Forfatter og forteller Lise Grimnes. Foto: Anja Ivanowitz

Bli med på vår digitale tidsreise

– For tiden får vi ikke reist så mye, så hvorfor ikke reise i tid? Vikingtiden er et spennende reisemål, sier produsent for kulturarv i DKS Viken, Bjørn H.S. Kristiansen. Han har sammen med forfatter og forteller Lise Grimnes laget en digital fortellerstund som passer flott inn hos 6. trinn som lærer om vikingtiden.

Gravhaugfortellinger

Videoen «Gravhaugfortellinger» er fortellerkunstner Lise Grimnes tilnærming til historien om Olav Geirstadalv. Dette er altså hennes personlige fortolkning av fortellingen som står i Flatøyaboka.
Flatøyaboka er et verdifullt islandsk manuskript fra middelalderen som ofte har kommet i skyggen av Snorres kongesagaer. 

Se filmen her
«Gravhaugfortellinger» på Youtubekanalen til Den kulturelle skolesekken Viken.  

Utendørsaktivitet for elevene

Det finnes mange gravhauger i Norge, og det er spennende å se dem i virkeligheten. De setter fantasien i sving og det har de gjort til alle tider.
Etter å ha hørt og sett Lise Grimnes i denne videoen, er det kanskje på tide å besøke en gravhaug i nærmiljøet? For å finne nærmeste gravhaug kan du søke i Riksantikvarens kulturminnesøk.


Klassiker i ny drakt

I over 10 år har forfatter og forteller Lise Grimnes besøkt sjetteklassinger med dette tilbudet. På skolene viste Lise først en modell av gravhauger og deretter fortalte hun to historier; den første om hva som var inne i gravhauger, og den andre om hva som kunne skje dersom man ikke behandlet gravhauger med respekt. Det er den første historien vi gir dere her på Youtubekanalen til Den kulturelle skolesekken Viken.  

Videoen er laget som et samarbeid mellom Lise Grimnes og sønnen Halvard Haga, en ung og lovende filmskaper og fotograf på 17 år.
Takk også til komponist Peder Helland som lot oss bruke musikken gratis.

 
Vikingtiden + Internett = sant 

Det er mange ressurser om vikinger og vikingtiden på nett. Vi foreslår tre gode steder der det er rom for å dykke videre ned i denne spennende epoken:
– Oversiktsfilm om vikingtiden fra norsk digital læringsarena
– Kulturhistorisk museum har lagt ut to flotte filmer: Skipa og Reisene
– Gjellestad – den nest største gravhaugen i Norge (animasjon)