To menn spiller på tromme og gitar i en barnehage.
Knut Lothe og Henning Waaler Kemp har lang erfaring med å spille for barnehagebarn, og håper stadig flere får bli med på ordningen. Foto: Kristin Berge

Vellykket pilot, kulturtilbud i barnehager i Vestfold!

– Det er alltid høy kvalitet på produksjonene. Jeg håper tilbudet blir utvidet her i Vestfold, slik at alle barfår kulturbesøk.
PLOPP I BARNEHAGEN: Knut Lothe (t.v.) og Henning Waaler Kemp har turnert i Vestfold og Telemark de siste ukene. Foto: Kristin Berge

Det sier Ellinor Rose Berg i Hof barnehage i Holmestrand, som er klar for å få konserten Plopp på besøk. I to år har barnehagene i Vestfold også fått kulturtilbudet Den kulturelle skolesekken fra fylkeskommunen, etter modell fra Telemark.

– Det er ikke alle barn som har foreldre som tar de med på kulturopplevelser, disse tilbudene sikrer at det blir mer likt for alle. Så langt har jeg bare opplevd at produksjonene har høg kvalitet, og det blir alltid god stemning, seier Berg.

– Profesjonelle kulturtilbud er et tilskudd til det vi selv holder på med av kulturelle aktiviteter, seier Berg som selv er musikkpedagog.

Barnevennlige tema

Henning tar fram rockegitaren, og rocker stilig for barna. Knut har lånt både trommer og trommestikker i barnehagen – eller det vil si, han har lånt to liksom-is og brukar de som trommestikker.

– Knut er glad i dyr, er det noen som vet om et rart dyr? – Nasehorn, sjiraff, løve! Det er mange barn som vet om mange rare dyr, og det blir mange vers i sangen om de rare dyra. Stemninga er høy i Granåsen barnehage, og artistene har valgt temaer som fenger.

Fint at kulturen kjem til oss

– Vi har takka ja til tilbod frå Den kulturelle skolesekken i mange år. Vi melder oss på så fort vi får tilbodet – to i året. Det er ikkje alltid lett å dra ut av barnehagen, så det er fint at kulturen kjem til oss, seier Anne Gro Gallefoss, styrar i Granåsen barnehage.

– Ungane synest det er kjempestas! Vi har ingen som spelar instrument blant dei vaksne hos oss, så det er fint med variasjon frå sangstund. Det er også bra at dei ser at det å vere musikar er ein jobb, meiner ho.

Granåsen barnehage har barn med ulik kulturell bakgrunn, og ikkje alle foreldre har eit naturleg forhold til det å sende ungane på kulturskulen eller liknande tilbod. Styraren i Granåsen meiner at Den kulturelle skolesekken derfor er ekstra viktig.

Ønskjer fast tilbod

Slik det er nå, er det første mann til mølla-prinsippet som gjeld.
– Eg er alltid rask med å svare, og har så langt fått alle tilboda til Hof. Eg skulle ynskje at tilbodet blei utvida, slik at alle ungane fekk besøk, seier Berg.

– I øvre Telemark har vi praktisert turneliste, for der er det mindre tilgang til kulturtilbod enn det er i Skien. Vi har ikkje økonomi til å gi alle barnehagane alle framsyningane, seier Rønnaug Flatin i Den kulturelle skolesekken i Vestfold og Telemark fylkeskommune.