Illustrasjonsbilde
Fotograf: Knut Sørhusbakken Copyright: Kulturtanken

Uprisen 2023 – søknadsporten er åpen!

Logo Uprisen. Rød bakgrunn med hvit skrift, litt rufsete.

Uprisen er ungdommenes egen kåring av årets beste ungdomsbok. Prisen arrangeres av foreningen !Les i samarbeid med Den kulturelle skolesekken i alle fylkene.

Den kulturelle skolesekken i Vestfold og Telemark ser nå etter til sammen fire klasser med engasjerte lærere til to spennende ekstraprosjekt knyttet til Uprisen.

Programleder Heidi Marie Vestrheim deler ut Uprisen til Michael Stilson. Hun holder en mikrofon mot Stilson. Han holder en blomsterbukett og holder høyre hånd over hjertet.  Bak dem står elever fra Storjuryen. Alle smiler.
Rørt: Michael Stilson var tydelig beveget over å ha mottatt Uprisen 2019. Her sammen med programleder Heidi Marie Vestrheim og elever fra storjuryen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Uprisen er en nasjonal litteraturpris som deles ut årlig med stor ståhei på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. Det unike med Uprisen er at ungdom bestemmer fra start til mål.  

Alle ungdomsskoleelever kan delta, og det finnes flere måter å delta på. Å delta som kritikerklasse eller juryklasse krever litt ekstra av klassene og læreren, men det er et godt og motiverende prosjekt der man får mye igjen for innsatsen. Klasser som ikke ønsker å delta som kritiker- eller juryklasse kan fremdeles publisere anmeldelser av de aktuelle bøkene på uprisen.no og på den måten delta i prosjektet.

Storjuryen sitter rundt et bord og diskuterer de nominerte forfatterne. De ser alvorlige ut.
Storjuryen jobber 2019. Foto: www.uprisen.no

Søknadsporten er åpen for kullet som blir 9-trinn i 2022-2023.
Slik søker dere: Send en mail med navn på skole, antall elever og navn på kontaktperson til belinda.leu@vtfk.no.
Søknadsfrist: 9/5 2022.

Ønsker du og din klasse å delta i kåringen av Uprisen?
Vi søker nå etter:

  • 1 Juryklasse (Vårsemesteret): En ungdomsskoleklasse fra hvert fylke utgjør juryen som skal nærlese de fem nominerte bøkene og kåre en vinner. Juryklassene får tilsendt de nominerte bøkene. På storjurymøtet i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer møtes representanter for alle juryklassene. Bak lukkede dører diskuterer storjuryen seg fram til en vinner. Juryklassene velges ut i samarbeid med Den kulturelle skolesekken i fylkene. Lærer MÅ delta på lærerseminar. For mer informasjon gå til:  https://uprisen.no/juryklassene/
  • 3 Kritikerklasser (Høstsemesteret): Alle norske ungdomsbøker fra inneværende år anmeldes på uprisen.no. Tre ungdomsskoleklasser fra hvert fylke utnevnes til kritikerklasser. Kritikerklassene mottar bøker som de forplikter seg til å anmelde. På bakgrunn av anmeldelsene nomineres 5 bøker. Lærer MÅ delta på lærerseminar. For mer informasjon gå til: https://uprisen.no/laerersider/anmelderklassene/