En hyllest til Chuck Berry – musikk på tvers av generasjoner

I 2018 hadde noen lure hoder tenkt ut at det kunne være kult å lage en konsert med bare Chuck Berry-låter for beboere på helse- og velferdssenter i Trondheim. Ideen ble satt ut i livet av pianist Daniel Røssing og gitarist Kjartan Edvardsen. «En hyllest til Chuck Berry» var et tilbud fra Den kulturelle spaserstokken i Trondheim våren 2018.. Det er ikke så ofte at det spilles rockekonsert på sykehjem og spenningen var stor da den første konserten skulle gjennomføres. Hvordan ville de eldre reagere på dette? Blir det for voldsomt? Eller kanskje for høyt?
Tilbakemeldingene fra publikum var tydelig nok da flere i publikum gikk fra festsalen uten rullatoren sin.

Etter at de eldre hadde fått sitt var det de unges tur. Ensemblet ble utvidet med trommeslager Markus Wisth Edvardsen og Åsmund Gjevik fikk rollen som bassist. Sammen videreutviklet de konseptet og tilpasset innholdet for en vesentlig yngre målgruppe: 12-16 år.
   For seniorene var konserten en reise tilbake til ungdommen, for ungdommene er det en kul måte å bli kjent med en gammel klassiker. Imponerende musikalske talenter, morsomme og utrolige historier om Chuck Berry engasjerer publikum uavhengig av alder og forkunnskap. Og når utøverne i tillegg klarer å legge inn litt musikkhistorie i det hele, da er pakken komplett.

Fra konsert i Skien, oktober 2021

Tilbakemeldingene fra seniorene var så gode som de kunne få blitt, men hva sier ungdommene?
På bloggen Unge Stemmer skriver anmelderen «En hyllest til Chuck Berry er en fantastisk konsert full av mange av Chuck Berrys beste låter. (…) Vi syns den var helt fantastisk, så fantastisk at vi faktisk så den to ganger på rad. Og vi kunne gjerne sett den flere ganger»
(Unge Stemmer, https://www.ungestemmer.no/2020/10/en-hyllest-til-chuck-berry/, Emma Foldevik og Anniken.)

Fra konsert i Skien, oktober 2021

Jeg har også se denne konserten flere ganger. Fire ganger faktisk. To ganger med seniorer og to ganger med ungdommer og det har vært like bra hver gang. Musikerne trekker publikum med seg inn i en musikalsk opplevelse som lukker resten av verden ute. Dette gjør de med imponerende håndtering av instrumentene, overraskende elementer, tørre vitser og varme smil.
Musikerne har god kjemi seg imellom og det smitter over på publikum. Historiene kobler de til musikken på en åpenbar men smidig måte som gjør det lett å bli engasjert.

Det var ingen rullatorer som ble stående igjen i gymsalen denne gangen, men akkurat som på en ekte rockekonsert strekker jentene hendene i været når pianisten begynner å kaste roser under kjærlighetsballaden.