Foto: Helge Brekke
Foto: Helge Brekke

HØST

Det har blitt høst og et nytt skoleår er i gang. Og et nytt skoleår betyr også et nytt DKS-år. Fortsatt er sommeren litt med oss, men kaldere dager tar oss med videre. Tunge dager, synes noen; en herlig tid med masse fine farger, synes andre. 

 

En uvanlig skolestart

Uansett hva vi mener om høsten, så kan vi være enige om at den alltid bringer med seg noe nytt. Men denne gangen har den også bragt med seg noe vi gjerne skulle vært ferdige med. Koronaepidemien er ikke over og det er en uvanlig skolestart for elevene, og en ekstra utfordring for skolene, og for DKS. Så hvordan gjør vi dette i år? 

Elever ved Åssiden VGS tester et helt nytt tilbud kalt Novellemysteriet. (Foto: DKS Viken, Tanja Flaaten Steen)

One lady production 

Inne i varmen, i et øvingslokale fylt med musikkinstrumenter og lyskastere, har musiker Rikke Normann i flere dager jobbet tett med musikkprodusentene i Viken, Nina, Ann Cathrin og Ragnhild. De har gjort siste finish på konserten som skal ut til ungdomsskoleelever i Viken. 

Rikke elsker den gode låten og de gode melodiene, uavhengig av sjanger. Og sammen med bassist Martin Morland ønsker hun å inspirere andre til å gå sin egen vei; til å lete på uvanlige steder. “Å vise sårbarhet og ærlighet gjennom musikk, er en fin måte å kommunisere på, om ting man synes er vanskelig å snakke om.”, sier Rikke. Det er det hun vil fortelle til ungdommene på skolene. 

Samtidig må de løse det praktiske rundt gjennomføringen av konsertene; hvordan kan vi ta hensyn til smittevernreglene på best mulig måte? 

Rikke og Martin i nøye forberedelser før de skal møte elevene på skolen. (Foto: DKS Viken, Nina Cecilie Dahl)

To tanker 

I mars ble alt snudd på hodet og mange DKS-besøk ble avlyst. Denne gangen er Den kulturelle skolesekken bedre forberedt og håper å kunne bringe store og små kulturelle opplevelser ut til så mange som mulig. Vi har brukt våren til å utvikle og finpusse et omfattende program. Vi har sett utallige filmer og konserter, plukket ut de beste bøkene og gjort avtaler med billedkunstnere og teatergrupper fra hele landet. Vi har laget et nettverk av turnéer for at akkurat den konserten, med akkurat den artisten, kommer til akkurat din skole, akkurat den dagen.  

Men vi har også jobbet mye med en Plan B. Hva gjør vi hvis koronasituasjonen ikke bedrer seg? Vi må ha to tanker i hodet samtidig. 

I august gikk Kulturdepartementet ut og sa at de ønsket at kultursektoren gjennomførte så mange arrangement som mulig. For DKS betyr dette at vi går i tett dialog med skolene for å gjennomføre besøket, men hvis nødvendig for færre elever. Samtidig har vi utarbeidet en smittevernsveileder som vi går grundig igjennom med alle våre utøvere, før de kommer til din skole. 

Resultatet av DKS-besøket Design en labyrint med ungdomsskoleelever fra Lillestrøm. (Foto: DKS Viken, Vibeke Hegg)

Sammen igjen 

Rikke og musikkprodusentene snakker også mye om smittevern. Om bærehjelp, håndvask, munnbind og avstand. Men de vil ikke miste fokuset på selve konserten; når Rikke og Martin skal treffe ungdommer de aldri har møtt før, gjennom musikken.  

Sammen med skolene og utøverne vil DKS legge til rette for besøk som kan være morsomme eller rørende, engasjerende eller provoserende, men alltid trygge. 

Med kunstopplevelser kan vi nå helt inn til elevene, samtidig som vi holder avstand. Med en felles film- eller konsertopplevelse kan vi være sammen igjen, føle oss som en enhet, og glemme at det er en meter mellom oss. 

Se programmet for din skole her!