagens nye, kritikerroste bok Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen (2023).

Ingvar Ambjørnsen skriver om karakterer som står på kanten eller utsiden av samfunnet, folk preget av angst og psykisk uro, rus og ensomhet. Med varme og humor har han skrevet om vennskap og utenforskap, solidaritet og sterke naturopplevelser.
Produksjonen legger vekt på Ambjørnsens bøker for ungdom: Døden på Oslo S og de andre Pelle og Proffen-bøken, men også noveller og romanene om Elling. Stikkord er utenforskap, rus, psykisk uhelse, men også naturvern, klimadepresjon og ungdomsopprør.

Tilbys ukene 41 og 42


Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

60

Oppriggingstid

15 minutter

Nedriggingstid

15 minutter

Arena/rom

Klasserom, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

1

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Nei

Ønsker til lokal arena

Ingvar Ambjørnsen var friluftsmenneske i barndommen og naturverner i ungdommen, med en sterk bekymring for klodens fremtid. Han har hatt ekstatiske, ja nærmest religiøse erfaringer gjennom naturopplevelser, men har også opplevd ensomhet og sykdom. I oppveksten i Larvik brøt han ut fra et borgerlig miljø og etter en kort kristen periode fant han likesinnede blant kunstnerspirer, hippier og småkriminelle. Han brøt ut av gymnaset etter bare en uke. Som 18-åring jobbet han et år på psykiatrisk sykehus. 29 år gammel flyttet han for godt fra Norge, og bosatte seg i Hamburg.

Ambjørnsen fremstår i denne produksjonen som en fri ånd, en dypt humanistisk forfatter og et fyrverkeri av en forteller. En friluftsmann. Naturmystiker. Sterkt engasjert i naturvern fra ungdommen. En mann som slet med panikkangst i ti år, og derfor kunne skrive bøkene om Elling.

Som forfatter er Ambjørnsen sterkt empatisk og varm, med et blikk for andre mennesker, for folk som er annerledes. Og det blikket er alltid nedenfra og opp, aldri ovenfra og ned. Pelle og Proffen-serien handler om dype vennskap, noe han selv savnet og lengtet etter i ungdommen. Da var han en einstøing. Men i bøkene hans får alle menneske en ny sjanse ...

Det var tydelige politiske temaer i alle Pelle og Proffen-bøkene: I de tre første Kjempene faller, 1987. Døden på Oslo S, 1988. Giftige løgner, 1989., henholdsvis nynazisme, unge stoffmisbrukere og miljøforurensning. Senere religiøse sekter i Livets lys, så følger dyrevern, menneskesmugling, faunakriminalitet, homofobi.

Arrangert av

Agder fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Alf van der Hagen

Andre medvirkende

0

Gruppenavn

Alf van der Hagen

Idé/opplegg

Alf van der Hagen

Om kunstner / utøver / gruppe

Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I 1994 utkom samtalebiografien En annen Mykle, og i tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok Alf van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst, og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer,  alle til strålende kritikker.  De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer».

Produksjonen kan bidra til:

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Tomas Almås, tlf: +47 90 87 01 17, e-post: tomas.almas@agderfk.no

Produsent/fagansvarlig

Barb Lamprecht Wang, tlf: +47 90 16 47 77, e-post: barb.lamprecht.wang@agderfk.no

Kontaktperson utøver

Alf van der Hagen, tlf: +47 90 60 59 91, e-post: alfvdh@gmail.com