Barnnehagebarn på forestilling fra DKS Viken i Drammen Teater

450 barnehagebarn på gratis musikkteater i Drammen

I månedsskiftet november-desember var 450 barn i alderen 4-5 år invitert til en konsertforestilling på Drammens Teater. Det er Den kulturelle skolesekken Viken som står bak, og musikkprodusent Ragnhild Vreim Tveitan som har tatt initiativet.

Foto: Jørgen Greiner, DKS Viken

Ved hjelp av enkle pappfigurer forteller vi om gåsa som har så altfor mange tanker i hodet sitt, katten som liker å dra på eventyr, grisen som ønsker å bli astronaut, muldvarpen som har en tendens til å grave seg ned og hunden som har en storm i hodet, sier Børsheim og Flesland Havre.

“Alle har en liten dør bak øret” er en konsertforestilling for barn, basert på ny norsk poesi. Musiker og komponist Annlaug Børsheim og skuespiller Vibeke Flesland Havre har laget et poetisk univers fullt av undring for barn i alle aldre. De har tatt for seg tema som det kan være vanskelig å forklare, men som barn likevel undrer seg over.

Barnehagebarn fra Drammen ser forestillingen på Drammen Teater. Foto: Jørgen Greiner, DKS Viken

-På en poetisk måte har vi tatt tak i tema som liv og død, universet, tanker, drømmer og følelser. Dette er abstrakte begrep som er vanskelig å forstå, men som barna likevel har et forhold til fra tidlig alder. Vi har laget åtte lavmælte forestillinger om det som ligger bortenfor ordene og mellom linjene. Det vi ikke kan ta på, men som likevel er så inderlig til stede i livene våre, sier Børsheim og Flesland Havre.

Annlaug har satt musikk til flere av diktene, og akkompagnerer sangene med fele og gitar. Vibeke korer og spiller keyboard. Det sceniske landskapet er laget av pappesker i forskjellige størrelser og kleshengere av metall.

-All teksten vi bruker i forestillingene er dikt skrevet av Per Olav Kaldestad, Ruth Lillegraven, Gro Dahle, Svein Nyhus, Christian Løchstøer, Ragnar Hovland og Synne Lea. Vi har satt diktene sammen til helhetlige forestillinger med musikk og skyggeteater som virkemidler. På denne måten ønsker vi å stimulere barns interesse for både poesi og musikk. Det er et poeng at forestillingene er lavmælte.

Vi ønsker å gi både barn og voksne en pause fra planeten, og skape et magisk rom der vi kan finne ro, sier de to.

Og hva syntes barna om forestillingen?
Vi fikk blant annet disse tilbakemeldingene:

“Jeg syns hunden var morsomm selv om den hadde storm i hode”

“Hunden er heldig som har katten som venn”

“Det var gøy å grynte som en gris”

“Tenk at grisen aldri har sett stjernene på himmelen!”


Medvirkende: 
Manus og idé: Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre
Musikk: Annlaug Børsheim
Medvirkende på scenen: Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre
Scenograf: Mari Watn 
Lysdesigner: Silje Grimstad 

Dikt av Per Olav Kaldestad, Ruth Lillegraven, Gro Dahle, Svein Nyhus, Christian Løchstøer, Ragnar Hovland og Synne Lea.

Forestillingene er produsert i samarbeid med Cornerteateret i Bergen og støttet av Kulturrådet, Bergen Kommune, Bergen Fylkeskommune og Bergen Teater og Dramatiske Selskap.

Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre mottok i 2018 Cornerbolten for “Alle har en liten dør bak øret”. De var også nominert til Publikumsprisen 2020.