Sort t-skjorte med grønn skrift. Det står CREW på ryggen. T-skjorte som Kulturvertene bruker når de er på jobb.
Bilde fra kulturvertkurs 2022.

Kulturvertkurs 2022!

Vi er tilbake!
Etter en lang koronapause var det godt å endelig få arrangere kulturvertkurs for ungdomstrinnet igjen! Det var herlig å treffe alle de motiverte og kulturglade ungdommene og kulturkontaktene igjen.

I uke 35 og 36 gjennomførte Den kulturelle skolesekken 10 dager med kulturvertkurs for 8. og 9. trinn fra hele fylket! Det var totalt 43 skoler som deltok, 16 fra gamle Telemark og 27 fra gamle Vestfold.

Det ble gjennomført et kurs for kommunene i gamle Telemark og et for kommunene i gamle Vestfold. De to kursene ble gjennomført på litt ulike måter, men innholdet var omtrent det samme.

Takk til alle elever og kulturkontakter som ønsket å delta på dette kurset! Dere er viktig for at et besøk fra Den kulturelle skolesekken skal bli så bra som det kan bli! Vi er så glad for å ha dere med på laget!Elever på vei inn på Papirhuset i Tønsberg for å være med på Kulturvertkurs. Det er sol og blå himmel.

Ca 172 elever har nå fått opplæring i hvordan de skal være ambasadører for verdens fineste kulturordning for barn og unge. De har lært hvordan de skal markedsføre et arrangement for sine medelever, hvordan ta i mot utøverne og hva som er deres oppgaver før, under og etter et arrangement. Dersom du som leser dette og er nysgjerrig på hva det vil si å være en kulturvert eller elevarrangør kan du sjekke ut nettkurset til kulturtanken. Det finner du her.

Illustrasjonsbilde

I Tønsberg møttes alle skolene på Papirhuset teater der de ble delt inn i grupper. Dagen besto av fire ulike kurs: Arrangørskap, markedsføring, konferansier for ungdommene og eget kurs for kulturkontaktene med Ragnhild Bøhle fra Kulturtanken. Hun fortalte om kulturkontaktens rolle og om en etterlengtet veileder som kommer i oktober! Her var det rom for å stille spørsmål og ha gode samtaler om de ulike utfordringene og gledene som er knyttet til rollen som kulturkontakt.

I mellomtiden var elevene på spead-kurs, og rakk tre ulike kurs på en dag.
Kaia Gunnufsen var både dagens artist og kurset elevene i hvordan de kan være et godt vertskap på skolen. Elin Feen kurset elevene i formidling og det å være konferansier, og Linda Helseth hadde et kreativt verksted med elevene der de snakket om hvordan man kan markedsføre og skape forventinger før et arrangement.

I gamle Telemark valgte vi oss ut en vertsskole som tok i mot elever fra skolene som ligger i nærheten. Kursholderne Helge Tverdal og Frida Winther reiste rundt til skolene i til sammen syv dager og holdt heldagskurs for kulturverter og kulturkontakter.

Helge Tverdal lærer de nye kulturvertene om arrangørskap. Han står foran en skjerm og peker ut mot salen med pekefingeren.

Dagen startet med at elevene fikk opplæring i arrangørskap med Helge Tverdal, mens kulturkontaktene var sammen med Frida Winther og fikk litt oppfriskning på Portalen, de snakket også om kulturkontaktens rolle og hvordan de kan samarbeide med kulturvertene.

En elev med sort parykk og hatt tar bilde av en annen elev med lyst hår, hatt og gitar. Elev med sort parykk står med ryggen til kameraet og skjuler ansiktet til elev med lys parykk.

Etter lunsj fikk elevene opplæring i konferansierrollen og kulturjournalist. De lærte hvordan de skulle gå, stå og snakke på en scene og hvordan skrive en fengende introduksjon til utøverne som kommer. I tillegg fikk de lære hvordan de enkelt kan lage en plakat i et designprogram, hvordan skrive om en kulturopplevelse og intervjue en utøver – men det aller morsomste var å lære å ta gode bilder. Da fikk elevene leke seg med kostymer og kamera, samtidig som de måtte huske på de tre viktigste tingene for å ta et godt bilde: Location/bakgrunn, kom nærme nok på objektet og ikke ta bilde med baklys eller i direkte sollys.

I tillegg var det som vanlig pizza, frukt, latter og gode samtaler, og generelt god stemning med flotte elever og kulturkontakter. Vi føler oss trygge på at utøverne våre er i de beste hender ute på skolene dette skoleåret!
Lykke til!