Ny, multimedial litteraturformidling fra DKS Viken

Det sitter fortsatt mange elever og lærere hjemme og forsøker å lage en innholdsrik og lærerik skolehverdag. Vi ser eksempler på hvilken enorm innsats som legges ned fra alle parter, og ønsker å fortsette å bidra med det vi kan – kunst og kultur.

Tungvekter på ungdomslitteratur

Påskeferien er vel overstått og vi har jobbet med å få en ny digital litteraturproduksjon på beina. Dette gangen har vi hatt et godt samarbeid med forfatter Annette Münch.
Münch er ungdomsbokforfatter og en aktiv foredragsholder, og har holdt rundt fire hundre foredrag på skoler, bibliotek, litteraturfestivaler, fengsler, treningssentre, litteraturhus, institusjoner og foreninger over hele landet, ofte gjennom Den Kulturelle Skolesekken.
Hennes debutroman var «Kaoskrigeren» (2006), som ble tildelt Kultur- og kirkedepartementets debutantpris. I 2009 utga hun «Jenteloven», om gjengmiljø blant jenter, som hun ble nominert til Brageprisen for.
I 2014 ga hun ut boken «Badboy: Steroid», som hun ble tildelt Brageprisen for. Hun ble også tildelt Østfoldungdommens kritikerpris for samme bok. 

Multimedial formidling for 10. trinn og videregående skole i Viken

Annette Münch med boka «Dropout», foto: Aschehaug.

Nå formidler hun spenningsromanen sin «Dropout» (2018) til tiende trinn på ungdomsskolen og 1.-3. trinn på videregående skoler i Viken. Boka eksperimenterer med hva som kan skje når forbanna og frustrerte «dropouts» samler seg for å ta hevn mot skolesystemet.
Skolene får epost med informasjon om formidlingsopplegget og linker til Youtubekanalen til Den kulturelle skolesekken Viken.
Dropout består av tre videoer på til sammen 45 minutter. Elevene får blant annet oppleve spesialskrevet musikk inspirert av boka, med artistene Erik og Kriss, Pats Nichols m/Tuva og Izabell.
Det er laget tilhørende musikkvideoer, der skuespillerne er elever fra Lillestrøm videregående skole. Det blir høytlesing fra boka, og filmede intervjuer med ungdom som har droppet ut av skolen.  

Aktører utenfor Viken fylkeskommune som ønsker å benytte seg av dette opplegget, bes ta kontakt med Den kulturelle skolesekken, Viken ved Gunnar Vilberg, eller til forfatter Annette Münch.

Refleksjon rundt skolepress og livsmestring.

– Gjennom produksjonen utfordres elevene til refleksjon rundt temaene skolepress og livsmestring. Dette kan åpne opp for gode og viktige samtaler mellom elever og lærer. Kanskje er også et fokus på motivasjon og skole ekstra viktig denne våren, sier Gunnar Vilberg, litteraturprodusent i DKS Viken.

Still spørsmål til forfatteren og last ned deler av boka

En SMS-tjeneste gjør det mulig for elevene å laste ned den første halvparten av boka på telefonene sine, og de kan stille Annette Münch spørsmål i etterkant gjennom hennes nettside. Münch informerer om SMS-tjenesten i slutten av den siste videoen.

Les mer om våre digitale formidlingsopplegg